URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/a8335a06-cee9-47e5-b863-ba2dbadbf0a4.jpg?width=600 Zagađenje gumama velik problem, proizvođači moraju smisliti alternativu























TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Zagađenje gumama velik problem, proizvođači moraju smisliti alternativu

Zagađenje gumama velik problem, proizvođači moraju smisliti alternativu Zagađenje gumama velik problem, proizvođači moraju smisliti alternativu
Foto: EPA

PROIZVOĐAČI guma pod pritiskom su da gotovo doslovno ponovno izmisle kotač jer regulatori usmjeravaju svoje ispitivanje na onečišćenje gumama, kojeg će biti i više s rastom broja električnih vozila, što prijeti da će potkopati ekološku prihvatljivost tih automobila.

Kad gume dođu u kontakt s cestom, sitne čestice se ostružu i odu u atmosferu. Dodatna težina električnih vozila povezana s njihovim baterijama znači da ovaj oblik zagađenja, od procijenjene 2 milijarde guma proizvedene u svijetu svake godine, o kojem se malo raspravlja, postaje sve veći problem.

Nova istraživanja pokazuju toksičnost guma, koje u prosjeku sadrže oko 200 komponenti i kemikalija, često dobivenih iz sirove nafte.

"Posljedica električnih auta je da ćemo imati više zagađenja gumama osim ako ne budemo imali bolje gume"

Dok kritičari kažu da gume sadrže mnoge otrovne i kancerogene kemikalije, zasad postoji pravi konsenzus samo oko jedne - 6PPD, antioksidansa i antiozonanta koji se nalazi u svim gumama i smanjuje pucanje.

Nadolazeći propisi Europske unije o emisiji Euro 7 prvi će put postaviti standarde za gume. Dodajući te izazove, proizvođači će morati razviti gume koje ispuštaju manje čestica za teška električna vozila, za koja Michelin i Goodyear kažu da mogu istrošiti gume do 50 posto brže.

"Nenamjerna posljedica električnih automobila je da ćemo imati više zagađenja gumama osim ako ne budemo imali bolje gume", rekao je Gunnlaugur Erlendsson, izvršni direktor britanske tvrtke Enso, čije su gume tokom testiranja emitirale 35 posto manje od premium guma za električna vozila velikih proizvođača. Kaže da je to zato što ih oslanjanje na kvalitetnije, skuplje materijale čini izdržljivijima.

Michelin, Continental i Pirelli traže alternative 6PPD-u

Bridgestone i Goodyear odbili su razgovarati s Reutersom o izazovima industrije u pogledu emisija. Ali Michelin, Continental i Pirelli rekli su da traže alternative 6PPD-u, a Michelin i Continental dodaju da bi za pronalaženje rješenja možda bila potrebna kolektivna akcija industrije.

Upitan o propisima Euro 7, Michelin je rekao da želi svjetske standarde koji bi doveli do istiskivanja s tržišta guma s većom emisijom, koje su obično jeftinije. Continental zagovara globalni standard prianjanja s transparentnim označavanjem za potrošače.

Nick Molden, izvršni direktor britanskog stručnjaka za testiranje Emissions Analytics, rekao je da je na "prljavom kraju" popisa testiranih guma "jeftini kineski uvoz" koji je uobičajen na europskom tržištu. Kineski proizvođači Rockbladea, Mazzinia i Ovationa - među markama guma s najgorim rezultatima na Moldenovu popisu - nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

"Nove gume samo su drugačije loše"

Podaci koje je Reutersu dostavila Emissions Analytics pokazuju da dosad razvijene nove gume vjerojatno neće riješiti problem.

Na primjer, dok testovi provedeni na gumama za bicikle Continental napravljenim od maslačka pokazuju pad od 24.5 posto u kancerogenim aromatima - koji pomažu automobilima da prianjaju uz cestu - kemikalije u česticama koje emitiraju slično su otrovne, rekao je Molden. 

"One su samo drugačije loše", dodao je.

Industrija guma kaže da je teško pronaći zamjenu za 6PPD

Continental je rekao da su njegove gume razvijene kako bi se pronašao održivi oblik prirodne gume, a rješavanje pitanja 6PPD-a je poseban projekt.

"Naša je odgovornost pobrinuti se za ovo i pronaći rješenje" za 6PPD, rekao je Thomas Kramer, Continentalov voditelj materijala za trošenje.

Industrija guma kaže da je teško pronaći zamjenu za 6PPD jer svaka nova kemikalija mora spriječiti degradaciju i pucanje guma bez utjecaja na druge karakteristike. 

