URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/d3ae4442-fa77-4041-954b-c18e03a28a54.jpg?width=600URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/13721870-d4b6-417d-9f24-cb54e17c6b2b.jpg?width=600URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/9ee25f2c-578e-4e23-a41f-1ac85278f6b2.jpg?width=600 Preko milijun vrsta pod prijetnjom izumiranja, UN organizira summit o bioraznolikostiTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Preko milijun vrsta pod prijetnjom izumiranja, UN organizira summit o bioraznolikosti

Preko milijun vrsta pod prijetnjom izumiranja, UN organizira summit o bioraznolikosti Preko milijun vrsta pod prijetnjom izumiranja, UN organizira summit o bioraznolikosti
Ilustracija: Unsplash

JEDNA od ključnih konferencija o prirodi, koja se pod pokroviteljstvom UN-a od danas održava u Montrealu, ima za cilj sklapanje novog globalnog sporazuma koji bi zaštitio što je ostalo od divljih vrsta na Zemlji i njihovih staništa.

Pregovarači se nadaju da će dvotjedni summit, poznat kao COP15, uroditi sporazumom koji bi zajamčio da će 2030. biti više "prirode" - životinja, biljaka i zdravih ekosustava - nego što je ima sada. No, kako će se raditi na tom napretku i kako će ga se mjeriti, morat će se složiti svih 196 vlada potpisnica Povelje UN-a o biološkoj raznolikosti (CBD).

Na summitu će sudjelovati nekolicina vodećih svjetskih čelnika

Basile van Havre, jedan od supredsjedatelja skupine zadužene za izradu nacrta sporazuma, priznaje da će to biti zahtjevan zadatak koji će nastojati riješiti postavljanjem novih ciljeva.

Na summitu koji danas počinje i traje do 19.  prosinca okupit će se više od 10.000 sudionika, uključujući vladine dužnosnike, znanstvenike i aktiviste.

No, za razliku UN-ovih pregovora o klimi, na skupu u Montrealu će sudjelovati tek nekolicina vodećih svjetskih čelnika, a i premijer zemlje domaćina Justin Trudeau tek će se sporadično pojaviti, što zasigurno neće, smatraju pregovarači, pomoći postizanju ambicioznog sporazuma.

Ovaj skup je nastavak dugogodišnjih pregovora i poziva stručnjaka za zaštitu prirode i poslovnog sektora da se zaštite prirodna bogatstva i zaustavi, kako to nazivaju znanstvenici, šesto masovno izumiranje.

Trenutno više od milijun vrsta pod prijetnjom izumiranja

Najnovija izvještavanja UN-a pokazuju da bi do 2100. godine 50 posto afričkih vrsta ptica i sisavaca moglo nestati. U ovom trenutku više od milijun vrsta je pod prijetnjom izumiranja i nestaju brzinom koja nije viđena u posljednjih 10 milijuna godina. Prema UN-ovoj procjeni, čak 40 posto kopnene površine planeta se smatra "oštećenom".

"Potrebno je da vlade prihvate jasnu i hitnu misiju kojom bi se do 2030. ne samo zaustavio već i preokrenuo trend gubitka biološke raznolikosti", rekla je Eva Zabey, izvršna direktorica udruženja Business for Nature, globalne koalicije tvrtki i skupina za očuvanje prirode. 

Ona poziva na ambiciozan i provediv sporazum, sličan Pariškom sporazumu o klimi, i upozorava da si "ne možemo dozvoliti da protratimo ovaj povijesni trenutak".

Globalna kampanja 30 Ă— 30

UN-ovi pregovori o bioraznolikosti nikada nisu privukli istu pažnju kao godišnji summit UN-a o klimatskim promjenama iako je jasno da zaštita prirode i kontrola klimatskih promjena idu ruku pod ruku. Zdravi ekosustavi, poput šuma i morskog dna obraslog morskim travama, ključni su za kontroliranje globalnog zatopljenja.

Istovremeno porast globalne temperature predstavlja prijetnju brojnim ekosustavima i vrstama koje se ne mogu brzo prilagoditi ili premjestiti u hladnija klimatska područja. Ukratko, UN se nada da će uvjeriti zemlje da se obvežu da će do 2030. najmanje 30 posto kopnene površine i 30 posto površine podmorja biti zaštićeno. Radi se o tzv. globalnoj kampanji 30 Ă— 30.

Sadašnje stanje pokazuje da je donekle zaštićeno tek 17 posto svjetske kopnene površine i manje od osam posto oceana. Netaknute svjetske šume izrazito su važne za očuvanje bioraznolikosti i za borbu protiv klimatskih promjena i ta područja predstavljaju neka od posljednjih mjesta na Zemlji koja još uvijek imaju obilje vrsta na gotovo prirodnoj razini.

Netaknute tropske šume pod koncesijom eksploatacijskih tvrtki

Nažalost, studija međunarodnog Društva za zaštitu divljih životinja (WCS) i Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) otkriva poraznu činjenicu, a ona glasi da se gotovo 20 posto netaknutih tropskih šuma preklapa s koncesijama eksploatacijskih tvrtki, poput onih koje se bave rudarstvom te eksploatacijom nafte i plina.

