URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/744351e9-27cd-4dd7-8dd5-fd28cf610a48.jpg?width=600 Ukrajinski dužnosnik: Ovih 12 poteza ćemo poduzeti kad oslobodimo KrimTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Ukrajinski dužnosnik: Ovih 12 poteza ćemo poduzeti kad oslobodimo Krim

Ukrajinski dužnosnik: Ovih 12 poteza ćemo poduzeti kad oslobodimo Krim Ukrajinski dužnosnik: Ovih 12 poteza ćemo poduzeti kad oslobodimo Krim
Foto: Twitter

OLEKSIJ Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, na Facebooku je objavio plan za potpunu deokupaciju Krima, poluotoka koji se nalazi pod ruskom kontrolom još od 2014. godine. Njegov plan sadrži 12 konkretnih koraka koji trebaju biti učinjeni nakon što ukrajinske snage vojno oslobode Krim, prenosi Odessa Journal.

"Izručenje svih osoba osumnjičenih za izdaju i zločine"

1. Osim kaznenog progona za kolaboracionizam i veleizdaju, razvija se i lustracijski mehanizam osobne procjene, kojim se posebno utvrđuje razina odgovornosti i stupanj upletenosti konkretnih osoba, građana Ukrajine i stanovnika Krima, u potpori ruskim okupatorima. To posebice uključuje ograničenja prava sudjelovanja na izborima.

2. U odnosu na državne službenike, suce, tužitelje, službenike za provođenje zakona i druge kategorije ljudi koji su od 2014. bili zaposleni u ukrajinskim vlastima, posebno Ministarstvu unutarnjih poslova i Službi sigurnosti Ukrajine, a nakon veljače 2014. radili u ruskim okupacijskim strukturama, ukrajinski sudovi će utvrditi podliježu li kaznenoj odgovornosti. Ako ne ispunjavaju uvjete, bit će im oduzete državne mirovine i bit će im zabranjeno daljnje zapošljavanje u državnim tijelima i tijelima lokalne samouprave u Ukrajini.

3.Rusija ili druga formacija koja će zahtijevati pravno nasljeđe osigurava bezuvjetno i potpuno izručenje svih osoba osumnjičenih za izdaju i druga kaznena djela, državljana Ukrajine i državljana Rusije, koji su uključeni u ratne zločine (međunarodni zločini koji nemaju zastaru - genocid, vojni i protiv čovječnosti), počinjene na području naše države općenito, a posebno Krima.

"Okupatori vraćaju imovinu vlasnicima"

4. Propagandisti - novinari, medijski djelatnici i razni stručnjaci koji su pridonijeli okupaciji, militarizaciji obrazovanja djece i raspirivanju neprijateljstva prema Ukrajini od strane Ukrajinaca, Krimskih Tatara i drugih nacionalnosti - skupina su od posebne pozornosti, čije će zločine istraživati ukrajinske i, ako je potrebno, međunarodne strukture za provedbu zakona. Sudskom presudom bit će im oduzeta sloboda, titule, mirovine, imetak, čast i poštovanje.

5. Državljani Ruske Federacije, koji su ilegalno došli živjeti na poluotok Krim nakon veljače 2014., moraju odmah napustiti teritorij Ukrajine u roku koji će biti određen zakonom. 

6. Djela koja nisu počinjena u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom nakon veljače 2014. postaju ništavna i nevažeća. Vlasništvo nad imovinom ostaje građanima Ukrajine. Ako je prisvojena ili nacionalizirana, okupatori vraćaju imovinu vlasnicima. 

7. Transportni prijelaz u gradu Kerču demontira se kako bi se osigurala puna sloboda plovidbe kao dio kompenzacijskog programa.

