Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i OrbanaTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i Orbana

*
Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i Orbana Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i Orbana
Foto: FaH

SVE DO LISTOPADA srednjovjekovni dvorac na brdu iznad Mukačeva u najzapadnijoj ukrajinskoj regiji krasio je kip mađarskog nacionalnog simbola - mitološke ptice turul. Gradonačelnik Mukačeva naredio je tada da se turul zamijeni ukrajinskim simbolom - trozubom, što je uznemirilo veliku mađarsku zajednicu u Zakarpatju i izazvalo prosvjede Budimpešte.

Multietničko Zakarpatje graniči s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom, a u njemu živi više od 100 hiljada Mađara koji su najveća manjinska skupina. Ta je pokrajina geografski bliže Budimpešti nego Kijevu i bila je dio Austro-Ugarske Monarhije do Prvog svjetskog rata.

Turul je "šovinistički simbol mađarske imperijalne ere i mjesto mu je u muzeju", rekao je za AFP gradonačelnik Mukačeva Andrij Baloha. "Samo trozub treba biti na dvorcu", istaknuo je.

"Isto vrijedi i za zastave na općinskim zgradama", rekao je 34-godišnjak, referirajući se na još jedan lokalni dekret kojim se zabranjuje isticanje mađarskih zastava.

Pogoršanje odnosa

To su zadnje mjere u nizu onih koje su uznemirile zakarpatske Mađare, od kojih su mnogi pobjegli u Mađarsku kako bi izbjegli služenje vojnog roka nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Odnosi između Ukrajine i Mađarske, članice EU i NATO-a, pogoršali su se u godinama i prije ruske agresije na Ukrajinu zbog sukoba oko prava na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Mađarski premijer Viktor Orban opstruirao je jačanje veza NATO-a s Ukrajinom zbog jezičnog spora, a Kijevu je tokom rata dao samo mlaku podršku.

Orban je također ustvrdio, ne navodeći detalje, da su etnički Mađari prisiljeni služiti vojsku i da u velikom broju ginu na bojištu.

Iako je Mađarska poslala pomoć i primila izbjeglice, Orban, koji je bio blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prije rata, odbija poslati oružje Kijevu, protivi se sankcijama Rusiji i umjesto toga poziva na mirovne pregovore.

Zbog takvog pristupa Ukrajinci poput Balohe opisuju Orbana kao "proruskog" i sumnjaju da Budimpešta želi pripojiti Zakarpatje. "Važno je pokazati da Zakarpatje jest, bilo je i bit će sastavni dio Ukrajine", rekao je braneći svoje kontroverzne odluke.

"Tenzije i zabrinutost"

Prema Karolini Darcsi, glasnogovornici lokalne mađarske političke stranke KMKSZ, politika Budimpešte protiv doniranja oružja Ukrajini dovela je do "negativnog portretiranja" Mađara u ukrajinskim medijima.

"U komentarima ispod članaka neki Ukrajinci kažu da 'takve Mađare treba deportirati u Budimpeštu'", rekla je za AFP.

Takvo protumađarsko raspoloženje i ograničenja nastave materinskog jezika kod manjina izazivaju "napetost i zabrinutost", rekao je Pal Popovics, profesor u srednjoj školi u Mukačevu.

Zbog zakona usmjerenih na zaštitu ukrajinskog jezika koje je Kijev usvojio od 2017. školarci više ne mogu polagati maturu ili prijemne ispite za sveučilišta na mađarskom jeziku. Od rujna najmanje 20 posto nastave mora se izvoditi na ukrajinskom jeziku.

Škola, u čijim se hodnicima nalaze slike mađarskih poznatih povijesnih ličnosti, jedna je od oko 100 škola u Zakarpatju u kojima se nastava trenutno izvodi samo na mađarskom jeziku. Kao i mnoge u regiji, obnovljena je sredstvima iz mađarskog proračuna.

"Školovanje na materinskom jeziku ključno je za očuvanje našeg identiteta. Njegovim ograničavanjem osjećamo se kao građani drugog reda", kazao je Popovics. "Samo želimo poštovanje - plaćamo svoje poreze i borimo se poput naših sugrađana protiv ruske invazije", rekao je AFP-u u školskom podrumu tokom zračne uzbune.

