URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/97a88699-0887-4907-b16c-4fcd78c663ab.jpg?width=600URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/07239b2a-4cfe-4f8b-8a4b-c43409074fee.jpg?width=600URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/b8aa431f-a0d1-496c-ac19-660f01229fcb.jpg?width=600 Zbog omikrona negdje opuštanje, negdje zatvaranje: Evo pregleda po svijetu

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Zbog omikrona negdje opuštanje, negdje zatvaranje: Evo pregleda po svijetu

Zbog omikrona negdje opuštanje, negdje zatvaranje: Evo pregleda po svijetu Zbog omikrona negdje opuštanje, negdje zatvaranje: Evo pregleda po svijetu
Foto: EPA

DILJEM svijeta incidencije rastu munjevitom brzinom. Neke zemlje pooštravaju mjere, a druge ukazuju na blagi protok oboljenja kod omikrona. Deutsche Welle donosi pregled mjera diljem svijeta.

Francuska: Svađa oko škola

Sedmodnevna incidencija preko 2800 i gotovo 370.000 novooboljelih, i to u roku od 24 sata. Pod utjecajem tih brojki Senat u Parizu krajem tjedna pooštrio je pravila za necijepljene. Oni od sada više neće smjeti ulaziti u ugostiteljske objekte ili javne ustanove ili se koristiti željezničkim ili zrakoplovnim sredstvima. Do sada je to bilo moguće uz predočenja negativnog testa.

Te strože mjere trebale bi biti na snazi toliko dugo dok je broj pacijenata na intenzivnim odjelima francuskih bolnica veći od 10.000. Trenutno je takvih pacijenata preko 24.000.

Senat je, međutim, istodobno odbio pooštrenje kazni u slučaju nepoštivanja pravila. I škole ostaju otvorenima. Francuska je ionako samo na početku pandemije kratko zatvarala obrazovne ustanove. Od tada se ustraje na nastavi uz prisustvo.

No među učiteljima vlada nezadovoljstvo. Prošlog četvrtka (13.1.) stupili su u opći štrajk kojim se htjelo ukazati na to da još uvijek nema jasnih pravila o tome kako bi se trebala odvijati nastava. Kap koja je prelila čašu bilo je mijenjanje pravila o testiranju tri puta u posljednjih nekoliko tjedana.

Danska: Popuštanje mjera i cijepljenje

Za razliku od Pariza, na ulicama Kopenhagena vladaju normalni uvjeti. Ništa ne ukazuje na to da zemlja prolazi kroz fazu ekstremne incidencije od preko 2500. Dnevno se u Danskoj zarazi preko 20.000 osoba. Usprkos tomu, zoološki vrtovi, zabavni parkovi, kina i kazališta i dalje su otvoreni. Ulaz je, međutim, dozvoljen samo onima koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus, kao i onima koji pokažu negativan test.

Omikron-val protječe mnogo blaže od očekivanog, situacija na odjelima intenzivne njege, kako kaže ministar zdravstva Magnus Heunicke, je pod kontrolom. Trenutne brojke su visoke, no posljednjih dana su u konstantnom padu. Danska opušteno prolazi kroz omikron-val prije svega zbog visoke stope procijepljenosti od 80 posto. Gotovo 55 posto je primilo booster.

Za posebno ugrožene skupine stanovništva je u pripremi i četvrta doza cjepiva.

Španjolska: Sporna "gripalizacija"

Španjolska već neko vrijeme raspravlja o intervjuu premijera Pedra Sancheza u kojem je rekao kako bi na koronavirus, s obzirom na visoku stopu procijepljenosti i blagom tijeku omikron-vala, u međuvremenu trebalo sve više gledati kao na gripu.

Na reakcije premijer nije trebao dugo čekati: mnogi liječnici i znanstvenici su, s obzirom na incidenciju od 1400 i intenzivne odjele pune covid-pacijenata, poručili da se koronavirus ne može uspoređivati s gripom.

"Pandemija još nije gotova, a trenutno ni ne znamo u kojem smjeru se kreće", rekao je Oscar Zurriaga, potpredsjednik Španjolskog epidemiološkog društva. On kaže da se zbog velikog broja umrlih od koronavirusa ne mogu donositi usporedbe s gripom.

Španjolsko društvo je podijeljeno oko mjera. I dok je u Madridu, usprkos incidenciji od preko 1000, od mjera na snazi samo nošenje maske, u drugim regijama Španjolske je u javni život uvedeno pravilo 2G, dakle pristup samo cijepljenima ili onima koji su preboljeli virus.

Velika Britanija: Na tragovima Španjolske?

I u Velikoj Britaniji su, slično kao i u Španjolskoj, duhovi oko pitanja kako se odnositi prema koronavirusu podijeljeni. I ovdje je incidencija s 1500 visoka, ali je to slučaj i s procijepljenošću od 80 posto.