Riječ je o području netaknutih tropskih šuma koje ukupno iznosi 975.000 četvornih kilometara, što otprilike odgovara veličini Egipta. Većina tih koncesija pripada rudarskim kompanijama (11.33 posto navedenih područja), dok 7.85 posto od ukupne navedene površine tih tropskih šuma pripada tvrtkama za eksploataciju nafte i plina.

Unatoč velikoj važnosti tih šumskih površina za bioraznolikost i čovječanstvo, njihova površina se smanjuje alarmantnom stopom. Samo od 2000. do 2013. godine izgubljeno je preko sedam posto tog dragocjenog područja.

Ciljevi summita

Uz zaštitu kopnenih površina i podmorja, jedan od 22 cilja summita u Montrealu uključuje i smanjenje upotrebe pesticida te uskraćivanje oko 500 milijardi dolara subvencija za aktivnosti koje nanose štetu prirodi.

Također će se stremiti smanjenju za 50 posto stope širenja stranih vrsta diljem svijeta, smanjenju unošenja tvari poput gnojiva u okoliš za najmanje polovicu, a pesticida za najmanje dvije trećine, eliminiranju plastičnog otpada te korištenje prirodnih rješenja za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 10 milijardi tona CO2.

Kako sada stvari stoje, postoje prijepori stotinjak točaka. Najteže će, kako se čini, biti pitanje financiranja siromašnih zemalja kako bi mogle obnoviti oštećene površine te određivanje krajnjeg roka za postupno ukidanje pesticida.

"Puno toga nije dogovoreno. Bit će to izazovan proces", kazala je Sue Lieberman, potpredsjednica neprofitne udruge Wildlife Conservation Society. Dogovoreno je, međutim, da će se oko Kongresne palače u kojoj se održava summit podići tri metra visoka ograda kao zaštita od mogućih prosvjeda.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
VIDEO Nova zgrada u Turskoj urušila se u par sekundi
Preko 3600 mrtvih u dva katastrofalna potresa u Turskoj, nestali cijeli gradovi
Šef EMSC-a: Drugi razoran potres u Turskoj je bio neobičan, to nije naknadni potres
Uskoro u Hrvatskoj počinje prikupljanje pomoći za Tursku i Siriju
Pijani muškarac pokušao ukrasti Lenjinovo tijelo iz mauzoleja u Moskvi
Seizmolog Fiket: Potres u Turskoj je bio pet i nešto tisuća puta jači od zagrebačkog
Šef Wagnera izazvao Zelenskog. Ruski prihodi od nafte i plina pali 46%
Seizmolog Kuk: Ovakvi potresi kod nas nisu mogući
Grkokatolička crkva u Ukrajini: Više ne slavimo Božić 7. siječnja, nego 25. prosinca
Zamjenik ravnatelja CIA-e bio u posjetu SOA-i
Zarobljeni vagnerovac: Nismo baš znali za rat, rekli su da se borimo protiv stranaca
Hrvatski veleposlanik u Turskoj: Jedna Hrvatica je u bolnici, ne možemo doći do nje
Šefica Seizmološke rekla kolike su procijenjene maksimalne magnitude u Hrvatskoj
VIDEO Usred javljanja uživo udario potres od 7.5, novinar jedva ostao na nogama
Zašto se u Turskoj događaju tako jaki i razorni potresi s mnogo žrtava?
U Turskoj najmanje 120 naknadnih potresa, mogli bi se događati danima
Priče iz uništenih gradova: "Mislili smo da dolazi apokalipsa"
Rusija šalje spasilačke timove u Siriju i Tursku nakon potresa
VIDEO Šef Wagnera izazvao Zelenskog na zračni dvoboj: Ako želiš, nađemo se na nebu
Ispovijesti stanovnika pogođenih potresom: Mislili smo da je apokalipsaSVASTARIJE

VIDEO Stižu nove snimke iz Turske. Novinar javljao o potresu, zgrada se srušila

Prije 84 godine potres iste magnitude pogodio Tursku, tad je poginulo 30 hiljada ljudi

VIDEO Snimljeni trenuci urušavanja zgrada u Turskoj, nestale u par sekundi

VIDEO Kamere snimile trenutak strašnog potresa u Turskoj

VIDEO Katastrofa u turskom gradu: Srušeni bolnica i učenički dom, deseci zatrpanih

Svjedoci potresa u Turskoj: Prozori su nam eksplodirali pred očima

Mogu li Rusi sami srušiti Putina? ˝On gradi novo carstvo, moć mu je još veća˝

VIDEO Japan je u Drugom svjetskom ratu Amerikance napadao balonima bombama

Amerikanci srušili kineski balon koji je letio iznad zemlje. Objavljena snimka

Pentagon: Viđen je i drugi kineski špijunski balon


osmrtnicama basmrtovnice