URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/48431735-df4b-4838-a8c6-511df42cbaaf.jpg?width=600 Ruski i kineski ratni brodovi zajedno oplovili Japan. Analiza CNN-a: Ovo je veliko


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Ruski i kineski ratni brodovi zajedno oplovili Japan. Analiza CNN-a: Ovo je veliko

Ruski i kineski ratni brodovi zajedno oplovili Japan. Analiza CNN-a: Ovo je veliko Ruski i kineski ratni brodovi zajedno oplovili Japan. Analiza CNN-a: Ovo je veliko
Screenshot: Rusko ministarstvo obrane

ZAJEDNIČKU pomorsku vježbu Kine i Rusije, u kojoj je flotila od 10 ratnih brodova gotovo oplovila najveći japanski otok, dvije su zemlje opisale kao sredstvo za postizanje stabilnosti u nestabilnoj regiji.

Potez koji bi mogao rasplamsati tenzije

No, analitičari kažu da će vježba vjerojatno imati suprotan učinak, potencijalno ponovno rasplamsati regionalne napetosti i osnažiti tvrdnje japanske vlade da mora povećati vojni proračun kako bi se suprotstavila kineskoj agresiji, piše CNN u analizi te pomorske vježbe koju naziva "velikom stvari".

Tijekom vježbe, koja je najavljena kao prva zajednička kinesko-ruska pomorska patrola u zapadnom Pacifiku, brodovi su prošli kroz tjesnac Tsugaru, koji razdvaja glavni japanski otok Honshu od sjevernog otoka Hokkaida, da bi potom krenuli niz istočnu obalu Japana, a zatim natrag prema Kini kroz prolaz Osumi kod južnog japanskog otoka Kyushua. Iako je stranim brodovima dopušteno ploviti kroz tjesnace Osumi i Tsugaru, jer se oba smatraju međunarodnim vodama, manevri su pomno praćeni u Japanu.

Analitičar: To će ojačati zaključak Japana da im Kina predstavlja prijetnju

"To će ojačati japanski zaključak da Kina potencijalno predstavlja prijetnju Japanu i da stoga mora povećati vlastitu potrošnju na obranu i spremnost da se nosi s tim", rekao je Drew Thompson, bivši dužnosnik američkog ministarstva obrane i znanstveni suradnik Nacionalnog sveučilišta Singapura.

U priopćenju od ponedjeljka japansko ministarstvo obrane opisalo je vježbe, koje su trajale cijeli prošli tjedan, kao neobične. Kinesko-ruska flotila sastojala se od po pet ratnih brodova iz svake zemlje, s mješavinom razarača, fregata, korveta i pomoćnih brodova.

Kineska vojska priopćila je da su se dvije mornarice u subotu razišle u Istočnom kineskom moru. "Zajednička vježba i zajednička plovidba dodatno su razvile kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo u koordinaciji za novu eru i učinkovito poboljšali sposobnosti zajedničkih operacija obje strane, što je dovelo do zajedničkog održavanja međunarodne i regionalne strateške stabilnosti", rekao je kontraadmiral Bai Yaoping iz zapovjedništva sjevernog bojišta Narodnooslobodilačke vojske i zamjenik zapovjednika mornarice.

Napetosti između Kine i Japana rastu posljednjih godina

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je cilj zajedničke patrole bio istaknuti državne zastave Rusije i Kine, održati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji te zaštititi objekte pomorske gospodarske aktivnosti obiju zemalja.

Napetosti između Kine i Japana porasle su posljednjih godina zbog poteza Pekinga da potvrdi svoj suverenitet nad otocima pod japanskom kontrolom. Kina je također pojačala vojni pritisak na obližnji Tajvan, šaljući desetke ratnih zrakoplova u blizinu tog otoka. Japanski dužnosnici su prethodno povezali sigurnosnu situaciju oko Tajvana s Japanom, napominjući da se 90% japanske energije uvozi preko područja oko Tajvana.

Japan kupuje najmodernije borbene avione, pretvara ratne brodove u nosače zrakoplova

Iako je japanska vojna potrošnja kudikamo manja od kineske, Japan je krenuo u značajno jačanje svoje obrane, kupujući najmodernije borbene avione F-35 i pretvarajući ratne brodove u nosače zrakoplova. Također je u procesu uvođenja visokotehnoloških razarača i podmornica koji mogu djelovati daleko od japanskih obala.

Odgovor japanskih obrambenih snaga na kinesko-ruske manevre uslijedio je odmah u ponedjeljak. Jedan od ratnih brodova koji će uskoro biti opremljeni za prijevoz F-35 - nosač helikoptera "Kaga" - izveo je bilateralne vježbe s flotom okupljenom oko nosača zrakoplova američke mornarice u Južnom kineskom moru, za koji Kina tvrdi da je njen suvereni teritorij.

A tokom ljeta japanske pomorske snage vježbale su sa svojim kolegama iz britanske udarne skupine 21, koju je predvodio nosač zrakoplova Queen Elizabeth, kao i s brodovima američke mornarice na Pacifiku. Peking je budno pratio takve događaje, a zajednička flotila s Rusijom znak je da i Kina ima partnere, smatra Alessio Patalano, profesor ratne strategije na King's Collegeu u Londonu.

