URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/546c317f-a82f-4c4c-bd16-4399df175c78.jpg?width=600 Ogroman ukrajinski proboj na jugu. Napreduju jako brzo, razbijena ruska obrana

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Ogroman ukrajinski proboj na jugu. Napreduju jako brzo, razbijena ruska obrana

Ogroman ukrajinski proboj na jugu. Napreduju jako brzo, razbijena ruska obrana Ogroman ukrajinski proboj na jugu. Napreduju jako brzo, razbijena ruska obrana
Foto: EPA

UKRAJINSKE snage postigle su najveći uspjeh na jugu zemlje od početka rata probivši liniju bojišnice i brzo napreduju duž rijeke Dnjepar prijeteći okruženjem hiljadama ruskih vojnika, javlja Reuters. Kijev to nije službeno potvrdio, ali su ruski izvori priznali da je ukrajinska tenkovska ofenziva napredovala desetke kilometara duž zapadne obale rijeke i da je pritom osvojen niz sela koja se nalaze na tom putu.

To odražava nedavne velike ukrajinske uspjehe na istoku zemlje koji su preokrenuli rat, premda je Moskva povisila uloge anektiravši osvojene teritorije, proglasivši djelomičnu mobilizaciju i zaprijetivši odmazdom nuklearnim oružjem. "Informacije su napete, recimo to tako, jer, da, zaista se dogodio proboj", rekao je Vladimir Saldo, proruski dužnosnik u okupiranoj Hersonskoj oblasti, za rusku državnu televiziju.

"Postoji naselje koje se zove Dudčani, baš uz Dnjepar, i ondje, u tom području, došlo je do proboja. Ondje ima naselja koja su okupirale ukrajinske snage", rekao je.

Jedno od najbržih napredovanja na jugu Ukrajine

Dudčani se nalaze oko 40 kilometara južno od mjesta gdje se nalazila linija bojišnice prije samo jedan dan, što ukazuje na to da je riječ o jednom od dosad najbržih napredovanja ukrajinskih snaga i daleko najbržem na jugu zemlje, gdje su se ruske snage bile ukopale u jako utvrđene pozicije, a bojišnica je bila uglavnom statična od prvih tjedana invazije. 

Kijev gotovo posve šuti o tome, kao i o ranijim velikim ofenzivama, ali neki dužnosnici spomenuli su nepotvrđena izvještavanja o napredovanju ukrajinskih snaga.

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je fotografiju ukrajinskih vojnika kako poziraju sa zastavom na kipu anđela. Rekao je da je riječ o selu Mihajlivki oko 20 kilometara od prethodne linije bojišnice.

"Zadnjih dana vidjeli smo prvu fotografiju Osokorivke... vidjeli smo naše postrojbe kod ulaza u Mihajlivku, vidjeli smo naše postrojbe u Hrešenivki, pored spomenika. To znači da je Zolota Balka također pod na kontrolom naših oružanih snaga i to znači da naše oružane snage snažno napreduju duž obala Dnjepra prema Berislavu", rekao je Serhij Hlan, član regionalnog vijeća Hersona, za Reuters, imenujući sela u tom području. 

"Službeno, još nema takvih informacija, ali (ruski) društveni mediji paničare... apsolutno potvrđujući te fotografije."

Jučer konačno oslobođen Liman na istoku

Samo nekoliko sati pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak proglasio pokrajine Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja ruskim teritorijem zauvijek, Ukrajina je osvojila Liman, glavno rusko uporište na sjeveru Donjecka. To joj otvara put za napredovanje duboko u Luhansk.

Ukrajinske snage na jugu napadaju opskrbne linije za hiljade ruskih vojnika, možda čak 25.000, na zapadnoj obali Dnjepra, kamo je Rusija poslala velike snage kako bi zaustavila ukrajinsku protuofenzivu. Ukrajina je uništila i glavne mostove na Dnjepru prisilivši ruske snage da koriste improvizirane prijelaze. Daljnje napredovanje duž rijeke moglo bi preostale prijelaze dovesti u domet topništva.

"Činjenica da smo se probili kroz frontu znači da ... je ruska vojska već izgubila mogućnost napada i danas ili sutra mogla bi izgubiti sposobnost obrane", rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar iz Kijeva.

"Mjesec dana našeg rada na uništavanju njihovih opskrbnih linija i smanjivanju borbene učinkovitosti te skupine znači da oni funkcioniraju s minimalnim zalihama streljiva, goriva i hrane", rekao je. 

Ruski vojni blogeri opisali su napredovanje ukrajinskih tenkova preko desetaka kilometara teritorija duž obale Dnjepra. "Kada toliko ruskih kanala oglašava zvono na uzbunu, to obično znači da su u problemima", komentirao je na Twitteru Rob Lee iz Vanjskopolitičkog istraživačkog instituta u Philadelphiji.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
U Španjolskoj poslana treća bomba. Rusi bijesni zbog odluke Njemačke o Holodomoru
San Francisco dozvolio policiji da koristi "robote ubojice"
Njemačka Holodomor proglasila genocidom. Rusija: To je antiruska provokacija
U Španjolskoj otkrivena treća bomba u dva dana, poslana u vojnu bazu
Muškarac iz SAD-a koji je 125 puta udario Azijku osuđen na 17 godina zatvora
Elon Musk: Za šest mjeseci ćemo ugraditi prve bežične čipove u ljudski mozak
Slijedi nam najtežih 125 dana od raspada SSSR-a, kaže šef ukrajinske energetske firme
Kineski predsjednik: Pojačat ćemo komunikaciju i suradnju s Europskom unijom
U austrijskoj reklami za turiste spominje se zobeno mlijeko, stočari su bijesni
UN pokrenuo apel, traže 51,5 milijardu dolara pomoći
CNN: SAD planira drastično širenje programa obuke ukrajinskih vojnika
SAD za Ukrajinu naručio moćne protuzračne rakete vrijedne 1.2 milijarde dolara
Bill Clinton ima koronu
Napadnute stranice Vatikana. Ukrajina: To su ruski hakeri, smeta im Papina izjava
Macron upozorio SAD: Vaše subvencije su opasne, mogu fragmentirati Zapad
Šef Pentagona Turskoj: Snažno se protivimo novoj vojnoj operaciji u Siriji
U Španjolsku stigla dva pisma bombe iz Ukrajine, istražuju radi li se o terorizmu
19 mrtvih u napadu na školu Kurana u Afganistanu
Obrisana izjava von der Leyen o ukrajinskim gubicima. "Rusi greškom pucaju na svoje"
Njemačka ukrajinski Holodomor proglasila genocidomSVASTARIJE

Macron upozorio SAD: Riješit ćete svoj problem, ali ćete moj učiniti gorim

Elon Musk: Moja tvrtka će za šest mjeseci ugraditi prve čipove u ljudski mozak

19 mrtvih u napadu na školu Kurana u Afganistanu

NATO: Zvijer želi preuzeti kontrolu nad Zapadnim Balkanom

Ruski i kineski avioni patrolirali iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora

Astronauti stigli do kineske svemirske postaje

VIDEO Gori termoelektrana u Rusiji

Izetbegović: Koalicija Osmorke i HDZ-a je blef, četvrtak dan D za BiH

Povijesni trenutak u liječenju Alzheimera, novi lijek usporava razvoj bolesti

Zbog klimatskih promjena u Hercegovini počeli saditi masline i proizvoditi ulje


osmrtnicama basmrtovnice