Najveći vulkan na svijetu izbacio oblak pepela. To može biti velik problem za avioneTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Najveći vulkan na svijetu izbacio oblak pepela. To može biti velik problem za avione

*
Najveći vulkan na svijetu izbacio oblak pepela. To može biti velik problem za avione Najveći vulkan na svijetu izbacio oblak pepela. To može biti velik problem za avione
Foto: EPA

AMERIČKO MINISTARSTVO prometa savjetuje putnicima na letovima za havajske međunarodne zračne luke Hilo i Ellison Onizuka Kona da kod svojih prijevoznika prije polaska provjere kakvo je stanje oko vulkanske erupcije Mauna Loe. Mauna Loa najveći je aktivni vulkan na svijetu i ovo je njegova prva erupcija u gotovo četiri desetljeća, piše CNN.

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo objavila je da pomno prati vulkansku erupciju i da će izdati upozorenja nakon što se utvrdi veličina oblaka pepela. Oblaci vulkanskog pepela ozbiljna su opasnost za zrakoplovstvo, jer smanjuju vidljivost, oštećuju uređaje i u konačnici uzrokuju otkazivanje mlaznih motora.

Susreti zrakoplova s vulkanskim pepelom mogu se dogoditi zato što je oblake pepela teško razlikovati od običnih oblaka, vizualno i na radaru, ističe američki Geološki institut. Oblaci pepela također mogu prijeći velike udaljenosti od svog izvora. Godine 2010. vulkanska erupcija na Islandu emitirala je ogroman oblak pepela preko Atlantika, uzrokujući goleme poremećaje u zračnom prometu diljem zapadne Europe. Nakon ove krize, međunarodna regulatorna tijela u zrakoplovstvu uvela su nove smjernice za upravljanje rizikom o sigurnosti leta i vulkanskom pepelu.

Što se događa kada zrakoplov naiđe na oblake pepela?

Kao odgovor na islandsku krizu, europski proizvođač zrakoplova Airbus u svojim je operativnim smjernicama naveo da let kroz oblak pepela treba izbjegavati u svakom slučaju. Airbus je naveo kako je iskustvo pokazalo da može doći do skupe štete na površini zrakoplova, vjetrobranskim staklima i pogonskim uređajima, dok ventilacijski, hidraulički, elektronički i sustavi podataka o letu također mogu biti kontaminirani.

Kritično je usisavanje vulkanskog pepela u motore koje može uzrokovati ozbiljno pogoršanje performansi motora zbog erozije pokretnih dijelova i djelomičnog ili potpunog blokiranja mlaznica za gorivo.

Vulkanski pepeo sadrži čestice čije je talište ispod unutarnje temperature motora. Tijekom leta ove će se čestice odmah rastopiti ako prođu kroz motor. Prolazeći kroz turbinu, rastopljeni materijali se brzo hlade, lijepe se na lopatice turbine i ometaju protok visokotlačnih plinova izgaranja. U najgorem slučaju ovaj poremećaj protoka može ugasiti motor, navodi proizvođač.

Mogu li se ti oblaci pepela otkriti?

Svake godine milijuni putnika lete iznad vulkanski aktivnih regija kao što su Island i sjeverni Pacifik. Procjenjuje se da u svijetu postoji oko 1350 potencijalno aktivnih vulkana, od kojih je 161 u Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim teritorijima.

Budući da meteorološki radar nije učinkovit u otkrivanju oblaka vulkanskog pepela, piloti se oslanjaju na prognoze vulkanskih erupcija duž svojih zračnih ruta. Postoji devet Savjetodavnih centara za vulkanski pepeo (VAAC) diljem svijeta koje su ustrojile međunarodne organizacije za pružanje stručnih savjeta nacionalnim meteorološkim agencijama o lokaciji i očekivanom kretanju oblaka vulkanskog pepela.

Je li bilo smrtnih slučajeva?

Ne. Ali nekoliko je zrakoplova tokom godina uletjelo u oblake pepela, što je rezultiralo s nekoliko umalo smrtonosnih incidenata.

U travnju 1982. godine let 009 British Airwaysa na putu za Auckland iz Londona uletio je u oblak prašine i pepela kojeg je izbacila erupcija planine Galunggung na indonezijskom otoku Javi, što je rezultiralo kvarom na sva četiri motora.

