URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/21dea450-58af-45bc-b280-edf2ba16efbd.jpg?width=600 Slučaj Milanović: EU se zgraža, vlada se mora ograđivati od njega, Ukrajina bjesni

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Slučaj Milanović: EU se zgraža, vlada se mora ograđivati od njega, Ukrajina bjesni

Slučaj Milanović: EU se zgraža, vlada se mora ograđivati od njega, Ukrajina bjesni Slučaj Milanović: EU se zgraža, vlada se mora ograđivati od njega, Ukrajina bjesni
Foto: Profimedia/Patrik Macek/PIXSELL

POLITICO piše o "hrvatskoj operaciji konfuzije". Ukrajina šalje bijesna priopćenja. Premijer Andrej Plenković gasi požar. Hrvatska ispada smiješna na europskoj pozornici. To je rezultat najnovijeg nekontroliranog i nediplomatskog blebetanja predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je jučer nakon posjeta Krašu bio posebno inspiriran.

Milanovićeve izjave u Krašu odjeknule u europskim medijima

Ukrajini nije mjesto u NATO-u, a situacija na ukrajinsko-ruskoj granici je ozbiljna kriza iza koje prvenstveno stoji dinamika američke unutarnje politike, rekao je Milanović dodajući da se Hrvatska ni na koji način neće upletati u krizu dođe li do njezine eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike. 

>> VIDEO Milanović: Ja sam zapovjednik vojske, hrvatski vojnici neće ići u Ukrajinu

Kazao je i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je EU potaknula "državni udar" u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič. Milanović smatra da postoje načini da se Ukrajina sačuva kao "čitava država ili 99 posto nje" i da joj se ekonomski pomogne, ali je dodao da joj nije mjesto u NATO savezu, u kojem, na primjer, nisu ni neutralne Finska, Austrija i Švedska pa su sigurne zemlje.

Milanović kritizirao američkog predsjednika Bidena i njegovu administraciju

Ova kriza, "to nema veze ni s Ukrajinom ni s Rusijom, to ima veze s dinamikom američke unutarnje politike Joea Bidena i njegove administracije", rekao je Milanović, naglasivši da kod američke vlade u "pitanjima međunarodne sigurnosti vidi nekonzistentnost i opasno ponašanje".

Milanović smatra kako je Bidenova demokratska vlada pod pritiskom vlastitih "jastrebova" u stranci, ali sada i onih republikanskih koji su "do jučer opravdavali i podržavali ziherašku i mirnu politiku" bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema Moskvi, a sad pritišću Pentagon i Bidena da se prema Rusiji postavi čvrsto.

"Ovo se događa u predsoblju Moskve, glavnog grada Rusije. Aranžman koji će voditi računa o sigurnosnim interesima Rusije se itekako mora naći i naći će se", kazao je predsjednik. "Mi s tim nemamo ništa niti ćemo imati ništa, to garantiram", dodao je, kritiziravši još jednom angažman premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini.

Politico: Hrvatska operacija izazivanja konfuzije

Milanović je, posve u skladu sa svojim standardima, proizveo baš suprotno - Hrvatska se odjednom našla usred priče o Ukrajini i Rusiji, baš zahvaljujući njegovim izjavama. Ne da Milanović nije postigao da nemamo ništa s tom krizom, nego je na nas navukao svjetla reflektora sa svih strana.

Hrvatsku i Milanovića je ismijao utjecajni portal Politico u članku u kojem se konstatira da je "Hrvatska posijala zbunjenost najavom da će povući trupe iz Ukrajine". Politico ironično piše kako je usred ukrajinske krize došlo do iznenadnog vojnog manevra – "hrvatske operacije izazivanja konfuzije".

"Hrvatski predsjednik Zoran Milanović došao je na naslovnice u utorak kad je izjavio da bi povukao vojsku iz sastava NATO snaga na istoku Europe ako bi došlo do sukoba u Ukrajini", piše Politico te naglašava da je Milanović tu izjavu dao u "tvornici slatkiša".

Politico je kontaktirao ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je demantirao Milanovića. "Milanović ima otrovan odnos s vladom desnog centra premijera Andreja Plenkovića te se više puta sukobljavao s njezinim članovima", piše Politico.

