URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/353114b7-7542-46c6-90dd-b106ea7d325b.jpeg?width=600 Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?

Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju? Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?
Foto: Telegram

VIDEO objavljen u prosincu 2020. prikazuje dvojicu elegantno odjevenih Rusa kako pijuckaju ameriki viski i razgovaraju o ubijanju Ukrajinaca.

"Ja sam nacist. Ja sam nacist. Neu rei da sam nacionalist, domoljub, imperijalist i tako dalje. Rei u to otvoreno - ja sam nacist", rekao je jedan od mukaraca, Aleksej Milakov, koji je bio u fokusu videa objavljenog na ruskom nacionalistikom YouTube kanalu.

"Morate razumjeti da osjeate uzbuenje lova kada ubijete osobu. Ako nikada niste bili u lovu, trebali biste probati. Zanimljivo je", rekao je Milakov.

Osim to je ozloglaeni i priznati nacist, poznat po ubojstvu teneta i razmetanjem time na drutvenim mreama, Milakov je ef ruske paravojne skupine poznate kao Rusi, koja otvoreno prihvaa nacistiku simboliku i radikalne rasistike ideologije. Milakov i njegova skupina vjerodostojno su povezani sa zloinima u Ukrajini i Siriji, prenosi Radio Slobodna Europa.

Zajedno s lanovima Ruskog imperijalnog pokreta, ova skupina bjelakih supremacista, koju su Sjedinjene Amerike Drave prije dvije godine proglasile globalnom teroristikom organizacijom, jedna su od nekoliko desniarskih skupina koje se aktivno bore u Ukrajini, odnosno surauju s redovnom ruskom vojskom ili saveznikim separatistikim postrojbama.

Prema povjerljivom izvjetaju njemake Federalne obavjetajne slube, do kojeg je 22. svibnja doao asopis Der Spiegel, brojni ruski desniarski ekstremisti i neonacisti bore se u Ukrajini.

Iz Sirije u Ukrajinu

Njemaki analitiari napisali su kako injenica da su ruski vojni i politiki elnici prihvatili neonacistike skupine potkopava tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade da je jedan od glavnih motiva invazije elja za "denacifikacijom" Ukrajine, pie Spiegel.

ak i prije invazije 24. veljae, sukob u Ukrajini privukao je znatan, ali nepoznat broj vojnika s desniarskim simpatijama. Veina pozornosti dugo je bila usmjerena na desniarske milicije i paravojske koje su se borile na strani ukrajinskih oruanih snaga, to je fenomen koji datira jo od poetka sukoba u Donbasu 2014. godine.

uveni ukrajinski Azovski puk formiran je od desniarske milicije zvane Azovski bataljun koja je postala poznata u prvim danima rata. Voe i osnivai ove skupine otvoreno su zagovarali ksenofobinu i antiimigrantsku retoriku. Simboli su bili vrlo slini nekima koje su koristile nacistike jedinice tokom Drugog svjetskog rata.

Kasnije je Azovski puk ukljuen u ukrajinsku Nacionalnu gardu i ublaio je ekstremistiku retoriku, ali je zadrao reputaciju elitne borbene jedinice.

Godinama su ruski dunosnici iskoritavali Azov i nacionalistike figure 20. stoljea poput Stepana Bandere u propagandne svrhe, esto iskrivljujui ili preuveliavajui njihove stavove i postupke u prilog lanoj tvrdnji da Ukrajinom dominiraju neonacisti.

Najavljujui invaziju 24. veljae, Putin ju je pokuao opravdati rekavi da su ciljevi bili "demilitarizacija i denacifikacija". Vlade Kijeva i Zapada kau da je taj argument neiskren i kau, ak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje niim izazvane invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Nisu se svi pridruili skupini Wagner

Najavljujui invaziju 24. veljae, Putin ju je pokuao opravdati rekavi da su ciljevi bili "demilitarizacija i denacifikacija". Kijev i zapadne vlade kau da je taj argument neiskren, a ak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Meutim, tokom godina se manje panje posveivalo desniarskim ruskim milicijama koje se bore u ime Rusije, ne samo u Ukrajini nego i u Siriji.

Iako se vjeruje da su se neki borci pridruili ruskim privatnim plaenikim kompanijama poput Wagnera, nepoznat broj boraca pridruio se i obuavao pod Rusiom, kao i Ruskom imperijalnom pokretu i njegovoj paravojnoj jedinici, Ruskoj imperijalnoj legiji.

