URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/129a97f5-cdea-46ba-83fd-71affb5b0720.jpg?width=600URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/c5a11ab4-c473-4eff-8251-5d27fa15672b.jpg?width=600 U Ukrajini je euforija zbog tenkova, nadaju se brzoj pobjedi. To je opasna zabludaTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

U Ukrajini je euforija zbog tenkova, nadaju se brzoj pobjedi. To je opasna zabluda

U Ukrajini je euforija zbog tenkova, nadaju se brzoj pobjedi. To je opasna zabluda U Ukrajini je euforija zbog tenkova, nadaju se brzoj pobjedi. To je opasna zabluda
Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Zelenski je bio potpuno u pravu kad je tvrdio da ukrajinska vojska treba 300 zapadnih tenkova da dobije rat. Bio bi još više u pravu da je tražio 500 tenkova. Jer tenkova nikad dosta.

Mjeseci intenzivnog lobiranja, ne samo iz Kijeva, na kraju su urodili plodom - Ukrajina će dobiti više od 100 tenkova Leopard 2, Abrams, Challenger 2 i Leclerc. Po tvrdnjama Vadima Omeljčenka, ukrajinskog veleposlanika u Francuskoj, Ukrajini je obećan 321 tenk. Nažalost, gospodin Omeljčenko nije pojasnio koliko je koja država obećala primjeraka, ni kojih ni s kojim rokom isporuke. 

Abramsi u Ukrajini tek za godinu dana?

Već sama najava dolaska tenkova bila je dovoljna da se euforija proširi Ukrajinom, ali i šire. Toliko da su 25. siječnja neki proglasili povijesnim danom za Ukrajinu. Kao da su ti tenkovi već praktički dobili rat. Samo ukrajinske posade trebaju zbrzati obuku sabijenu u nekoliko tjedana.

Na žalost Ukrajinaca, barem što se tiče Abramsa, ništa od brze isporuke. Američki dužnosnici su jasno rekli da će proći mjeseci prije nego što američki tenkovi dođu u Ukrajinu. Tek kad se s tenkova skinu ploče od osiromašenog uranija i napredna elektronika. Nakon isporuka krajem godine uslijedit će 22 tjedna obuke, a potom će tenkovi s ukrajinskim posadama prema bojištu. Američki mediji procjenjuju da bi se prvi Abramsi u Ukrajini mogli pojaviti za godinu dana.

Slično će, po svemu sudeći, postupiti i Pariz. Najava isporuka tenkova Leclerc još uvijek stoji, no ne uskoro. Ukrajincima se žuri da uvedu zapadne tenkove što prije u borbu da iskoriste činjenicu da su ruski vojnici u šoku. Razina ruskog šoka, koja ima potencijal da se pretvori u paniku, proporcionalna je ukrajinskoj euforiji.

Problem je što će se protekom vremena ruski šok pretvoriti u strah. A razina tog straha može se smanjiti pojačanom obukom u protuoklopnoj borbi. Za tu obuku treba vremena, jednako kao i za obuku tenkovskih posada, pa se Ukrajinci nadaju da će jako brz dolazak tenkova na bojište imati razarajuć efekt na ruski borbeni moral.

Leopard nije neuništiv

Ruski strah i ukrajinska euforija potpuno će nestati kad se zaredaju gubici Leoparda. To je neminovno jer Leopard 2 nije neuništiv tenk. A ruska vojska u arsenalu ima protuoklopne vođene projektile namijenjene uništavanju Abramsa i Leoparda 2. S obzirom na to da su Ukrajinci nepopustljivo odlučili uvesti zapadne tenkove što prije u borbe, maksimalno skraćujući obuku posada, to će se dogoditi za koji mjesec.

O tempu isporuka tenkova, ali i razini obuke posada ovisit će povećanje ofenzivnih sposobnosti ukrajinske vojske. Sa 100 tenkova mogli bi pokušati ofenzivu koja bi ih dovela na obale Azovskog mora, čime bi Rusima jako zakomplicirati situaciju na Krimu. Međutim, ruska vojska nije ni približno u tako lošem stanju kako se pokazuje u zapadnim medijima. Jer da jest, sad bi Ukrajinci bili ne na Krimu, već na prilazima Moskvi. Stoga ni jedna ofenziva, ma koliko velika bila, neće donijeti ukrajinsku pobjedu.