Jedni pozivaju na opuštanje, drugi na oprez. Voditelj britanske udarne grupe za koronavirus, Clive DIx, poziva na "novu normalnost" s obzirom na to da je kod omikrona smrtnost usporediva s onom kod vala gripe. On traži "ciljanu strategiju" samo za ugrožene grupe. U Velikoj Britaniji je preko 90 posto stanovništva cijepljeno, a preko 60 je primilo i booster.

Krajem tjedna je u Velikoj Britaniji karantena skraćena na pet dana kako bi se ublažili izostanci u poduzećima, školama i bolnicama. Još prije nekoliko dana je u bolnice poslano 200 vojnika koji su zamijenili osoblje koje je na bolovanju zbog koronavirusa. Broj operacija koji je odgođen zbog pandemije je porastao na šest milijuna. Stoga nije ni čudo da se o popuštanjima mjera kontroverzno raspravlja na Otoku.

Kina: Niski brojevi, nulta tolerancija

Nasuprot mnogim europskim zemljama, u Kini se ne može govoriti o popuštanju mjera. I to usprkos činjenici da se u narodnoj republici već mjesecima bilježi incidencija ravna nuli. Usprkos tomu, tri grada, Xian s 13, Anyang s 5.5 i Yuzhou s milijun stanovnika, nalaze se u potpunoj izolaciji.

Stroge mjere su dio stroge nulte strategije covida. Već kod pojave prvih slučajeva cijeli gradovi smještaju se u karantenu. Svi stanovnici se testiraju i ne smiju napuštati svoje domove. Prakticira se i prisilno smještanje u karantenske hotele. Aplikacija za praćenje koronavirusa je u Kini obvezna, tako da je relativno jednostavno moguće praćenje zaraza i zaraženih.

Oni koji stižu u Kinu nekim od preostalih zrakoplovnih linija, prisiljeni su na dugotrajnu karantenu.

Službeno se u Kini od početka pandemije zarazilo oko 100.000 osoba. Francuska i Španjolska trenutno bilježe više zaraženih tokom jednog dana. Ako se izuzmu pojedini gradovi u izolaciji, svakodnevni život u Kini se više-manje normalizirao. No računa se s tim da će se rigorozna politika nulte tolerancije zadržati najmanje do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sredinom ožujka.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Pentagon poslao upozorenje. Zapovjednik Azova: U čeličani smo, u tijeku je operacija
VIDEO Zelenskij: Ovo je pakao. Ne pretjerujem
Cijene nafte pale
UN poziva Rusiju i Ukrajinu da nastave pregovore
Analitičar u Otvorenom: Rusija se strahovito preračunala. Turska će biti gubitnik
Ukrajinsko izvješće: Rusi su demoralizirani, dio vojnika nije dobio plaću
Finska premijerka: NATO ne planira postaviti nuklearno oružje u Finsku
Pentagon: Rat bi mogao još dugo trajati
Glavni ukrajinski general: Prestali smo se samo braniti, izveli smo protunapade
Otac Borisa Johnsona dobio francusko državljanstvo
Twitter ima novu politiku zbog rata u Ukrajini, žele spriječiti širenje fake newsa
Kako se šire majmunske boginje i koji su simptomi? Evo što kaže liječnik
Kongres SAD-a odobrio 40 milijardi dolara za Ukrajinu, države G7 18.4 milijarde
Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od početka rata
VIDEO Zapovjednik iz Azova: U tijeku je određena operacija, hvala cijelom svijetu
BBC tvrdi da ima snimku tajnog agenta koji bivšoj djevojci prijeti mačetom
Dva milijuna zaraženih u Sjevernoj Koreji. Prije tjedan dana su prijavili prvi slučaj
Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopće može završiti?
Šef središnjice spašavanja na moru opisao potragu za posadom talijanskog tegljača
Biden: Švedska i Finska ispunjavaju sve uvjete za ulazak u NATOSVASTARIJE

Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopšte može završiti?

Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od početka rata

Talibani naredili da televizijske voditeljice moraju pokrivati lice

Još dva ruska vojnika priznala krivnju za ratne zločine

Erdoganov savjetnik: Finska i Švedska mogu u NATO samo ako se ispune naši zahtjevi

Operiran je Željko Komšić

Ruski vojnik priznao da je ubio civila, prijeti mu doživotna kazna

Otkriveni detalji o padu kineskog putničkog aviona, moguće da je namjerno srušen

Stručnjaci: Sjeverna Koreja bez cjepiva protiv korone, na rubu su katastrofe

Urnebesan oglas tipa koji prodaje auto postao hit: ˝Zamijeniš jedan dio, ode ih 10˝


osmrtnicama basmrtovnice