URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr//61b59188-66a3-4e51-b821-ac9826a48ac8.jpg?width=600 Studija: Europljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ecstasyja

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Studija: Europljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ecstasyja

Studija: Europljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ecstasyja Studija: Europljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ecstasyja
Foto: EPA

OGRANIČENJA uslijed pandemije covida-19 najviše su utjecala na obrasce konzumacije kanabisa i ecstasyja, pri čemu se uporaba kanabisa povećala, a uporaba "klupskih droga" (MDMA/ecstasy) smanjila, rezultati su istraživanja koje je objavila Europska agencija za droge (EMCDDA).

Rezultate istraživanja, koje je EMCDDA objavila prije nekoliko dana na službenim internetskim stranicama, prenio je na svom Facebooku psihijatar Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu i saborski zastupnik HDZ-a.

93% ispitanika koristilo kanabis

Europska internetska anketa o drogama pokazala je da se uporaba biljnog kanabisa povećala, a uporaba klupskih droga (MDMA/ecstasy) smanjila. 

Istraživanje, u kojem su sudjelovale osobe starije od 18 godina, provedeno je između ožujka i travnja 2021. u 30 zemalja (21 u EU i 9 izvan EU) kada je većina populacije bila pod mjerama zatvaranja povezanim s covidom-19. 

Blizu 50.000 odraslih osoba (48.469) odgovorilo je na anketu iz 21 države članice EU i Švicarske. Kanabis je bila droga koja se najviše koristila, a 93 posto ispitanika izvijestilo je da ju je koristilo u prethodnih 12 mjeseci, uz male razlike između zemalja. 

MDMA/ecstasy (35 posto), kokain (35 posto) i amfetamin (28 posto) bile su sljedeće najčešće prijavljene ilegalne supstance, a redoslijed triju droga varira od zemlje do zemlje. 

Heroin na 3%

Otprilike trećina ispitanika (32 posto) izjavila je da koristi više (biljnog) kanabisa, a 42 posto koristi manje MDMA/ecstasyja.

Petina (20 posto) ispitanika u istraživanju je izjavila da je u prošloj godini koristila LSD, njih 16 posto je koristilo nove psihoaktivne tvari (NPS), a 13 posto ketamin. Konzumaciju heroina prijavilo je tri posto ispitanika. 

Iako je uzorak koji je prijavio konzumaciju heroina bio mali, više od četvrtine ovih ispitanika (26 posto) izjavilo je da je tu drogu koristilo češće tijekom ispitivanog razdoblja.

Problem s internetskim anketama

Predstavljeni podaci odnose se na ispitanike koji su koristili barem jednu ilegalnu drogu u 12 mjeseci prije istraživanja. 

Iako internetske ankete nisu reprezentativne za opću populaciju, kada se pažljivo provode i kombiniraju s tradicionalnim metodama prikupljanja podataka, mogu pomoći u stvaranju detaljnije, realnije i pravodobnije slike o uporabi droga i tržištu droga u Europi, navodi EMCDDA. 

U inicijativi je sudjelovalo više od sto organizacija, uključujući nacionalne kontakt-točke Reitox mreže, sveučilišta i nevladine organizacije.

Na Balkanu najpopularniji kanabis i kokain

Novost u anketi iz 2021. bilo je sudjelovanje partnerskih agencija sa zapadnog Balkana, kroz projekt tehničke pomoći EMCDDA (IPA7).

Više od 2000 odraslih osoba (2174) iz Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije odgovorilo je na anketu. Većina ispitanika (91 posto) izjavila je da je koristila kanabis u prethodnih 12 mjeseci, a slijede kokain (38 posto), MDMA/ecstasy (22 posto) i amfetamin (20 posto). 

I ovdje je oko trećine ispitanika (32 posto) izjavilo da je koristilo više (biljnog) kanabisa, dok je 34 posto koristilo manje MDMA/ecstasyja.

