TUZLARIJE - VIJESTI

10.09.2016.
Nekadašnji predsjednik Provincije Ravena i počasni građanin Tuzle
Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za Francesca Giangrandija
Tuzlarije


Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, danas je u zgradi Gradske uprave, upriličio prijem za Francesca Giangrandija, nekadašnjeg predsjednika Provincije Ravena, koji je za iskazanu humanost i naročiti doprinos razvitku, od 2006. godine proglašen počasnim građaninom Tuzle.

Zahvaljujući gospodinu Giangrandiju i gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću sa Provincijom Ravenna je 2002. godine potpisan Protokol o prijateljstvu i saradnji, u okviru kojeg je do danas u Tuzli realizirano nekoliko desetina veoma vrijednih i značajnih ekonomskih, socijalni i drugih projekata. Na prijemu je bio prisutan i student Emir Terzić, koji se zahvalio Francesku Giangrandiu koji mu je u odlučujućem trenutku pomogao da se liječi i definitivno izliječi u Bolonji.

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zahvalio se u ime građana Tuzle za sve što je do sada za Tuzlu uradio Francesco Giangrandi zajedno sa svojim saradnicima.

- Francesco Giangrandi, bivši predsjednik Provincije Ravena jedan je od najvećih prijatelja koje je Tuzla imala u posljednjih 20 godina. Upoznali smo se u Sarajevu, a 2002. godine je prvi puta bio u Tuzli. Od tada smo realizirali niz različitih projekata. Na primjer fontana na Sonom trgu je njegova zasluga ili različiti projekti energetske efikasnosti ali najvažnije u svemu tome je što se radilo o iskrenom prijateljstvu. Mnogo dragocjenije, od onoga što su projekti komunalne infrastrukture, ekonomska i komunalna podrška gradu Tuzla, jeste humani odnos Francesca Giangrandia prema građanima Tuzle, a posebno djeci. Veliki broj sredstava obezbjeđen je u Provincije Ravena, za liječenje građana Tuzle. Mnogo života je spašeno u zadnji čas. Tu je primjer Emira Terzića, kada nije bilo vremena, Francesco Giangrandi i tadašnji premijer Italije Prodi, sa kojim je prijatelj, poslali su predsjednički avion u Sarajevo po našeg Emira. Danas je to jedan sjajan momak koji nema više zdravstvenih problema. Tu su i projekti brige o velikom broju djece bez roditeljskog staranja. Realizovano je i mnogo projekata edukacije, na stotine učenika ugostiteljske škole mi smo zajedno sa Francescom Giangrandijem slali, da kao kuhari, konobari i recepcioneri rade u hotelima i eksluzivnim ugostiteljskim objektima Ravene, Riminija i drugih turističkih centara Italije. Tamo su usavršili zanat, naučili talijanski jezik i danas su dobro plaćeni i cijenjeni kuhari i ugostiteljski radnici širom BiH i Evrope.

Tuzlarije


Francesko Giangrandi je izjavio:

- Nakon što sam na jednoj konferenciji u Sarajevu upoznao Jasmina Imamovića, poslije nekoliko mjeseci, te 2002. godine, došao sam u Tuzlu. Još su se vidjeli ožiljci od rata. Zainteresovali su me projekti koje je tada Jasmin pripremao, pričao je o rekonstrukciji, izgradnji jezera, sojenicama, trgu soli i muzejima. Pitao sam se kako će realizovati sve te projekte. Svaki puta kada sam poslije dolazio u Tuzlu, vidio sam kako se obnavlja i razvija grad. Danas više ne mogu da prepoznam Tuzlu. Ja koji dolazim iz Italije mogu reći da je Tuzla najljepši grad u Bosni i Hercegovini. I mislim da građani imaju lijep, multikulturalan grad, grad u kojem danas živi mnogo kultura i različitih religija, u slobodi i zajedničkom životu. U proteklom periodu, sarađujući sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i njegovim saradnicima realizovali smo mnoge važne projekte, socijalne, ekonomske i želim reći da sam prilikom svake svoje posjete primijetio značajan razvoj, ovo je danas preporođen grad. Danas je uz mene jedan poznati poduzetnik iz Italije i već imamo planove šta zajedno da radimo u Tuzli. Nadam se da ću za nekoliko mjeseci imati priliku da se ponovo sastanem sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, izjavio je Francesco Giangrandi.

Priredio(la): Grad Tuzla