"Pristup informacijama o Putinovim zločinima"

8. Provodi se složeni program "Detoksikacija" - neutraliziranje posljedica dugotrajnog djelovanja ruske propagande na javnu svijest dijela stanovništva poluotoka. Konkretno, korištenjem iskustva primjene učinkovitih metoda denacifikacije Njemačke 40-ih godina, uključujući sudjelovanje identificiranih skupina koje aktivno podupiru rusku okupaciju u javnim radovima na obnovi uništenih ukrajinskih gradova procesima ekshumacije i ponovnog pokapanja žrtava Rusije (za osobe koje je sud proglasio krivima za takva kaznena djela). Omogućiti najširi mogući pristup informacijama o zločinima Putinovog režima.

9. Stvaranje dokumentarne baze činjenica o ruskim zločinima nad građanima Ukrajine koji su pružali otpor okupaciji. Vraćanje prava ukrajinskim i krimsko-tatarskim aktivistima.

Promjena imena Sevastopolja

10. Trenutačno puštanje na slobodu svih građana Ukrajine, Krimskih Tatara i Ukrajinaca koje je Ruska Federacija progonila na politički motiviranim osnovama od 2014. uz naknadu štete.

11. Danilov predlaže preimenovanje Sevastopolja u "Objekt br. 6". Vrhovna rada Ukrajine kasnije će odlučiti o novom imenu grada. Možda će se zvati Ahtiar.

12. Pitanje projekta i lokacije spomenika "Ruski ratni brod..." na Krimu bit će izneseno na javnu raspravu. Kako bi se uštedjela državna sredstva, može se koristiti postolje spomenika potopljenim brodovima u Sevastopolju.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Američka vlada izbjegla bankrot
Rusi noćas dronovima masovno napali Kijev, jedna osoba poginula
Španjolci glasaju na lokalnim izborima. Evo zašto je to ispit za premijera Sancheza
Rusija raketirala više gradova. Ukrajina priznala napad na Krimski most
Umrla stogodišnja Odette Niles, simbol otpora tijekom nacističke okupacije Francuske
Hoće li Erdogan pasti nakon 20 godina?
Vozači mopeda u Teheranu prekrivaju tablice. Policija: Zbog toga možete u zatvor
Greenpeace u Parizu predstavio umjetničko djelo koje podsjeća na zagađenje plastikom
Ruski patrijarh Kiril otpustio svećenika: "Ometao je prijenos ikone Trojstva"
Šef ukrajinskih obavještajaca priznao ulogu u napadu na Krimski most
Amerikanki (22) morski pas odgrizao nogu dok je ronila na Karibima
Egipatski arheolozi u Sakkari otkrili dvije radionice za mumificiranje
Kina uklonila 1.4 milijuna objava s interneta
Rusi: Presreli smo dvije britanske rakete Storm Shadow
Čovjek koji se zabio u ured britanskog premijera optužen za nemoralno snimanje djece
Njemačka povlači preko stotinu zaposlenika vlade iz Rusije nakon odluke Moskve
Sukobu u SAD-u nema kraja, bliži se bankrot. "Svijetu prijeti majka svih kriza"
VIDEO Njemačka Kijevu šalje moćno oružje? Može uništiti bunkere duboko pod zemljom
NATO pozvao Kosovo na smanjivanje napetosti sa Srbijom. "KFOR će biti na oprezu"
Kina najavila "konkretne korake" za kraj rata u UkrajiniSVASTARIJE

Jači od Brene i Tine Turner: Ovaj bend prodao je najviše ploča u ex-Yu povijesti

Pijan jurio Mercedesom, naletio na pješakinje u Sarajevu. Poginula mlada doktorica

Umjetna inteligencija pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije

Ne dešava se često: Let Croatia Airlinesa 2 puta vraćen u Zagreb

Odmalena sam mlatila bijednike. Mržnja i uvrede su me tjerale da budem najbolja

VIDEO Putnik otvorio vrata na avionu prilikom slijetanja u Južnu Koreju

Srušen rekord: Flight Radar objavio koliko je aviona bilo na nebu u jednom danu

Čovjek s paralizom prohodao nakon 10 godina. Ugradili mu implantat u mozak i kičmu

Najavljen prvi komercijalni let kineskog zrakoplova

DeSantis objavio kandidaturu. Borit će se s Trumpom da bude kandidat za predsjednika


osmrtnicama basmrtovnice