To je ustvrdio i američki načelnik Združenog stožera, general Mark Milley u izjavi da će Ukrajina izrazito teško ove godine vojno izbaciti ruske snage sa svakog centimetra okupiranog teritorija. Istovremeno i drugi visoki američki politički i vojni dužnosnici savjetuju Kijevu da odustane od pokretanja velike ofenzive, procjenjujući da, osim velikih gubitaka, neće donijeti ništa presudno.

Ukrajina već želi i avione

Tenkovi nisu ni došli a Kijev ima novu želju - višenamjenske borbene avione. Zanimljivo kako se svakih par mjeseci želje Kijeva temeljito promijene.

U prvim mjesecima ruske agresije Kijev je tražio protuoklopno oružje i lake PZO raketne sustave. I zonu zabrane letenja koju bi proveo NATO. Od zone zabrane letenja, naravno, nije bilo ništa, no oružje su dobili. Kad su zaustavili ruske postrojbe, koje su bezglavo jurile po Ukrajini, i natjerali ih da se povuku iza utvrđenih položaja, prioritet je postala artiljerija.

Nakon samo tri mjeseca ratovanja ukrajinska vojska je ostala bez artiljerijskog streljiva pa je to bio prioritet. I dobila je hiljade tona. A onda su krenule isporuke artiljerije zapadne proizvodnje.

Kad su krenuli ruski napadi na ukrajinske gradove, prioritet, pitanje opstanka, postala je isporuka proturaketnih sustava. Vjerojatno ni ukrajinski glavni stožer više ne zna što sve ima od PZO-a. A uskoro stižu prvi Patrioti i francusko-talijanski ASTER 30 SAMP/T (sa 700 pripadajućih projektila). Ovaj potonji po svojim odlikama bolji je od Patriota.

Uz nove isporuke već od prije isporučenih sustava (prije svega njemačkog IRIS-T) ukrajinske mogućnosti postat će značajno veće. To neće zaustaviti ruske masovne raketne napade, ali će ih učiniti manje učinkovitim.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Plenković i Zelenski održali presicu. Putin potpisao novu rusku strategiju
MMF Ukrajini odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara
Stampedo u Pakistanu zbog podjele hrane, najmanje devet poginulih
Andrew Tate i njegov brat izlaze iz zatvora, određen im kućni pritvor
Dvije obitelji pokušavale iz Kanade ući u SAD, nađeno 6 tijela. Traga se za djetetom
Zelenski na presici s Plenkovićem: Pregovori s Rusijom nemaju nikakvog smisla
Potvrđeno je: Trump idući tjedan izlazi pred sud. Odvjetnik: Neće mu staviti lisice
Sve što je zagovarala Angela Merkel u Njemačkoj je nestalo u godinu dana
Erdogan službeno počeo kampanju za predsjedničke izbore
Putin potpisao novu rusku globalnu strategiju. Usmjerena je protiv Zapada
Wagner oslobodio osuđenog ubojicu. On došao kući pa pretukao i ubio staricu
Na mjestu ruskog masakra civila u Ukrajini pojavila se i Kolinda
Eurostat: U Hrvatskoj je bez posla 114 tisuća ljudi, postotak je sličan Slovačkoj
Južnoafrička zvijezda ubila djevojku. Odbijeno mu uvjetno puštanje na slobodu
Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine
Rusija uhitila američkog novinara. Ruski nobelovac: Znam ga, on nije špijun
Trump bi u utorak trebao izaći pred sud, tvrdi njegova odvjetnica
Italija blokirala ChatGPT
Tko je čovjek koji je podigao optužnicu protiv Trumpa?
Papa bi trebao predvoditi misu na CvjetnicuSVASTARIJE

Italija blokirala ChatGPT

Rusija preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a: ˝Najgora prvoaprilska šala˝

Donald Trump optužen. Što slijedi?

Urušio se drevni stepenasti bunar u Indiji: 35 ljudi poginulo, 16 ozlijeđenih

U Francuskoj su 10% stanovništva useljenici, zadnjih godina većina dolazi iz Afrike

Šef Olimpijskog odbora: Ruski sportaši smetaju, ali nisu oni iz drugih zemalja u ratu

Amerika poziva svoje građane da odmah napuste Rusiju

Ukrajinske žitarice ruše cijenu onih u Poljskoj. Premijer: EU mora blokirati uvoz

Srpska pravoslavna crkva: Ukrajina provodi državni teror i progoni pravoslavlje

Američki Senat ukinuo odobrenja za ratove u Iraku


osmrtnicama basmrtovnice