TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Prema Zemlji jure snažne solarne baklje, evo što se može dogoditi

*
Prema Zemlji jure snažne solarne baklje, evo što se može dogoditi Prema Zemlji jure snažne solarne baklje, evo što se može dogoditi
Foto: NASA

NEKOLIKO meteoroloških agencija diljem svijeta upozorilo je da Zemlju ovih dana može pogoditi jača solarna oluja.

Britanska meteorološka služba (Met Office), Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC), američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) te australski Ured za meteorologiju (BOM) izdali su upozorenja za mogućnost solarne, odnosno geomagnetske oluje tokom sljedećih nekoliko dana, piše Science Alert.

Upozorenje stiže nakon što je područje aktivnih sunčevih pjega u više navrata oslobodilo jake solarne baklje klase M. No da odmah napomenemo, nema prevelikog razloga za brigu, radi se o normalnoj sunčevoj aktivnosti; osobito tokom njegove trenutne faze 11-godišnjeg ciklusa. Ove oluje mogu uzrokovati neke manje poteškoće u funkcioniranju tehnologije, koje vjerojatno nećemo ni primijetiti.

Zapravo, ovih dana nas je pogodila takozvana kanibalska solarna oluja, koja je na kraju ispala umjerene snage te nije bilo nekih posljedica. Međutim, ako se trenutno nalazite na sjevernijim geografskim širinama, mogli ste se veseliti nečemu vrlo uzbudljivom – pojavi prekrasne polarne svjetlosti, aurori borealis.

Kanibalska oluja

Sunce je prije par dana izbacilo dva oblaka plazme, odnosno dva izbačaja koronalne mase (CME). Erupcije su krenule sa Sunca 14. i 15. augusta te je vjerojatno došlo do takozvanog efekta kanibalizacije.

Naime, kada se dvije erupcije spoje u jednu dolazi do "kanibalskog koronalnog izbačaja mase". Kanibalski izbačaji nastaju kada brže sunčeve erupcije prestignu one sporije i formiraju divovsku, kombiniranu valnu frontu koja pokreće snažnu geomagnetsku oluju.

Ovaj dvostruki CME došao je do Zemlje u četvrtak, 18. augusta, te izazvao pojavu polarne svjetlosti, navodi Space.com.

Solarni ciklus

Sunce otprilike svakih 11 godina prolazi kroz ciklus različitih razina aktivnosti, od niskih do visokih. Te cikluse mjerimo prema broju i aktivnosti sunčevih pjega te koronarnih rupa. Pri porastu sunčeve aktivnosti, raste i broj pjega te dolazi do solarnog maksimuma. Nakon toga se aktivnost postepeno smanjuje te nastaje solarni minimum.

Sunčeve pjege su privremena područja na Suncu koja imaju snažnija i složenija magnetska polja od okolnog područja te su hladnije i tamnije od okružujuće plazme. Njihove komplicirane linije magnetskog polja se zapetljavaju, razdvajaju i ponovno spajaju što dovodi do erupcija, odnosno do izbacivanja koronalne mase i solarnih baklji.

Koronalne rupe su također hladnije, tamnije i s manjom gustoćom od okolne plazme, ali su puno veće od sunčevih pjega, a nastaju zbog otvorenih magnetskih polja koja omogućuju solarnom vjetru da lakše pobjegne u svemir. To rezultira relativno brzim strujama solarnog vjetra.

Trenutno naše Sunce ima i sunčeve pjege i rupe. U fazi je eskalacije svog ciklusa aktivnosti, približavajući se njegovom vrhuncu koji se predviđa u srpnju 2025. To znači da je posljednje vrijeme na našoj zvijezdi bilo prilično burno i s gotovo svakodnevnim erupcijama.

Koliko su opasne geomagnetske oluje

Većinom se radilo o manjim erupcijama, ali one veće, poput baklji M-klase koje emitira sunčeva pjega AR3078, mogu utjecati na zbivanja na Zemlji, pogotovo ako se kreću u našem smjeru. Plazma iz ovih erupcija može se sudariti s našim magnetskim poljem i atmosferom, rezultirajući geomagnetskom olujom.

Postoji više razina geomagnetskih oluja. Blaga je klasificirana kao G1, umjerena kao G2, a jaka kao G3. Ljestvica ide čak do G5. 

Tijekom blagih oluja može doći do kolebanja u električnoj mreži. Ona može utjecati na rad satelita i na ponašanje migratornih životinja. Za umjerenih oluja mogu se pojaviti problemi s naponom i oštećenje transformatora, sateliti će možda trebati ispraviti kurs, a može doći i do prekida funkcija radiovalova visokih frekvencija.