"Ovog ljeta američka i partnerske mornarice znatno su podigle razinu interoperabilnosti u zapadnom Pacifiku. Ovo je svojevrsna slabost Kineza, pa se čini da je zajednička patrola odgovor na to", rekao je Patalano.

Trajno vojno partnerstvo Rusije i Kine

Rusija i Kina imaju trajno vojno partnerstvo i provele su niz zajedničkih vježbi, od kojih je najpoznatija bila Vostok 2018., simulirana bitka u kojoj se rusko-kineska koalicija borila protiv izmišljenog neprijatelja.

U augustu su Rusija i Kina ponovno udružile snage kako bi upotrijebile zajednički sustav zapovijedanja i kontrole, s ruskim postrojbama integriranim u kineske formacije, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva obrane iz tog vremena.

Ruta kojom je prošla zajednička kinesko-ruska flotila, kroz tjesnac Osumi na kraju svog putovanja, a prije toga i kroz uski tjesnac Tsugaru, također je privukla znatnu pažnju. To je zato što Peking prolaske američke mornarice ili strane mornarice kroz Tajvanski tjesnac između Tajvana i kineskog kopna osuđuje kao destabilizirajuće. Na primjer, nakon što su američki i kanadski ratni brodovi plovili kroz Tajvanski tjesnac početkom oktobra, zapovjedništvo kineske vojske za istočno bojište optužilo je dvije strane za izazivanje nevolja i ozbiljno ugrožavanje mira i stabilnosti u tjesnacu.

Kinezi prošli blizu japanskog teritorija

Širinom od 160 kilometara na najužem dijelu, Tajvanski tjesnac je ogroman u usporedbi s prolazima između japanskih otoka. Primjerice, tjesnac Osumi na najužem je mjestu širok samo 27 kilometara. Iako kineski i ruski ratni brodovi nisu kršili međunarodno pravo, vijesti emitirane na kineskoj državnoj televiziji pokazale su koliko su bili blizu japanskog teritorija. Novinarka, koja se očito nalazila na jednom od kineskih brodova, pokazala je kako prolazi kroz tjesnac Tsugaru dok se japanska obala nazirala iza nje.

Kasnije, nakon prolaska kroz tjesnac, reporterka je rekla: "Sada smo u zapadnom Pacifiku, a nedaleko iza nas možemo vidjeti zrakoplove japanskih pomorskih snaga. Prate nas od početka naše patrole. Osim zrakoplova, poslali su i više plovila da prate našu formaciju radi prikupljanja obavještajnih podataka."

Thompson je rekao da Kina ne može zagovarati jedno, a djelovati na suprotan način: "Ili podržavate norme, ili podržavate politiku moći. To njihovu žestoku retoriku protiv stranaca čini krajnje licemjernom."

Dakle, ako je nešto dobro za Kinu i Rusiju, mora biti dobro za SAD, Kanadu i druge mornarice koje plove u Tajvanskom tjesnacu ili čak u Južnom kineskom moru, zaključuje CNN.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Ukrajina: Istražujemo skoro 26 tisuća ruskih ratnih zločina
Pod istragom tisuće ruskih zločina. Ukrajina: Samo jedna regija nije bombardirana
Spašena tri turista. Oluja im otpuhala gumenjak, skočili u more
Izrael i Palestina dogovorili prekid vatre
Objavljene nove snimke akcija. Kina: Tajvan je dio kineskog, ne američkog teritorija
U kineskom ljetovalištu zbog korone zaglavilo više od 80 tisuća turista
Biden drugi dan zaredom negativan na koronavirus
Nova pucnjava u SAD-u, napadač u središtu Cincinnatija ranio 9 osoba
Zelenskij Zapadu: Odgovorite na ovaj nuklearni teror
Američki državni tajnik u Africi nastoji spriječiti ruski utjecaj
Tisuće vozača iz EU toči gorivo na ovoj benzinskoj pumpi unatoč cijenama. Evo zašto
Puno je glasina o Putinovom zdravlju. Što se uopće može zaključiti iz snimki?
Putinov savjetnik koji je dao otkaz zbog rata otpušten iz talijanske bolnice
Četiri broda s kukuruzom i hranom isplovila iz Ukrajine
Kako je krumpir promijenio svijet
Kolumbija dobiva prvog ljevičarskog predsjednika Gustava Petra
Kit beluga koji je zalutao u francusku rijeku Seineu ne želi jesti i djeluje mršavo
Dolar ponovno ojačao, očekuje se nastavak Fedova agresivnog dizanja kamata
Meksički rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci će ih pokušati izvući
Kina započela posljednji dan vojnih vježbi oko TajvanaSVASTARIJE

Dvije osobe poginule u Bugojnu uslijed strujnog udara, još dvije povrijeđene

U velikom požaru naftnog skladišta na Kubi 17 nestalih i 77 ozlijeđenih

Kako je krompir promijenio svijet

Meksički rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci će ih pokušati izvući

U pozadini kineskih vježbi oko Tajvana događaju se dramatične stvari

U ledenjaku u Švicarskoj pronađena olupina aviona koji se srušio 1968.

Portugal doživio najtopliji juli u skoro stotinu godina

Prije 77 godina bačena je atomska bomba na Hirošimu

FOTO Francuski fizičar objavio krišku kobasice: ˝Ovo je zvijezda najbliža Suncu˝

Kremlj objavio detalje sastanka Putina i Erdogana. Trajao je četiri sata


osmrtnicama basmrtovnice