TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

SAD optužio Rusiju i Siriju za ometanje istrage kemijskog napada

SAD optužio Rusiju i Siriju za ometanje istrage kemijskog napada


Foto: Hina/EPA 

WASHINGTON je danas optužio Moskvu da međunarodnim inspektorima priječi prilaz mjestima u Siriji gdje su stanovnici bili napadnuti bojnim otrovom i da su možda Rusi ili Sirijci uklonili dokaze, a Moskva je optužbe odmah odbacila. 
 
Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) doputovali su prošli tjedan u Siriju, no još nisu dobili pristup Dumi, koju sada nakon povlačenja pobunjenika nadzire sirijska vlada. 
 
Prioritet je bio prekid kemijskog programa u Siriji
 
Nakon zračnih udara SAD-a, Britanije i Francuske u subotu ujutro na postrojenja kemijskog oružja u Siriji prioritet je omogućiti članovima OPCW-a da Sirija potpuno ukine kemijski program, rekao je francuski veleposlanik Philippe Lalliot na hitnome sastanku OPCW-a u ponedjeljak u Haagu o navodnom kemijskom napadu sirijske vojske na Dumu 7. travnja. 
 
"Rusi su mogli posjetiti mjesto napada", rekao je američki veleposlanik Kenneth Ward na sastanku OPCW-a u Haagu i istaknuo: "Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu."
 
Britansko izaslanstvo OPCW-a optužilo je Rusiju i vladu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da priječe inspektorima prilaz Dumi.
 
 
Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze
 
Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana. 
 
Britanski veleposlanik Peter Wilson rekao je u Haagu da su inspektori UN-a stigli, no da ne mogu doprijeti do Dume jer im Sirija i Rusija ne mogu jamčiti sigurnost. 
 
Moskva, međutim, za svako kašnjenje u istrazi krivi Sjedinjene Države, Francusku i Britaniju jer su napale sirijska postrojenja za vikend.
 
"Zatražili smo objektivnu istragu. To je bilo u samom početku kada se pojavila vijest o napadu. Prema tome navodi koji su sada usmjereni prema Rusiji neutemeljeni su", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
 
Vlada organizirala obilazak za novinare
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sirijska vlada organizirala je obilazak za novinare, no oni nisu mogli ući u zgradu u kojoj su, kako tvrde liječnici i humanitarne udruge, deseci ljudi bili usmrćeni kemijskim otrovom. 
 
Liječnici u bolnici u koju su bile zbrinute navodne žrtve kemijskog napada rekli su novinarima da nijedan od pacijenata primljenih te noći kada se navodno dogodio kemijski napad nije pokazivao takve ozljede, a gušenja je bilo od prašine i dima u bombardiranjima. 
 
Humanitarne udruge i spasilačka organizacija Bijele kacige tvrde da su takve izjave medicinskog osoblja, koje je državna televizija emitirala prošlih dana, iznesene pod prijetnjama.  
 
Napadi nisu promijenili ravnotežu u ratu
 
Napadi SAD-a, Britanije i Francuske nisu promijenili ravnotežu u sirijskom ratu niti su one intervenirale radi rušenja Asada koji je nadmoćan, nego je svrha bila pokazati mu da je kemijsko oružje nedopušteno i da se takav napad ne smije ponoviti.
 
Takvo je stajalište svojim kolegama jasno prenio britanski šef diplomacije Boris Johnson u Bruxellesu u ponedjeljak na sastanku 28 ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije.
 
"Bojim se da će se sirijski rat nastaviti na taj užasan, bijedan način. No svijet je pokazao da mu je dosta korištenja kemijskog oružja", rekao je Johnson.
 
Njegovi kolege u EU-u poduprli su raketne udare triju zemalja i razgovarali o tome kako dodatno izolirati Asada.
 
Britanija i Francuska nisu tražile odobrenje parlamenta
 
"Europska unija nastavit će razmatrati buduće restriktivne mjere protiv Sirije sve dok traje represija", stoji u izjavi.
 
Čelnici Britanije i Francuske morat će, međutim, u svojim domovinama odgovarati za provedene akcije u Siriji.  
 
Britanska premijerka Theresa May treba dati izjavu u parlamentu i odgovoriti na pitanje zašto nije tražila odobrenje parlamenta za napad.
 
U Francuskoj sudjelovanje francuske avijacije u udarima na sirijska kemijska postrojenja kritiziraju konzervativci, krajnja ljevica i krajnja desnica. O tome će na zastupnička pitanja u ponedjeljak poslije podne odgovarati premijer Edouard Philippe.
 OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopani posmrtni ostaci osam Bošnjaka

VIDEO: ‘Pravda za Davida’ na banjalučkom Trgu Krajine: Davor Dragičević: Saučešće u ubistvu je gore od ubistva

O tešanjskom izvozu i zaposlenosti u F+ Venan Hadžiselimović: Tešanj - razvijena lokalna zajednica koja izvozi u 60 zemalja

VIDEO: Posao stoljeća ili gubitak stoljeća?: Blok 3 TE Ugljevik - odugovlačenje odobrene koncesije

VIDEO: BiH s Kosovom na začelju eurointegracija: Mogherini zaobišla BiH, posjeta u maju ili junu zavisi od napretka

Reagovale sigurnosne snage: Saudijski mediji: Dron iznad naselja u Rijadu

Šešelj planira obilježiti 26. godišnjicu svog govora: Neće biti dozvoljena organizacija bilo kakvih skupova u Hrtkovcima

VIDEO: Svijet pozdravlja odluku Pjongjanga : S.Koreja najavila da će suspendovati nuklearne i raketne probe

VIDEO: Utakmice Lige za prvaka BiH i Lige za opstanak: Željezničar poražen od Krupe, Zrinjski slavio protiv Radnika

Tokom promocije u Meksiku: Nakratko ukraden pehar Lige Evrope
Preuzeto sa portala INDEX.HR

subota, 21.4.2018. 19:01
Inspektori prikupili uzorke iz Dume, istražuju je li korišteno kemijsko oružje
subota, 21.4.2018. 18:56
Indija uvela smrtnu kaznu za silovatelje djece
subota, 21.4.2018. 17:40
Identificirane osobe osumnjičene za trovanje ruskog špijuna i njegove kćeri
subota, 21.4.2018. 16:46
Sjeverna Koreja pozvana da potpiše globalni sporazum o zabrani nuklearnih testova
subota, 21.4.2018. 16:34
Rusija tvrdi da su inspektori stigli na mjesto kemijskog napada u Dumi
subota, 21.4.2018. 16:31
VIDEO Djevojka u Poljskoj u šali gurnula prijateljicu, zamalo je pregazio autobus