URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/4ab95093-4582-4f39-89ef-4167ffba2876.jpg?width=600 WHO: Širenje majmunskih boginja izvan Afrike može se obuzdati


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

WHO: Širenje majmunskih boginja izvan Afrike može se obuzdati

WHO: Širenje majmunskih boginja izvan Afrike može se obuzdati WHO: Širenje majmunskih boginja izvan Afrike može se obuzdati
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

PRIJENOS i širenje novih slučajeva majmunskih boginja izvan endemskih zemalja središnje i zapadne Afrike može se obuzdati, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, dok istodobno sve više vlada najavljuje limitirano cijepljenje u borbi protiv ovog virusa.

Odluka o cijepljenju uslijedila je nakon što su vlasti od početka svibnja istražile 237 sumnjivih i potvrđenih slučajeva virusa u 19 zemalja svijeta. Dužnosnici WHO-a kažu kako se očekuje povećanje tog broja, no u dosad zaraženih nije se radilo o težim oblicima bolesti.

Ne očekuje se da će se epidemija majmunskih boginja razviti u pandemiju

Znanstvenici ne očekuju da će se epidemija majmunskih boginja razviti u pandemiju poput covida s obzirom na to da se virus ne širi tako lako kao Sars-Cov-2. Majmunske boginje obično su blaga virusna infekcija koja je endemična u dijelovima zapadne i središnje Afrike. Širi se uglavnom bliskim kontaktom i do nedavnog izbijanja virus je rijetko evidentiran u ostalim dijelovima svijeta, zbog čega je nedavna pojava bolesti u Americi i Europi izazvala bojazan od naglog širenja. 

Premda su majmunske boginje u medicini poznate već 40 godina, WHO je objavio da se prvi put pojavilo istodobno više slučajeva u raznim zemljama svijeta i među ljudima koji nisu putovali u endemske regije Afrike. No UN-ova agencija kaže da bi epidemije u neendemskim zemljama mogle biti stavljene pod kontrolu, kao i prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka. I Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) umanjio je bojazan od mogućeg širenja bolesti. 

"Potičemo vas da pojačate praćenje pojave novih slučajeva majmunskih boginja da biste ustanovili gdje se najviše prenose i da biste doznali kako se razvijaju i šire", rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ova Odjela za globalnu pripremu za infekcije.

Istaknula je da epidemija "nije uobičajena", ali je zasad "obuzdana". Dostupna su cjepiva i lijekovi za majmunske boginje, dodala je Briand, pozvavši na odgovarajuće mjere suzbijanja, više istraživanja i globalnu suradnju. "Nemojmo od krtičnjaka praviti planinu", rekla je u utorak na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi.

Ciljana cijepljenja

Neke zemlje već poduzimaju mjere opreza da bi zajamčile zaštitu ljudima koji su možda bili izloženi virusu. Jučer su francuske zdravstvene vlasti preporučile cijepljenje rizičnih odraslih osoba koje su bile u kontaktu s osobama s potvrđenim majmunskim boginjama, kao i zdravstvenog osoblja koje je zbog prirode posla izloženo kontaktu sa zaraženim pacijentima.

Danska je učinila slično omogućivši cijepljenje onima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima. Dosad su ondje evidentirana dva slučaja. Njemačka je donijela odluku o tome da, u slučaju pogoršanja epidemije, na raspolaganju bude 40.000 doza cjepiva. Ministar zdravstva Karl Lauterbach kazao je da bi se epidemija mogla suzbiti ranom intervencijom i da u Njemačkoj nije objavljen početak nove pandemije, a visoki dužnosnici WHO-a u ponedjeljak su objavili slične smjernice.

Američki zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su pripremili određenu količinu cjepiva, a takav su potez prve poduzele britanske vlasti. Ondje je cjepivo ponuđeno zdravstvenim radnicima i ostalim osobama za koje se sumnja da su prošli tjedan mogle biti izložene virusu. 

Bez mutacija

Svi dosadašnji potezi uslijedili su u trenutku kada znanstvenici pokušavaju doznati više o načinima prijenosa virusa i koje bi skupine mogle biti najugroženije. Briand je ponovila stajalište WHO-a po kojem je malo vjerojatno da je virus dosad mutirao, no dodala je da bi njegov prijenos mogao biti posljedica promjena u ponašanju ljudi, osobito nakon češćih kontakata i druženja u cijelom svijetu poslije ukidanja restrikcija uvedenih za vrijeme pandemije covida-19.

Zdravstveni stručnjaci vode računa o potencijalnim mutacijama koje bi virus mogle učiniti lakše prenosivim ili težim. Većina slučajeva zaraze prijavljena je među muškarcima koji su imali spolne odnose s muškarcima, a Briand je rekla da je posebno važno pokušati se usredotočiti na to da se spriječi prijenos virusa spolnim putem. Najčešći simptomi bolesti su groznica i karakteristične lezije na koži.

Stopa smrtnosti od posljedica zaraze zapadnoafričkim sojem majmunskih boginja, koji je nedavno identificiran, iznosi oko jedan posto. 

 

 
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Zelenskij: Johnson je prijatelj Ukrajine. Ambasada Donjecka krenula s radom u Rusiji
NASA: Rusija kontrolira 22 posto poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini
ECDC: U Europi zabilježeno 5266 slučajeva majmunskih boginja, nitko nije umro
Johnson podnio ostavku. Što sada i tko su mogući nasljednici?
Boris Johnson - premijer koji je prekršio sva pravila
Riješen slučaj ubojstva mladog Francuza čije je tijelo nađeno u šumi kod Rijeke
Ruska šefica diplomacije: Veleposlanstvo Donjecka počelo s radom u Rusiji
Američki izvoz u svibnju na rekordnoj razini
Putin: Život u susjednim zemljama je dobar, ali u Rusiji je još bolji
EU zbog Rusije želi pomoći Tadžikistanu u izgradnji velike hidroelektrane
Putin sve više pritišće Lukašenka. Što ako se Bjelorusija stvarno uključi u rat?
Europska komisija: Odlazak Johnsona ne mijenja naš stav prema Sjevernoj Irskoj
Johnson nakon ostavke razgovarao sa Zelenskim
Putinov oligarh o Johnsonu: Ovo je neslavni kraj glupog klauna
Europska komisija: Tvrtke iz Belgije i Švedske napuhivale su cijene biogoriva
Slaba opskrba zadržala cijene nafte iznad 101 dolara
Što će se sada događati u Britaniji?
Ukrajina komentirala Johnsonovu ostavku
Nakon ruske odluke o naftovodu Kazahstan traži nove opskrbne rute
Tko će naslijediti Borisa Johnsona?SVASTARIJE

Ovo su 5 stvari koje su dovele do Johnsonovog pada

Ovo su naslovnice britanskih medija o Johnsonu: Očajnik, smrtno ranjen, glupan

Mađarska: Nećemo slati oružje Ukrajini, evo zašto

Kina: Jačamo stratešku suradnju s Rusijom

Prosvjednici u Skopju razbili prozore na zgradi parlamenta pa napali policiju

Johnsonu otišao još jedan ministar, vlada mu se raspada

Deseci milijuna ljudi u Kini opet u lockdownu

Njemačka se priprema za tešku krizu, uvodi mjere: ˝Pred nama su teške godine˝

Guinnessov rekord: 86-godišnja žena već 65 godina radi kao stjuardesa

Hotel na Ibizi nudi sobu u kojoj možete prespavati besplatno. Evo u čemu je kvaka


osmrtnicama basmrtovnice