I EU diplomati zabrinuti zbog izjava Milanovića 

U utorak navečer, navodi Politico, od EU diplomata moglo se doznati da je Europska unija zabrinuta zbog "signala iz Zagreba uključujući i otvoreni poziv Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku. Zajedno s današnjim izjavama potkopava se kredibilitet Hrvatske kao pouzdanog EU i NATO partnera".

To nije prvi put da je Milanovićev predugi jezik i sklonost verbalnom mitraljiranju Hrvatsku dovela u vanjskopolitički nepovoljnu situaciju. Bivši diplomat Milanović se kao predsjednik pokazao kao vrlo konfliktna osoba, bez ikakve diplomatske uglađenosti, kako je Index već upozoravao.

>> Bivši diplomat Milanović svojim neprimjerenim izjavama stvara probleme Hrvatskoj

"Ja sam mislio da je to neki brifing i da je to neki ruski dužnosnik", komentirao je sarkastično premijer Plenković. Milanović mu je zapravo dao priliku da se pokaže kao stabilni lider, razumni političar koji razumije da je Hrvatska članica NATO-a i EU te da je time preuzela određene obaveze.

Uostalom, čak i ako je cilj hrvatske politike da naši vojnici nikako ne budu uključeni u neki budući vojni sukob između Rusije i Ukrajine, to se može mnogo bolje postići na razne druge načine koji ne uključuju agresivne javne najave i pretvaranje Hrvatske u glavnu temu europskih medija.

Plenković se ispričao Ukrajini

Premijer Andrej Plenković se isti dan ispričao Ukrajini.

"Ovim putem se ispričavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske vlade ispričavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku" i koja trenutno ima okupirane dijelove, kao što je imala Hrvatska, istaknuo je Plenković.

"Mogu vam reći što je politika Hrvatske. Dakle, politika Hrvatske je deeskalacija napetosti, sprečavanje sukoba, podrška cjelovitosti Ukrajine. To je naša temeljna pozicija. I doprinos - a to govorimo godinama, iskustvom Hrvatske iz procesa mirne reintegracije - rješenju i reintegraciji okupiranih područja Ukrajine", rekao je jučer Plenković.

Ali, premijer nije uspio ugasiti požar koji je potpalio predsjednik.

Bijesna reakcija iz Kijeva

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na razgovor veleposlanicu Hrvatske u Ukrajini Anicu Džamić nakon jučerašnjih izjava predsjednika Milanovića o situaciji s Ukrajinom.

>> Ukrajina bijesna zbog Milanovićevih izjava

"Prenesen joj je stav o rezolutnoj neprihvatljivosti izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o državi Ukrajini. Naglašeno je da izjave Zorana Milanovića o događajima Revolucije vrijeđaju osjećaje Ukrajinaca i stranih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost Ukrajine.

Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog Predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda", objavilo je u priopćenju ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

FAZ misli da Milanović želi Hrvatsku izvesti iz NATO-a, ruski mediji oduševljeni

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je pak Milanovićeve izjave protumačio i kao potencijalnu "najavu povlačenja iz NATO-a". 

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odbacio je Milanovićeve izjave u svojem očitovanju za FAZ: "Predsjednik ne govori u ime Hrvatske, nego za sebe. Mi smo i ostat ćemo vjerni član NATO-a. Sve što radimo, radimo u dogovoru s našim partnerima." 

Dakle, izjava hrvatskog predsjednika nema "nikakve veze sa stavom vlade", naglasio je ministar vanjskih poslova. "U ovakvim vremenima posebno je važno pokazati solidarnost među partnerima, a Hrvatska će to učiniti u Europskoj uniji i NATO-u", istaknuo je Grlić Radman za FAZ. Isti list navodi sve to dio Milanovićeve borbe za vlast s premijerom Plenkovićem. 

“Plenković, šef konzervativne vladajuće stranke HDZ, itekako je upoznat s poviješću sukoba Rusije i Ukrajine iz vremena kada je bio zastupnika u Europskom parlamentu i zagovara potpuno drugačiji stav od formalno socijaldemokratskog predsjednika, koji je uvijek bio sklon nacionalističkim ispadima”, navodi njemački list.

S druge strane, Milanović je u ruskim medijima proglašen herojem. Hrvatski predsjednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usude reći - otprilike tako glasi linija Putinu bliskih medija, predvođenih s Russia Today. Zaključuju trijumfalno da NATO pokazuje "deficit jedinstva".