Pri jakoj solarnoj oluji će možda biti potrebne korekcije napona te može doći do poremećaja kod satelitske i niskofrekventne radio navigacije. Dobra vijest je da se u sva tri slučaja može vidjeti polarna svjetlost.

Što nas čeka ovih dana?

Nakon što smo objasnili kakve sve razine solarnih oluja postoje te kakve poteškoće mogu izazvati, bit će nam jasnija predviđanja koje za ove dane navode meteorološke organizacije.

Tako je Met Office jučer naveo da je u posljednja 24 sata solarna aktivnost bila umjerena, s tri baklje umjerene klase.  

"Još jedno novo bipolarno područje razvilo se u jugoistočnom kvadrantu, ali ostaje stabilno. Postoji vjerojatnost za manju ili umjerene geomagnetsku oluju 19./20. augusta", piše MET.

NOAA navodi da je 17. augusta zabilježeno šest sati umjerenih geomagnetskih oluja te da su se poremećeni uvjeti nastavili i jučer na manjim razinama.

"Oluje dolaze zbog niza erupcija sa Sunca koje stižu na Zemlju. Očekujemo da će ovi poremećaji potrajati do petka i subote te da će prvenstveno biti manje do umjerene razine", dodaje NOAA.

Australski meteorološki ured upozorava da bi danas i sutra moglo doći do solarne oluje tipa G2.

"Zbog kombinacija struje vjetra velike brzine koronalne rupe te nekoliko izbacivanja koronalne mase koji su uočeni posljednjih nekoliko dana, tokom 19.-20. augusta očekuju se razdoblja G1. Tih dana postoji i mogućnost izoliranih razdoblja G2", navodi BOM.

Uskoro više nismo na nišanu sunčeve pjege AR3078

Sunčeva pjega AR3078 se polako udaljava od našeg smjera; upitno je hoće li njegova posljednja erupcija M-klase pogoditi Zemlju, a nakon toga više nećemo biti na njezinom "nišanu".

Međutim, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi još jedna serija solarnih oluja.

Sunce je u ovom ciklusu mnogo aktivnije nego što je službeno predviđeno i već je ove godine oslobodilo nekoliko baklji klase X. Radi se o najjačim erupcijama na Suncu, baklje M-klase su razinu slabije.

930 (1 + 929)
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
VIDEO Ogroman požar u Parizu, gori jedna od najvećih tržnica
Problemi s mobilizacijom. Žestoke borbe za važan grad: "Od Rusa će ostat samo leševi"
Srpski ministar: Nećemo moći prihvatiti rezultate ruskih referenduma
Hrvatski veleposlanik pri UN-u: Rusi prijete nuklearnim ratom, situacija je ozbiljna
Ruskinja: U vojsku je pozvan i moj otac. Ima rak kože, loše vidi, ne čuje dobro...
Rus koji je pobjegao: Izbor je bio ili zatvor ili postati ubojica
Putin otišao na godišnji? Izvori: Sve njegove snimke su snimljene unaprijed
Putinovi suradnici kritizirali provedbu mobilizacije: "To je neprihvatljivo"
Zelenskij obećao tri stvari Rusima koji se predaju
Zelenskij: Šokiran sam jer nam Izrael nije dao proturaketni sustav
Kubanci danas glasaju o istospolnim brakovima, posvajanju i surogat-majčinstvu
Švicarci danas na referendumu glasaju da se ženama podigne dob za odlazak u mirovinu
Žestoke borbe na ulicama važnog grada: "Iza Rusa će ostati samo njihova tijela"
Lavrov u UN-u napao Zapad i SAD: "Opseg rusofobije je groteskan, želite nas uništiti"
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv omikrona
Središnje banke agresivno podižu kamate, svjetske burze oštro pale
Supertajfun ide prema Filipinima
Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil
Poznati detalji oko aneksije, puno uhićenih u Moskvi. Kina poslala poruku o ratu
Kina: Najveći prioritet u Ukrajini je ubrzanje mirovnih pregovoraSVASTARIJE

Srpski ministar: Nećemo moći prihvatiti rezultate ruskih referenduma

Putin otišao na godišnji? Izvori: Sve njegove snimke su snimljene unaprijed

U teškoj nesreći kod Mostara poginuli muž, žena i dijete. Mrtav i čovjek iz BMW-a

Ovo je grob britanske kraljice

Rusija nakon Putinovog obraćanja više neće biti ista

U gušenju protesta u Iranu poginulo najmanje 50 ljudi

VIDEO Uragan pogodio Kanadu, pušu vjetrovi jačine do 150 km/h

VIDEO Potres u Meksiku izazvao valove u Đavoljoj jami u kalifornijskoj Dolini smrti

VIDEO Šire se snimke mobilizacije u Rusiji

U središnjoj Kini velika nestašica vode


osmrtnicama basmrtovnice