Gotovo svaki šesti (17 posto) ispitanik prijavio je korištenje NPS-a u prošloj godini, dok je devet izjavilo da je koristilo LSD. Korištenje i heroina i metamfetamina prijavilo je osam posto ispitanika.

Većina drogu konzumirala kod kuće

Kuća je prijavljena kao najčešće okruženje za konzumiranje droga tokom tog razdoblja (85 posto ispitanika u istraživanju EU i Švicarske i 72 posto na zapadnom Balkanu), obrazac koji je naglašen zatvaranjem zbog covida-19 i zatvaranjem mjesta za noćni provod. 

Najčešći motivi za konzumaciju kanabisa bili su opuštanje, osjećaj napušenosti i pomoć pri spavanju, dok su za MDMA/ecstasy to bili njegovi euforični i društveni učinci.

Direktor EMCDDA Alexis Goosdeel kazao je da su internetske ankete ključni sastojak u njihovu praćenju promjenjivog europskog problema droga. 

"Pomažu nam dosegnuti važnu ciljnu populaciju inovativnim online metodama. Današnji rezultati otkrivaju široku paletu droga dostupnih diljem Europe i pružaju vrijedne informacije o novim trendovima i promjenjivim obrascima uporabe tokom pandemije covida-19", rekao je Goosdeel.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
NATO drži vježbe, Kremlj prijeti. Litva bijesna: "Cijela EU je talac jedne članice"
Više od sto ljudi razboljelo se nakon svadbe u Afganistanu, otrovali su se hranom
EU se ne može dogovoriti oko embarga: "Taoci smo jedne članice, Rusija nas gleda"
Ryanair: Cijene karata će ovog ljeta rasti
McDonald's odlazi iz Rusije nakon 30 godina
Rusija izdala tjeralicu za članicom Pussy Riota
Analitičar: Putinu propada i druga faza rata. Sada može povući samo dva poteza
BBC: Kako je ljetni dječji kamp u Buči postao stratište
Rusija žestoko zaprijetila Švedskoj, Finskoj i SAD-u
Ukrajinac: Rusi su me htjeli zakopati. Shvatio sam da sam živ
Njemački humanitarci: Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
Majka iz Ukrajine: Silovao me ruski vojnik. Godište je mojih sinova, bio je lud
Bjeloruski premijer: Sankcije blokiraju 16-18 mlrd dolara vrijedan bjeloruski izvoz
Švedska šalje diplomate u Tursku da pokušaju urazumiti Erdogana
Indija zabranila izvoz žitarica, globalne cijene skočile
Britanski regulator predlaže da se gornja granica cijena određuje svaka tri mjeseca
Bild: Cijene u Njemačkoj rastu, a gramaža pada. Kupci su dvaput opljačkani
Ukrajinski vojnici koji brane Harkiv došli do ruske granice? Objavljena snimka
Ovo je rasist (18) koji je izveo pokolj u Buffalu. Objavio manifest od 180 stranica
Ukrajinska studentica za N1: Ne mogu reći na televiziji ono što bih rekla PutinuSVASTARIJE

Ukrajinski vojnici koji brane Harkiv došli do ruske granice? Objavljena snimka

Ukrajinci namjerno potopili svoje selo kako bi zaustavili Ruse: ˝Vrijedilo je˝

Ovo je rasist (18) koji je izveo pokolj u Buffalu. Objavio manifest od 180 stranica

Pucnjava u crkvi u Kaliforniji i na tržnici u Houstonu, najmanje troje mrtvih

Pjongjang prijavio milijun zaraženih. Kim: Odmah rasporedite moćne vojne snage

Danas kreće ogromna vojna vježba NATO-a, najveća u povijesti na Baltiku

Za ovu stijenu veliku kao 20 nogometnih igrališta ginu i Rusi i Ukrajinci. Evo priče

Erdogan objavio tri uvjeta za primanje Finske i Švedske u NATO

Kraj Dubrovnika niče ˝Vučićev aerodrom˝. Direktor projekta: Svi ćemo imati koristi

Tko je Kaluš orkestar i kako je uopće završio na Euroviziji?


osmrtnicama basmrtovnice