Biveg padobranca Milakova strunjaci su identificirali kao jednog od voa Rusia, zajedno s jo jednim Rusom po imenu Jan Petrovskij. Neki strunjaci kau da je ova skupina povezana s Wagnerom. Rusi je slubeno osnovan kao Sabotana i jurina izviaka skupina u Sankt-Peterburgu 2014. godine.

I Milakov i Petrovskij borili su se protiv Ukrajine kao dragovoljci u Donbasu 2014. i 2015. i otvoreno pokazivali oznake koje su dobili u Uniji dobrovoljaca Donbasa. U to vrijeme, meutim, Rusija je u vie navrata poricala da se njezine snage bore u Donbasu tvrdei da su lokalne snage koje se bore protiv ukrajinskih postrojbi samo lokalni partizani.

Snimka na kojoj ubija tene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede

U rujnu 2014. godine u blizini sela astja, u Luhanskoj oblasti, militanti Rusia borili su se protiv ukrajinske paravojne skupine Ajdar. Ukrajinski medijski izvjetaji govore da su deseci ukrajinskih vojnika ubijeni. Poslije su internetom kruile slike unakaenih i spaljenih tijela, a Milakov se kasnije otvoreno hvalio kako je fotografirao tijela.

Milakov je takoer stekao reputaciju te iste godine kada su blogeri i novinari otkrili niz fotografija i videa starih dvije godine na kojima je prikazan kako ubija tene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede. Tabloidni ruski list Moskovskij Komsomolec napisao je o njemu lanak pod naslovom "Faistiki mesar iz Sankt-Peterburga otiao se boriti na strani pobunjenika".

Poetkom 2015. godine Kanada, Britanija i Europska unija sankcionirali su Milakova i Petrovskog. "Milakov je aktivno podravao akcije i politike koje potkopavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine i dodatno destabiliziraju Ukrajinu", navodi Velika Britanija u svojoj objavi sankcija.

U oktobru 2016. Petrovskij je uhapen u Norvekoj, gdje je ivio i radio zajedno s Norveaninom povezanim s desniarskom grupom Soldiers of Odin. Istog mjeseca je deportiran.

Fotografije i videozapisi objavljeni na drutvenim mreama 2020. i 2021. ukazuju na to da su borci Rusia bili u Siriji, gdje je Rusija provela vojnu operaciju i podrala sirijski reim te eliminirala tamonje oporbene borce. Sanktpeterburki medij Fontanka krajem 2017. takoer je pronaao fotografije Milakova kako pliva u bazenu u blizini Palmire.

U izvjetaju njemake obavjetajne slube navodi se da su Rusiovi borci u Ukrajini od poetka travnja.
Nema potvrde da su Milakov ili Petrovskij u bilo kojem trenutku bili u Ukrajini nakon invazije 24. veljae. Meutim, kanal na Telegramu, za koji se ini da je povezan s Rusiom, 27. svibnja je objavio fotografiju bez datuma na kojoj se navodno vide i Milakov i Petrovskij u Ukrajini kako stoje ispred oteenog oklopnog vozila.

"Milakov se vratio u akciju. Sada je negdje u prostranstvima Ukrajine, aktivno ukljuen u denacifikaciju i demilitarizaciju", stoji u objavi.

"Priuvni odjel"

Na dan kada je Rusija zapoela invaziju, elnik Ruskog imperijalnog pokreta Denis Garijev objavio je poruku na svom kanalu na Telegramu u kojoj je napisao: "Nema sumnje, mi smo za likvidaciju separatistikog entiteta Ukrajine."

Osnovan 2002. godine u Sankt-Peterburgu od strane Stanislava Vorobjeva, Ruski imperijalni pokret podrava monarhistiku ideologiju, djelomino izvedenu iz uvjerenja da Rusiju treba voditi potomak dinastije Romanov, obitelji posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. U travnju 2020. godine ameriki State Department uveo je sankcije toj skupini, kao i Vorobjevu, Garijevu i jo jednom ovjeku.

"Skupina je omoguila paravojnu obuku za bijele supremaciste i neonaciste u Europi i aktivno radi na okupljanju ovih grupa u zajedniku frontu protiv njihovih navodnih neprijatelja", navodi se u priopenju State Departmenta. Pokret ima dva pogona za obuku u Sankt-Peterburgu, koji se vjerojatno koriste za uvjebavanje napada u umi i urbanim podrujima, taktiko oruje i obuku borbe prsa u prsa.

