URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/1b0eb6d7-7280-4b62-ad28-e4a6a5e7d1c0.jpg?width=600 Asteroid je proletio tik uz Zemlju, uočen je prekasno. Koliko je to opasno?TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Asteroid je proletio tik uz Zemlju, uočen je prekasno. Koliko je to opasno?

Asteroid je proletio tik uz Zemlju, uočen je prekasno. Koliko je to opasno? Asteroid je proletio tik uz Zemlju, uočen je prekasno. Koliko je to opasno?
Ilustracija: Shutterstock

OTKRIĆE asteroida veličine malog kamiona samo nekoliko dana prije nego što je proletio pored Zemlje u četvrtak, iako nije predstavljao prijetnju čovječanstvu, ukazuje na slijepu točku u našoj sposobnosti predviđanja asteroida koji bi mogli uzrokovati štetu, kažu astronomi.

NASA je godinama davala prioritet otkrivanju mnogo većih i egzistencijalno opasnijih asteroida od 2023 BU, malog svemirskog kamena koji je proletio oko 3500 kilometara od površine Zemlje, bliže od nekih satelita. Da je krenuo prema Zemlji, bio bi smrvljen u atmosferi, a samo mali fragmenti mogli bi dospjeti do površine.

2023 BU među manjima je u skupini koja obuhvaća asteroide promjera od 5 do 50 metara, a također uključuje one velike kao olimpijski bazen. Teško je otkriti objekte te veličine sve dok se ne približe Zemlji, što otežava napore da se pripremimo za onaj koji bi mogao utjecati na naseljeno područje.

Niska vjerojatnost da udare u Zemlju

Vjerojatnost da će svemirska stijena te veličine, koja se naziva meteor, udariti u Zemlju kada uđe u atmosferu, prilično je niska. Procjenjuje se da će meteor od 5 metara pogoditi Zemlju jednom godišnje, a onaj od 50 metara jednom u hiljadu godina, prema NASA-i.

S trenutnim mogućnostima astronomi ne mogu vidjeti da takav kamen cilja Zemlju sve do nekoliko dana prije. "Ne znamo gdje je većina asteroida koji mogu uzrokovati lokalna i regionalna razaranja", rekao je Terik Daly, znanstvenik u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Johns Hopkins.

Dvadesetmetarski meteor koji je eksplodirao 2013. godine iznad Čeljabinska u Rusiji pojavljuje se jednom u 100 godina, navodi NASA-in Laboratorij za mlazni pogon. Stvorio je udarni val koji je razbio desetke hiljada prozora i prouzročio štetu od 33 milijuna dolara, a nitko ga nije vidio prije nego što je ušao u Zemljinu atmosferu.

Neki astronomi smatraju oslanjanje samo na statističke vjerojatnosti i procjene populacije asteroida nepotrebnim rizikom jer bi se mogla poboljšati NASA-ina sposobnost da ih otkrije.

"Koliko prirodnih opasnosti postoji u pogledu kojih bismo zapravo za milijardu dolara mogli nešto učiniti i spriječiti ih? Nema ih mnogo", rekao je Daly, čiji je rad usmjeren na obranu Zemlje od opasnih asteroida.

Novi teleskop trebao bi otkrivati prijetnje

Jedna od velikih nadogradnji NASA-inog arsenala za detekciju asteroida bit će NEO Surveyor, 1,2 milijarde dolara vrijedan teleskop koji će se lansirati na udaljenost od gotovo 1,6 milijuna kilometara od Zemlje i nadzirati široko polje asteroida. Obećava značajnu prednost u odnosu na današnje zemaljske teleskope koje ometaju dnevna svjetlost i Zemljina atmosfera.

Taj novi teleskop pomoći će NASA-i da ispuni cilj koji je zadao Kongres 2005.: detektirati 90 posto ukupne očekivane količine asteroida većih od 140 metara, ili onih dovoljno velikih da unište od regije do cijelog kontinenta.

"Sa Surveyorom se stvarno usredotočujemo na pronalaženje jednog asteroida koji bi mogao izazvati jako loš dan za mnoge ljude", rekla je Amy Mainzer, glavna istraživačica NEO Surveyora. "Ali također imamo zadatak dobiti dobru statistiku o manjim objektima, sve do veličine objekta iz Čeljabinska."

Detekcija asteroida dobila je veći značaj prošle godine nakon što je NASA-ina svemirska letjelica veličine hladnjaka udarila u asteroid kako bi testirala sposobnost da izbaci potencijalno opasnu svemirsku prijetnju s putanje sudara sa Zemljom.

Uspješna demonstracija, nazvana Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART), prvi je put potvrdila metodu obrane planeta.

"NEO Surveyor je od najveće važnosti, pogotovo sada kada znamo od DART-a da stvarno možemo učiniti nešto po tom pitanju", rekao je Daly. "Moramo pronaći te asteroide."
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Ukrajina napala ruske brodove na Krimu? ISW: Putin od Xija nije dobio što je htio
Nuklearni fizičar o ratu: Ne zaboravite što Ukrajina ima potpisano s Kinom
Pale cijene nafte
Ova dva grada sada su glavni cilj Rusije. Što se tamo događa?
Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i Orbana
Ukrajina pomorskim dronovima napala ruske brodove na Krimu? Rusi: Uništili smo ih
Glazbenik koji je kritizirao Putina propao kroz led na rijeci Volgi i utopio se
Wall Street porastao, ulagači očekuju da će Fed usporiti tempo povećanja kamata
Hoće li umjetna inteligencija zamijeniti novinare?
SAD: Kineski predsjednik treba potaknuti Rusiju da prekine invaziju na Ukrajinu
Kalifornija se priprema za novi val obilne kiše, snijega i jakih vjetrova
Više projektila pogodilo zračnu luku u Alepu. Sirija za napad optužila Izraelce
U potresu u Afganistanu najmanje 11 mrtvih, od toga devet u Pakistanu
Teške borbe u Bahmutu, MMF Ukrajini šalje pomoć vrijednu više od 15 milijardi dolara
SAD: Brinemo zbog ukidanja zabrane povratka židovskih doseljenika na Zapadnu obalu
MMF će pomoći Ukrajini s preko 15 milijardi dolara
Francuski parlament velikom većinom izglasao novi nuklearni plan
Za homoseksualne odnose u Ugandi slijedi doživotni zatvor
Lani u Švicarskoj obitelj pronađena mrtva. Otkriveno da su svi počinili samoubojstvo
Završili razgovori između Putina i Xija. Sve je prošlo u prijateljskom tonuSVASTARIJE

Politico: Ako sigurna Švicarska ne može spasiti svoje banke, tko onda može?

Izraelski ministar financija: Palestinci ne postoje

Britanski časopis: Domet električnih automobila zimi je manji nego što se reklamira

Ova država postala je magnet za desetke hiljada Rusa i Ukrajinaca. Krenuli su problemi

Šok u Švicarskoj zbog preuzimanja Credit Suissea. ˝Zombija nema, stiže čudovište˝

Ruske televizije objavile snimku, tvrde da Putin vozi po okupiranom Mariupolju

Postignut dogovor između Srbije i Kosova, tvrdi EU

Sjeverna Koreja lansirala još jedan projektil

Putin iznenada posjetio Mariupolj

Predsjednik Srbije i premijer Kosova razgovarali o sporazumu o normalizaciji odnosa


osmrtnicama basmrtovnice