URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/c0dc9f7c-55cc-4b82-889d-291618edf3ff.jpg?width=600 Tužiteljica: Neka Trump i njegova djeca svjedoče o "obmanjujućim" poreznim prijavama

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Tužiteljica: Neka Trump i njegova djeca svjedoče o "obmanjujućim" poreznim prijavama

Tužiteljica: Neka Trump i njegova djeca svjedoče o "obmanjujućim" poreznim prijavama Tužiteljica: Neka Trump i njegova djeca svjedoče o "obmanjujućim" poreznim prijavama
Foto: EPA

URED glavne tužiteljice u New Yorku Letitije James objavio je kako mu je potrebno svjedočenje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i dvoje njegove odrasle djece da bi se utvrdile njihove spoznaje o onome što istražitelji nazivaju brojnim "obmanjujućim izjavama i propustima" u poreznim prijavama i financijskim izvještajima korištenim za dobivanje kredita, piše CNN.

U sudskom podnesku od jučer, istražitelji pišu da "namjeravaju konačno utvrditi tko je odgovoran za te pogrešne navode i propuste", dodajući da "ured državne odvjetnice zahtijeva svjedočenje i dokaze koji se ovdje traže kako bi utvrdio koji su zaposlenici i podružnice Trump Organizationa, kao i drugi subjekti i pojedinci, možda pomogli Trump Organizationu i Trumpu osobno u iznošenju spornih prijava i počinjenju propusta".

Nadalje piše da su se "svjedoci najbliži vrhu Trump Organizationa pozvali na svoja prava iz Petog amandmana američkog Ustava koji ih štiti od samooptuživanja. Neki drugi su se izjasnili da se ne sjećaju ili su tvrdili da su slijedili upute viših zaposlenika".

"Donald Trump Jr. i Ivanka radili su kao agenti svog oca"

"Ali stvarne spoznaje gospodina Trumpa o brojnim pogrešnim izjavama i propustima koje je napravio sam ili su napravljene u njegovo ime bitne su komponente za rješavanje istrage na prikladan i pravedan način. Donald Trump Jr. i Ivanka Trump radili su kao agenti gospodina Trumpa, djelovali su u svoje ime i nadzirali druge u vezi s transakcijama o kojima je ovdje riječ, njihovo je svjedočenje potrebno i za odgovarajuće rješavanje istrage", navodi se u podnesku.

Ivanka Trump bila je ključna veza sa zajmodavcem Deutsche Bankom, dok je Donald Trump Jr. bio uključen u upravljanje nekoliko nekretnina, uključujući 40 Wall Street, i ovjerio je točnost financijskih izvještaja od 2017. nadalje, priopćilo je državno odvjetništvo. U podužem sudskom podnesku istražitelji navode da je desetak sadašnjih i bivših zaposlenika Trump Organizationa svjedočilo i da je Trump osobno odobrio izradu svojih poreznih prijava.

"U svjetlu sveprisutnih i višekratnih pogrešnih iskaza i propusta, čini se da su procjene u prijavama općenito bile napuhane kao dio obrasca koji sugerira da je neto imovina gospodina Trumpa vrjednija nego što se čini", napisali su istražitelji.

Dodaju da su se prilikom svjedočenja 2020. godine Eric Trump i Allen Weisselberg, bivši glavni financijski direktor, pozvali na Peti amandman u odgovoru na više od 500 pitanja.

Što zanima tužitelje?

Ured glavne državne odvjetnice New Yorka objavio je da se usmjerava na nekoliko konkretnih navodnih pogrešnih izjava, uključujući sljedeće: veličina Trumpovog penthousea u Trump Toweru, pogrešno kategorizirana imovina izvan Trumpove kontrole ili kontrole Trump Organizationa kao "gotovina", čime se precjenjuje njegova likvidnost

Tu su i pogreške u postupku kojim su Trump ili njegovi suradnici došli do procjena vrijednosti, uključujući odstupanja od općeprihvaćenih računovodstvenih načela te izbjegavanje korištenja temeljnih tehnike vrednovanja, poput diskontiranja budućih prihoda i rashoda na njihovu sadašnju vrijednost ili odabira kao "usporedivih" samo sličnih nekretnina kako bi se procjene unijele iz podataka o javnoj prodaji.

Spominje se i pogrešno navođenje navodne uključenosti "vanjskih stručnjaka" u izradi procjena i propuštanje navođenja da su određene procjene napuhane za vrijednost brenda.

Ured državne odvjetnice tvrdi da Trump nije udovoljio sudskim pozivima da omogući uvid u evidenciju. Kao primjer, navodi se da iako Trump nije koristio e-mailove, od svjedoka se saznaje da je Trump čuvao tiskane kopije dokumenata i koristio naljepnice za komunikaciju sa zaposlenicima. Navodi se kako registratori s Trumpovim dokumentima nikad nisu pretraživani.

"Ovi dokumenti nikad nisu pretraživani jer je Trump Organization tvrdio da gospodin Trump nije bio uključen u pripremu vlastitih financijskih izvještaja, što je malo vjerojatno", stoji u podnesku.

"Praktički svaka korist od obmanjujućih procjena išla je Trumpu"

Ured državne odvjetnice James ističe da su zajmodavcima poslane navodno obmanjujuće izjave, a osiguravatelji su tvrdili da je "praktički svaka korist od obmanjujućih procjena išla Donaldu J. Trumpu".