Nekoliko tjedana nakon Garijevljeve objave na Telegramu, centar za borbenu obuku u blizini Sankt-Peterburga, pod nazivom Partizan, objavio je regrutaciju dobrovoljaca za borbu u Ukrajini.

Garijev je takoer stvorio srodnu organizaciju pod nazivom Priuvni odjel, koja je prema njemakom obavjetajnom izvjetaju primala viemilijunske uplate od Ministarstva unutarnjih poslova, Federalne slube sigurnosti i Federalne slube zatite, vladine agencije zaduene za zatitu najviih dunosnika Kremlja.

Kao i pripadnici Rusia, borci Ruske imperijalne legije pridruili su se borbama na istoku Ukrajine 2014. i 2015, a prema informacijama militanata, tada je ubijeno najmanje est lanova skupine. Prema njemakim obavjetajnim podacima, Garijev je ranjen u borbama sredinom travnja, a njegov zamjenik Denis Nekrasov je ubijen, vjerojatno u blizini grada Izjuma u Harkivskoj oblasti.

Aleksandar Verkhovskij, strunjak za ekstremistike skupine u Rusiji i voditelj istraivakog centra SOVA, kae da je trenutano u Ukrajini vjerojatno manje ruskih ekstremistikih boraca nego u ranim godinama rata u Donbasu

"Nacionalisti su igrali kljunu ulogu u prvoj fazi rata. Bili su znaajan dio, ne ba veina. Sada u Ukrajini nema mnogo dobrovoljaca iz Rusije. Moda najvie nekoliko desetaka", zakljuio je Verkhovskij.

 OBNOVI SADRAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
panjolska policija vercerima droge zaplijenila dronove podmornice
Svjedok pucnjave kod Chicaga: Bio sam 30 godina u vojsci, ovo me nasmrt prestrailo
Rusija zbog rata mijenja jako vane zakone. Cijena plina u Europi naglo porasla
VIDEO U prosvjedima u Uzbekistanu poginulo 18 ljudi, 243 osobe ranjene
Njemaki vatrogasac pomae u Harkivu: "elim biti na pravoj stani povijesti"
Cijene nafte pale
Ubojica novinarke koja je pisala o korupciji na Malti: Trebao sam traiti vie novca
Iran objavio nove zahtjeve. SAD: Imaju dovoljno materijala za nuklearnu bombu
Zbog verca ljudima u Europi uhieno oko 130 osoba, u akciji sudjelovala i Hrvatska
Njemaka se priprema za teku krizu, uvodi mjere: "Pred nama su teke godine"
Europska svemirska agencija eli do 2040. poslati ovjeka na Mars
Stanje u Lisiansku nakon pada: "Situacija je sada dobra, cilj mi je ostati iva"
Vojno sposobni mukarci iz Ukrajine ne smiju napustiti gradove u kojima ive
Naglo porasla cijena plina u Europi
EU uvodi velike promjene Googleu, Facebooku, Twitteru... Prijete im ogromne kazne
Rusija donosi vane zakone, drava e moi prisiliti ljude da rade nou i vikendom
elnik ruskog parlamenta: Ukrajina je teroristika drava
Ukrajina: Odbili smo ruske napade u Donjecku
Rusija priznala da je slala ronike u Ukrajinu. ojgu danas: Ne aljemo ih
Gotova vana konferencija o obnovi Ukrajine, evo to je dogovorenoSVASTARIJE

Guinnessov rekord: 86-godinja ena ve 65 godina radi kao stjuardesa

Hotel na Ibizi nudi sobu u kojoj moete prespavati besplatno. Evo u emu je kvaka

FOTO Putniki avion letio 14 sati iznad oceana s rupom na trupu

ef NASA-e optuio Kinu da eli preuzeti Mjesec kao dio vojnog programa

Pucnjava na paradi u SAD-u, najmanje 6 mrtvih, 31 osoba ozlijeena. Napada u bijegu

Putin nakon osvajanja Luhanska izdao naredbu vojsci: Nastavite po planu

Tisue ozlijeenih i 18 mrtvih nakon sukoba prosvjednika i policije u Uzbekistanu

Ruski kozmonauti u svemiru slave osloboenje Luhanska, objavili fotografiju

VIDEO Najmanje pet mrtvih u odronu ledenjaka u Italiji, pojavila se strana snimka

Vie mrtvih u napadu u Danskoj, napada ima 22 godine. Otkriveni su novi detalji


osmrtnicama basmrtovnice