URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/2ee4d0b8-09b3-46bb-9959-364880b82288.jpg?width=600 Razotkrivena najveća porezna prevara u EU. Šteta je preko dvije milijarde euraTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Razotkrivena najveća porezna prevara u EU. Šteta je preko dvije milijarde eura

Razotkrivena najveća porezna prevara u EU. Šteta je preko dvije milijarde eura Razotkrivena najveća porezna prevara u EU. Šteta je preko dvije milijarde eura
Ilustracija: EPA

URED europskog javnog tužitelja, u suradnji s agencijama za provođenje zakona u 14 država članica Europske unije, proveo je ogromnu akciju u kojoj su, kako kažu, razotkrili najveću europsku prevaru s PDV-om, koja se temelji na prodaji popularne elektroničke robe.

Ova akcija provedena je u Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj. "U okviru ove operacije EPPO-a već su provedene pretrage u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj 12. i 13. oktobra 2022.", objavili su.

"Svi prikupljeni podaci se analiziraju, a istraga o organiziranim kriminalnim skupinama koje stoje iza ove sheme se nastavlja. Procijenjena šteta koja se istražuje u okviru operacije Admiral trenutno iznosi 2.2 milijarde eura", dodaje se u priopćenju.

Kako se navodi, među oštećenim zemljama nalazi se i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način Hrvatska zahvaćena ovom prijevarom.

Kako je sve počelo

Ured europskog javnog tužitelja objavio je kako je cijela akcija počela.

U travnju 2021. portugalska porezna uprava u Coimbri istraživala je tvrtku koja prodaje mobilne telefone, tablete, slušalice i druge elektroničke uređaje, zbog sumnje na prijevaru s PDV-om. Kada je EPPO započeo s radom u lipnju 2021., u skladu sa svojom zakonskom obvezom, portugalska su tijela prijavila slučaj EPPO-u.

Europski tužitelji, analitičari EPPO-a za financijske prijevare i predstavnici Europola i nacionalnih tijela za provođenje zakona postupno su uspostavili veze između osumnjičene tvrtke u Portugalu i blizu 9000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama. Osamnaest mjeseci nakon primitka inicijalnog izvještavanja, EPPO je sada razotkrio ono za što se vjeruje da je najveća prijevara s PDV-om ikad istražena u EU, kažu.

Kriminalne aktivnosti događale su se u 22 države članice sudionice EPPO-a, kao i u Mađarskoj, Irskoj, Švedskoj i Poljskoj, zajedno s trećim zemljama uključujući Albaniju, Kinu, Mauricijus, Srbiju, Singapur, Švicarsku, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Kako je funkcionirala prevarantska shema

"Ono po čemu se ova prevara ističe je iznimna složenost lanca tvrtki. Od tvrtki koje djeluju kao naizgled čisti dobavljači elektroničkih uređaja i onih koje traže povrat PDV-a od nacionalnih poreznih vlasti dok prodaju te uređaje online pojedinačnim kupcima - i naknadno usmjeravaju prihode od te prodaje u inozemstvo, prije nego što sami nestanu - do onih koji peru prihode od ove kriminalne aktivnosti.

Ove aktivnosti ne bi bile moguće bez uključenosti nekoliko visoko kvalificiranih organiziranih kriminalnih skupina, od kojih svaka ima posebne uloge u ukupnom planu. Radeći transnacionalno, gotovo industrijskom logikom, godinama su izbjegavali otkrivanje", objavio je Ured.

Ovako je, dakle, prema Uredu europskog tužitelja, funkcionirala prevarantska shema:

Kompanija 1 bi kompaniji 2 preko granice prodavala elektroničke proizvode, bez obveze plaćanja poreza. Kompanija 1 bi potom dostavila robu u skladišta, a kompanija 2 bi prodavala tu robu preko interneta. 

Kupci iz EU su naručivali robu online, plaćali porez na svoje pošiljke i dobivali naručenu robu. Kompanija 2 bi potom poslala fakture internetskim trgovinama koje su prodavale robu, a od njih bi primala novac, uključujući i sredstva za porez. Novac bi potom kompanija 2 uplatila na offshore račune, a nakon toga bi se ugasila.

