TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Moćni njemački političar želi osnivanje Sjedinjenih Europskih Država

Moćni njemački političar želi osnivanje Sjedinjenih Europskih Država


Foto: Getty/Hina/Index

MARTIN Schulz, bivši predsjednik Europskog parlamenta i lider njemačkih socijaldemokrata, izazvao je prilično burne reakcije svojim ambicioznim pozivom na osnivanje Sjedinjenih Europskih Država, po uzoru na one američke, i to u roku od 5 godina.
 
Njegov kontroverzni prijedlog tim je važniji jer njegova stranka trenutno pregovara o postizbornoj koaliciji koja bi trebala spasiti kancelarku Angelu Merkel i njene kršćanske demokrate od izvanrednih izbora. Schulzov SPD je, naime, posljednji potencijalni koalicijski partner za CDU Angele Merkel jer su pregovori s liberalnim Slobodnim demokratima i ljevičarskim Zelenima propali prošlog mjeseca zbog nepomirljivih razlika između tih dviju stranaka.
 
Federalna Europa jedna od triju uvjeta za koaliciju s Angelom Merkel
 
Schulz je zahtjev za daljnje ujedinjenje Europske unije kao federalne države iznio kao jednu od “crvenih linija”, odnosno bespogovornih uvjeta za ponovni ulazak u koaliciju s demokršćanima. Podsjetimo, Socijaldemokrati su bili u vladajućoj koaliciji s demokršćanima već u dva mandata u proteklih 12 godina.
 
Druga dva uvjeta koja je Schulz iznio u 75-minutnom govoru na konvenciji socijaldemokrata su jačanje socijalne “sigurnosne mreže” u modernom digitalnom gospodarstvu i postepeno napuštanje ugljena kao energenta, prenosi Guardian.
 
“Zašto ne radimo na tome da učinimo Sjedinjene Europske Države stvarnošću, najkasnije do 2025.?” upitao se Schulz pred stranačkim delegatima u Berlinu i objasnio kako bi se taj projekt ostvario: “Želim europski ustavni sporazum koji stvara federalnu Europu. Konvencija bi napisala nacrt ovog sporazuma u bliskoj suradnji s civilnim društvom i narodom.” 
 
SPD se zalagao za Sjedinjene Europske Države još 1925.
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Inicijativa za Europski ustav već je bila pokušana prije desetak godina, ali je zaustavljena na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, nakon čega je zamijenjena ublaženom verzijom u obliku Lisabonskog ugovora 2009. Takav sporazum, tvrdi Schulz, ne bi bio “prijetnja zemljama članicama, već razumni dodatak”. "Međutim, svaka zemlja koja bi odbila ratificirati sporazum “bila bi automatski izbačena iz EU-a”, upozorio je.
 
Schulz je, da stvar bude zanimljivija, izložio ovaj prijedlog gotovo stotinu godina nakon što se njegov SPD prvi put zauzeo za Sjedinjene Europske Države - 1925. u vrijeme međuratne Weimarske Republike. 
 
“Ne trebamo tražiti vlast pod svaku cijenu, ali ne trebamo je ni odbijati pod svaku cijenu”, rekao je Schulz svojim stranačkim kolegama. Ipak, njegov prijedlog nije naišao na razumijevanje političara iz drugih njemačkih stranaka. Alexander Dobrindt, lider parlamentarnog kluba CSU-a, bavarske sestrinske stranke CDU-a, nazvao je Schulza “europskim radikalom” a za njegov prijedlog konstatirao da će “podijeliti Europu”. 
 
Konzervativcima iz CSU-a u kritici su se pridružili radikalni socijalisti iz Ljevice. “Tužno”, napisala je Sahra Wagenknecht na Twitteru i nazvala njegovu ideju “vanzemaljskom”. U raspravu se uključio i najpoznatiji euroskeptik, britanski populist Nigel Farage koji je predvidio da će Schulzova inicijativa dovesti do “vrlo malene Europske unije”, aludirajući da će je i druge članice napustiti poput Britanije.
 
Angela Merkel nije se izravno opredijelila oko Schulzova ultimatuma, odgovarajući da su jačanje gospodarstva i obrane važniji od takvih uzvišenih ciljeva.
 
 OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Sumnja se na ubistvo: Na ulici u Mostaru pronađen mrtav muškarac

Vijetnamsko ekonomsko središte: U požaru u stambenom bloku poginulo 13 osoba

Na uvoz čelika i aluminija: Europska unija i šest zemalja izuzete iz Trumpovih carina

Bolton će biti treći savjetnik za nacionalnu sigurnost: Trump smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost McMastera

Napad napalm bombom na Istočnu Gutu: Nasmrt izgorjelo najmanje 37 civila

Naučnici ne znaju zašto: Nasukano 150 kitova na obali Australije

Svjetski dan meteorologije: Za \'Vrijeme-spremni\', za \'Klimu-pametni\'
Preuzeto sa portala INDEX.HR


Ubijen meksički novinar, treći ove godine, 15. u godinu dana
Objavljeno prije sat vremena
Europska unija i šest zemalja izuzete iz Trumpovih carina
Objavljeno prije sat vremena
Trumpov novi savjetnik za sigurnost zagovara upotrebu vojne sile prema Sjevernoj Koreji i Iranu
Objavljeno prije 2 sata
Šef Europskog vijeća: Rusija je odgovorna za napad nervnim otrovom u Britaniji
Objavljeno prije 3 sata
SAD prodaje Saudijskoj Arabiji oružje vrijedno milijardu dolara
četvrtak, 22.3.2018. 22:57
Kinezi odgovorili Trumpovim carinama: "Ako će SAD pokrenuti rat, Kina će se boriti do kraja"