"Čista provokacija"

Zsolt Ladanyi, etnički Mađar koji se borio za Ukrajinu, rekao je da "nije dvaput razmišljao" o dobrovoljnoj prijavi u vojsku.

"Rekao sam svojim ukrajinskim suborcima da sam rođen ovdje i da nikada nisam razmišljao o odlasku", rekao je 50-godišnji pekar za AFP u Užhorodu, najvećem gradu u Zakarpatju. "Ali ne razumijem zašto Mađarska ne šalje oružje", dodao je dok je na mobitelu pokazivao snimke iz rovova na prvoj liniji.

Sandor Spenik, dekan ukrajinsko-mađarskog fakulteta Sveučilišta Užhorod, rekao je za AFP da su trvenja "potaknuta i iz Kijeva".

Uklanjanje turula u Mukačevu je "čista provokacija" osmišljena da potakne narode i zemlje jedne protiv drugih tokom rata, rekao je, dodavši da u svakodnevnom životu "nema napetosti među ljudima".

"Progoniti naše građane koji su etnički Mađari zbog stava mađarske vlade koja nam se ne sviđa potpuno je pogrešno", kazao je čelnik regionalnog vijeća Volodimir Čubirko. Tenzije u Zakarpatju su "napuhani mit", rekao je. "Sačuvat ćemo etnički mir", naglasio je. 

2 (1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Izraelci već pet mjeseci prosvjeduju protiv reforme pravosuđa
Američka vlada izbjegla bankrot
Rusi noćas dronovima masovno napali Kijev, jedna osoba poginula
Španjolci glasaju na lokalnim izborima. Evo zašto je to ispit za premijera Sancheza
Rusija raketirala više gradova. Ukrajina priznala napad na Krimski most
Umrla stogodišnja Odette Niles, simbol otpora tijekom nacističke okupacije Francuske
Hoće li Erdogan pasti nakon 20 godina?
Vozači mopeda u Teheranu prekrivaju tablice. Policija: Zbog toga možete u zatvor
Greenpeace u Parizu predstavio umjetničko djelo koje podsjeća na zagađenje plastikom
Ruski patrijarh Kiril otpustio svećenika: "Ometao je prijenos ikone Trojstva"
Šef ukrajinskih obavještajaca priznao ulogu u napadu na Krimski most
Amerikanki (22) morski pas odgrizao nogu dok je ronila na Karibima
Egipatski arheolozi u Sakkari otkrili dvije radionice za mumificiranje
Kina uklonila 1.4 milijuna objava s interneta
Rusi: Presreli smo dvije britanske rakete Storm Shadow
Čovjek koji se zabio u ured britanskog premijera optužen za nemoralno snimanje djece
Njemačka povlači preko stotinu zaposlenika vlade iz Rusije nakon odluke Moskve
Sukobu u SAD-u nema kraja, bliži se bankrot. "Svijetu prijeti majka svih kriza"
VIDEO Njemačka Kijevu šalje moćno oružje? Može uništiti bunkere duboko pod zemljom
NATO pozvao Kosovo na smanjivanje napetosti sa Srbijom. "KFOR će biti na oprezu"SVASTARIJE

Jači od Brene i Tine Turner: Ovaj bend prodao je najviše ploča u ex-Yu povijesti

Pijan jurio Mercedesom, naletio na pješakinje u Sarajevu. Poginula mlada doktorica

Umjetna inteligencija pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije

Ne dešava se često: Let Croatia Airlinesa 2 puta vraćen u Zagreb

Odmalena sam mlatila bijednike. Mržnja i uvrede su me tjerale da budem najbolja

VIDEO Putnik otvorio vrata na avionu prilikom slijetanja u Južnu Koreju

Srušen rekord: Flight Radar objavio koliko je aviona bilo na nebu u jednom danu

Čovjek s paralizom prohodao nakon 10 godina. Ugradili mu implantat u mozak i kičmu

Najavljen prvi komercijalni let kineskog zrakoplova

DeSantis objavio kandidaturu. Borit će se s Trumpom da bude kandidat za predsjednika


osmrtnicama basmrtovnice