Ovo Milanoviću nije prvi put

Podsjetimo, ovo nije prvi put da je Milanović diplomatski neprimjereno komentirao odnose Rusije i Ukrajine.

>> Zelenskij o Milanoviću: Ne bi tako pričao da je 100.000 vojnika na hrvatskoj granici

Milanović je u prosincu kao "obično šarlatanstvo" opisao Plenkovićev posjet Ukrajini u vrijeme velikih napetosti s Rusijom, kazavši da će, "ako zagusti", Plenković "zbrisati u Bruxelles", ali je poručio da hrvatski vojnici na granicu s Ukrajinom neće ići.

Dan nakon toga opet se vratio na tu temu, rekavši da prema Ukrajini ima i empatije i simpatije, ali i pozvao na oprez. ''Ne guraj nos gdje mu nije mjesto", poručio je Plenkoviću. Iz Ukrajine je ubrzo došla službena reakcija na njegove nediplomatske izjave, i to od samog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Da je više od 100.000 vojnika na granici s Hrvatskom, predsjednik Milanović ne bi posjet ukrajinskog premijera Zagrebu nazvao šarlatanstvom, već iskazom solidarnosti i prijateljstva", stoji u poruci koju je u petak ukrajinski predsjednik Zelenskij objavio na Twitteru.

Milanović očito nije ništa naučio iz te situacije pa je jučer nastavio u istom tonu. Rezultat je, koliko god to Milanovićevi fanovi odbijali priznati, negativan za Hrvatsku. Milanović je rekao da "neće dozvoliti" da Hrvatska doživi štetu u ukrajinskoj krizi. Osim one koju sam proizvodi.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Spremnik otrovnog plina pao u luci u Jordanu. 10 mrtvih, više od 250 ozlijeđenih
BBC: Rusi su šoping-centar vjerojatno pogodili navođenim projektilom
Premijerka Švedske: Neću dopustiti da Švedska postane utočište za teroriste
Scholz: Odnosi s Rusijom ne mogu se vratiti u stanje prije napada na Ukrajinu
Mađarska: Odbijamo i raspravljati o embargu na ruski plin
Peking objavio da će politika nultog covida trajati 5 godina. Brzo su to izmijenili
Johnson: Napad na šoping-centar pokazuje koliko je Putin okrutan
Stigla snimka iz raketiranog šoping-centra u Ukrajini: "Pogledajte što je ostalo"
Matijević: SDP ne bi trebao preuzimati funkcije u Gradu Splitu
Rusija raketirala krcati šoping-centar. Raste broj mrtvih, stižu snimke i reakcije
Četiri mrtva i 19 ranjenih u novom napadu na Harkiv
Cijene nafte porasle u očekivanju vijesti s važnog sastanka moćnih zemalja
VIDEO Rusi raketirali krcati šoping-centar. Gradonačelnik: Ovo je ratni zločin
Ukrajina: Izvoz žitarica u lipnju je 44 posto manji nego prošle godine
Separatist: Mogli bismo zauzeti Lisičansk do kraja tjedna
Ženu u Njemačkoj ugrizla čegrtuša, policija na njezinoj farmi našla 110 zmija
VIDEO Najveći kruzer ikad izgrađen iz brodogradilišta ide ravno u rezalište
VIDEO Ukrajina: Rusi raketirali šoping-centar, u njemu je bilo 1000 civila
VIDEO Tornado u Nizozemskoj: "Ovo je rijedak fenomen"
Ljudi u Mariupolju prisiljeni loviti golubove i jesti ih, tvrdi gradonačelnikSVASTARIJE

CNN: Zapad je pokušao nanijeti bol Putinu. Nije uspio

Rusi kasne s plaćanjem stranog duga. Ministar: To je farsa

Japan zatražio od 37 miliona građana da ugase svjetla

VIDEO NASA lansirala prvu raketu iz Australije: ˝Ovo je samo početak˝

Pogledajte kako su se svjetski čelnici rugali Putinu na ručku

Mađarska upozorila EU: ˝Ljudi, urazumite se˝

Nova studija: Jednostavan test od 10 sekundi otkriva rizik od ranije smrti

Milano zbog suše gasi fontane

U EU raste nervoza zbog plina: ˝Pred nama je vrlo teška zima˝

VIDEO Ovo je trenutak kad je napadač krenuo pucati po gej klubu u Oslu. Stižu detalji


osmrtnicama basmrtovnice