"Gume su kompromis između sigurnosti, buke, rukovanja i prianjanja", rekao je Adam McCarthy, glavni tajnik Europske udruge proizvođača guma. Izvršni direktor Ensa Erlendsson rekao je da bi industrija, bude li pod pritiskom, mogla imati rješenje na tržištu u roku od pet godina iako to neće biti jeftino.

Ukloniti najlošije

Prebacujući fokus s emisija iz ispušnih cijevi, EU i UN-ovi regulatori rade na Euro 7 standardima za smanjenje emisija iz kočnica i guma.

Zakonodavci EU kažu da bi se o njima moglo postići dogovor već sljedeće godine. Očekuje se da će čestice iz guma biti najveći izvor potencijalno štetne mikroplastike za vodeni svijet do 2050. godine, pokazuju podaci pripremljeni za Europsku komisiju. 

Michelin procjenjuje da globalno gume emitiraju oko 3 milijuna tona čestica godišnje - i stvaraju još 3 milijuna tona čestica s površina cesta, rekao je njegov direktor tehničkih i znanstvenih komunikacija Cyrille Roget.

"Bit će težak izazov razviti izdržljivije gume bez prirodne gume"

Michelinovi testovi pokazuju da ćete, ako vozite 200.000 kilometara godišnje na njegovim gumama, ispustiti oko 1.5 kg čestica u usporedbi s tržišnim prosjekom od 3.6 kg, rekao je Roget.  

Ali Molden iz Emissions Analyticsa rekao je da prelazak na električna vozila znači da će proizvođači guma biti prisiljeni razviti izdržljivije gume - a to je težak izazov bez prirodne gume, koju bi bilo teško razviti dovoljno održivo da podrži cijelu industriju.





 



OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR











OSTALE VIJESTI
Nove eksplozije na Krimu. Rusija: Ukrajina je napala Sevastopolj
Tjedan iz noćne more za Volodimira Zelenskog
Palestinski arheolozi u Gazi otkrili još četiri grobnice stare 2000 godina
Prvi konvoj Crvenog križa od ofenzive stigao na granicu Armenije i Azerbajdžana
Mađarski šef diplomacije: Mislim da nove sankcije EU Rusiji nisu potrebne
Ukrajina: Ubili smo visoke zapovjednike ruske mornarice u jučerašnjem udaru na Krim
Sutra se u pustinju u SAD-u spušta sonda s uzorkom s asteroida Bennu
U Norveškoj uhićen bivši zapovjednik Wagnera. Pokušao je ilegalno ući u Rusiju?
Papa: Mediteran je iz kolijevke civilizacije pretvoren u groblje dostojanstva
HND traži očitovanje agencije o vlasništvu Novog lista, Glasa Istre i Glasa Slavonije
Njemačka uvodi kontrole na granicama s Poljskom i Češkom
Silovite eksplozije na Krimu, novi udar na sjedište ruske flote?
Ruski aktivist dobio osam godina zatvora zbog videa o Buči
Holivudski scenaristi i studiji nisu postigli dogovor, štrajk se nastavlja
Ukrajinski general: Probili smo se kod ključnog naselja. Sad slijedi još veći proboj
Apple počeo prodavati iPhone proizvedene u Indiji
Europska unija želi smanjiti dotok migranata, Tunisu daje 127 milijuna eura
Armenci u Karabahu prihvatili ponižavajući sporazum, sad predaju oružje
Eksplozija u tajvanskoj tvornici loptica za golf. Petero mrtvih, više od 100 ranjenih
U Nigeriji upali u sveučilište, oteli dvadesetak studentica







SVASTARIJE

˝Sramota je da Zrinjskom daju u Europu˝, izjavio je na poluvremenu slavni Nizozemac

Amerikanac po noći slijedio Google karte. Prešao preko srušenog mosta, utopio se

Arheolog: Ovo je najstarija drvena konstrukcija, napravljena je prije 500.000 godina

Poljska objavila: Više ne šaljemo oružje Ukrajini

Što znači današnja predaja Armenaca? ˝Europska unija i SAD su gubitnici˝

Zelenski i Lavrov prvi put u istoj prostoriji od početka rata

Borbe u regiji Azerbajdažana najavljuju novi rat. Posljedice bi mogle biti ozbiljne

Putin prvi put putuje u inozemstvo otkad je raspisan nalog za njegovo hapšenje

Počeo rat Azerbajdžana i Armenije u Nagorno-Karabahu

Biden: Kandidiram se jer Trump i republikanci žele uništiti američku demokraciju


osmrtnicama ba



smrtovnice