Srećom, piloti su uspjeli Boeingom 747-200 izaći iz oblaka pepela i ponovo pokrenuti tri motora, što je bilo dovoljno za sigurno slijetanje u Jakartu. U to vrijeme bilo je to najduža zračna plovidba bez motora u zrakoplovu koji nije jedrilica.

Događaj je ostao zapamćen i po objavi izuzetno mirnog kapetana zrakoplova Erica Moodyja koji je putnicima rekao: "Dame i gospodo, govori vam kapetan. Imamo mali problem. Sva četiri motora su se ugasila. Dajemo sve od sebe da ih vratimo u pogon. Vjerujem da niste u prevelikoj nevolji."

Avion uletio u oblak normalnog izgleda, pokazalo se da je oblak pepela

U prosincu 1989. KLM-ov let 867 na putu za Anchorage na Aljasci iz Amsterdama uletio je u oblak normalnog izgleda, za koji se pokazalo da je oblak vulkanskog pepela - rezultat erupcije Mount Redoubta, vulkana u Aleutskom otočju.

Piloti su povećali snagu motora u pokušaju da se izađu iz oblaka, ali sva četiri motora na Boeingu 747-400 ubrzo su otkazala, kao i električni sustav. Na sreću, posada je na kraju uspjela ponovo pokrenuti dva motora, omogućivši putničkom zrakoplovu sigurno slijetanje u Anchorage, unatoč velikim oštećenjima vjetrobranskih stakala, unutarnjih sustava zrakoplova, avionike i elektronike.

107 (1 + 106)
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
VIDEO Iznad Havaja snimljene čudne zelene zrake. Ne radi se o NASA-inom satelitu
Gotovo 16.000 mrtvih, Turci bijesni, Assad proziva Zapad. "Ključna 72 sata su prošla"
Zelenski danas ide u Bruxelles. Šef NATO-a: Rusija priprema novu ofenzivu
Šef Wagnera: Prestali smo s regrutacijom zatvorenika
Merkel primila UNESCO-ovu nagradu za mir
Gotovo 16 tisuća poginulih u Turskoj i Siriji
VIDEO Pogledajte oduševljenje nakon što je iz ruševina u Siriji spašena obitelj
Sve je manje nade da su u ruševinama preživjeli: "Hitne službe su stigle prekasno"
Preživio je potres u Siriji. "Bio je to užas koji se ne može opisati. Očaj i strah"
Pao Wall Street
Erdogan o reakciji vlasti na potres: Da, nije sve bilo savršeno. Pogledajte uvjete
Biden: U SAD-u ove i iduće godine neće biti recesije
Dvije žene spašene u Turskoj nakon 62 sata ispod ruševina
Kongres: Putnici koji dolaze u SAD više ne moraju biti cijepljeni protiv korone
Musk najavio da će se uskoro vratiti pristup Twitteru u Turskoj
Njemački kancelar: Ukrajina pripada europskoj obitelji
Preko 12.000 mrtvih. 16 preživjelih beba ostalo siročad, još ima krikova iz ruševina
Na ovom letu je 16 beba. Preživjele su potres i ostale bez roditelja
Zelenski sletio u Pariz i sastao se s Macronom i Scholzom. Evo što su mu obećali
Zelenski u Parizu s Macronom i Scholzom. Macron: Vodit ćemo vas do pobjedeSVASTARIJE

Al-Asadova savjetnica: Zapad šalje pomoć samo na područja gdje vladaju pobunjenici

Bus se zabio u vrtić u Kanadi, poginulo dvoje djece. Svjedok: Vozač je samo vrištao

Poplave od ledenih jezera prijete 15 milijuna ljudi. Ove 4 države su najugroženije

Umro je Ćiro Blažević

Potres u Turskoj i Siriji pogodio milione izbjeglica

Charlie Hebdo objavio karikaturu o potresu, izazvao bijes turske javnosti

Na ulicama Turske nakon potresa mrtva tijela, raste bijes zbog pomoći

Bosanac u Belgiji ubio bivšu ženu i dvoje male djece pa počinio samoubojstvo

VIDEO Ovako nakon potresa izgleda cesta između Gaziantepa i Adane

VIDEO Stižu nove snimke iz Turske. Novinar javljao o potresu, zgrada se srušila


osmrtnicama basmrtovnice