Ured državne odvjetnice je također rekao kako ima dokaze koji upućuju na to da je Trump iskoristio više od pet milijuna dolara federalnih poreznih olakšica na temelju navodnih pogrešnih procjena vezanih za obiteljsko imanje u New Yorku, poznato kao Seven Springs, te Trump National Golf Course u Los Angelesu.

Ured državne odvjetnice James od 2019. provodi istragu o Trump Organizationu i točnosti financijskih izvještaja, što je Trump nazvao političkim lovom na vještice. Bivši predsjednik tužio je James tvrdeći da je povrijedila njegova ustavna prava i zatražio od suca da izda preliminarnu zabranu kojom će blokirati istragu ili ukloniti James iz istrage.

Trumpovi odvjetnici pokušali poništiti sudske pozive

Ured državne odvjetnice pozvao je Trumpa i njegovu odraslu djecu na svjedočenje u prosincu, što je navelo odvjetnike Trumpovih da pokušaju poništiti sudske pozive tvrdeći da je državna odvjetnica, čiji ured vodi građansku istragu i čiji su se dužnosnici pridružili kaznenoj istrazi ureda okružnog tužitelja na Manhattanu, pokušavala zaobići proces pred velikom porotom.

Svjedočenje u građanskom postupku, napisali su Trumpovi odvjetnici, "u suštini je ista kao i izjava državnom tužitelju, ali bez pružanja ustavne zaštite na koju svaki svjedok ima kroz proces pred velikom porotom".

Svjedoci pozvani pred veliku porotu savezne države New York dobivaju transakcijski imunitet za svoje svjedočenje i ne mogu biti procesuirani osim ako ne lažu pod prisegom. James, tvrde Trumpovi odvjetnici, pokušava zaobići ta prava tražeći svjedočenje u građanskom postupku, koje bi potom mogli koristiti kazneni tužitelji.

Ako pozvani odluče da neće svjedočiti u građanskom postupku, porota to može smatrati otežavajućom okolnosti za optužene ili izvući negativan zaključak.

U podnesku od utorka, suradnici državne odvjetnice James odbacili su ovaj argument, tvrdeći da bi se Trumpovi mogli ponovno pozvati na Peti amandman: "Svaki svjedok može se slobodno pozvati na Peti amandman koji štiti od samooptuživanja. Ostvarivanje tog prava u građanskoj istrazi (ili bilo kojem drugom građanskom ili upravnom postupku) nije neuobičajeno niti se smatra uskraćivanjem ustavnog prava."
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
McDonald's odlazi iz Rusije nakon 30 godina
NATO drži goleme vježbe. Ukrajinci objavili snimku: "Predsjedniče, uspjeli smo"
Rusija izdala tjeralicu za članicom Pussy Riota
Analitičar: Putinu propada i druga faza rata. Sada može povući samo dva poteza
BBC: Kako je ljetni dječji kamp u Buči postao stratište
Rusija žestoko zaprijetila Švedskoj, Finskoj i SAD-u
EU se ne može dogovoriti oko embarga: "Taoci smo jedne članice, Rusija nas gleda"
Ukrajinac: Rusi su me htjeli zakopati. Shvatio sam da sam živ
Njemački humanitarci: Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
Majka iz Ukrajine: Silovao me ruski vojnik. Godište je mojih sinova, bio je lud
Bjeloruski premijer: Sankcije blokiraju 16-18 mlrd dolara vrijedan bjeloruski izvoz
Švedska šalje diplomate u Tursku da pokušaju urazumiti Erdogana
Indija zabranila izvoz žitarica, globalne cijene skočile
Britanski regulator predlaže da se gornja granica cijena određuje svaka tri mjeseca
Bild: Cijene u Njemačkoj rastu, a gramaža pada. Kupci su dvaput opljačkani
Ukrajinski vojnici koji brane Harkiv došli do ruske granice? Objavljena snimka
Ovo je rasist (18) koji je izveo pokolj u Buffalu. Objavio manifest od 180 stranica
Ukrajinska studentica za N1: Ne mogu reći na televiziji ono što bih rekla Putinu
Ruskinja iz Finske: Bijesna sam na Putina, on je terorist, on mrzi Rusiju
Kinesko gospodarstvo je u gorem stanju nego što se očekivaloSVASTARIJE

Ukrajinski vojnici koji brane Harkiv došli do ruske granice? Objavljena snimka

Ukrajinci namjerno potopili svoje selo kako bi zaustavili Ruse: ˝Vrijedilo je˝

Ovo je rasist (18) koji je izveo pokolj u Buffalu. Objavio manifest od 180 stranica

Pucnjava u crkvi u Kaliforniji i na tržnici u Houstonu, najmanje troje mrtvih

Pjongjang prijavio milijun zaraženih. Kim: Odmah rasporedite moćne vojne snage

Danas kreće ogromna vojna vježba NATO-a, najveća u povijesti na Baltiku

Za ovu stijenu veliku kao 20 nogometnih igrališta ginu i Rusi i Ukrajinci. Evo priče

Erdogan objavio tri uvjeta za primanje Finske i Švedske u NATO

Kraj Dubrovnika niče ˝Vučićev aerodrom˝. Direktor projekta: Svi ćemo imati koristi

Tko je Kaluš orkestar i kako je uopće završio na Euroviziji?


osmrtnicama basmrtovnice