Kovesi: Ovo je najveća europska prevara s PDV-om

"Bez EPPO-a, za pripremu ovakve operacije bile bi potrebne godine - ili što je vjerojatnije, nikad se ne bi dogodila. Operacija Admiral jasna je demonstracija prednosti transnacionalnog tužiteljstva. Kada je riječ o prevarama u vezi s PDV-om, iz nacionalne perspektive, štete se mogu procijeniti kao relativno male ili nepostojeće, ili čak ostati neotkrivene. 

EPPO-u je trebalo manje od 18 mjeseci od početnog izvještavanja o zločinu do otkrivanja cijele mreže organiziranih kriminalnih skupina, odgovornih za nevjerojatne gubitke od 2.2 milijarde eura poreznim obveznicima EU. Vjerujem da je ovo do sada najveća europska prevara s PDV-om", rekla je Laura Kovesi, glavna europska tužiteljica.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Preko 12.000 mrtvih. 16 preživjelih beba ostalo siročad, još ima krikova iz ruševina
Na ovom letu je 16 beba. Preživjele su potres i ostale bez roditelja
Zelenski sletio u Pariz i sastao se s Macronom i Scholzom. Evo što su mu obećali
Zelenski u Parizu s Macronom i Scholzom. Macron: Vodit ćemo vas do pobjede
U pozadini korupcijske afere koja trese Ukrajinu stoji ozbiljan politički sukob
Ministar vanjskih poslova BiH: Novo Vijeće ministara zakazalo u pomoći Turskoj
Pao Twitter u Turskoj. Misli se da su razlog kritike na reakciju vlade na potres
Von der Leyen: EU će u ožujku organizirati donatorsku konferenciju za Tursku i Siriju
Al-Asadova savjetnica: Sva zapadna pomoć ide u Tursku, nama ne dolazi ništa
Hrvatski veleposlanik u Turskoj: Od ponedjeljka je bilo još 700 naknadnih potresa
Udruga: Od 50 tisuća zatvorenika regrutiranih u Wagner 40 tisuća ubijeno ili nestalo
Rusija upozorila Britance: Ne šaljite borbene avione Ukrajincima
Autobus se zabio u vrtić u Kanadi. Dvoje djece poginulo, šestero ozlijeđenih
Trebao se oženiti u travnju, danas je identificirao svoju zaručnicu u vreći za tijela
Uskoro istječu 72 sata presudna za preživjele pod ruševinama u Turskoj i Siriji
WHO šalje bolničare i medicinsku opremu u Tursku i Siriju
Pulitzerom nagrađeni novinar: SAD je bombardirao Sjeverni tok. Bijela kuća: To je laž
Rusija: SAD mora odgovoriti na pitanja koja se tiču eksplozije Sjevernog toka
Sirijski liječnik: Preživio sam masakre, ali ovaj potres je gori od 11 godina rata
Hrvat preživio potres u Turskoj: "Tek danas sam se uspio izvući iz Gaziantepa"SVASTARIJE

Al-Asadova savjetnica: Zapad šalje pomoć samo na područja gdje vladaju pobunjenici

Bus se zabio u vrtić u Kanadi, poginulo dvoje djece. Svjedok: Vozač je samo vrištao

Poplave od ledenih jezera prijete 15 milijuna ljudi. Ove 4 države su najugroženije

Umro je Ćiro Blažević

Potres u Turskoj i Siriji pogodio milione izbjeglica

Charlie Hebdo objavio karikaturu o potresu, izazvao bijes turske javnosti

Na ulicama Turske nakon potresa mrtva tijela, raste bijes zbog pomoći

Bosanac u Belgiji ubio bivšu ženu i dvoje male djece pa počinio samoubojstvo

VIDEO Ovako nakon potresa izgleda cesta između Gaziantepa i Adane

VIDEO Stižu nove snimke iz Turske. Novinar javljao o potresu, zgrada se srušila


osmrtnicama basmrtovnice