TUZLARIJE - VIJESTI

05.09.2016.
Sutra počinje “Pozorište bez granica 2016”:
Predstava “Đe sam ja tu” otvara Festival
Šest predstava pozorišta iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije bit će igrano u okviru ovogodišnjeg petodnevnog Međunarodnog festivala pozorišta sa područja Balkana "Pozorište bez granica 2016", koji počinje sutra.

Tuzlarije


Uprkos finansijskim poteškoćama, kao i svake godine, Draft Teatar iz Tuzle ovaj Festival zahvaljujući entuzijazmu i bezuslovnoj ljubavi prema teatru uspješno organizuje već 16. put za redom.

Sve predstave će biti igrane sa početkom u 20:02 sati. U svom već prepoznatljivom stilu Dragan Tešić, direktor Draft Teatra, na današnjoj konferenciji za medije kazao je kako se radi o klasičnoj simbolici.

- Dvije nule i dvije dvojke, nula kao simbol slobode a dvojka, u ovom slučaju, “maknite se od nas”, kazao je Tešić ističući da su sa gostima iz Crne Gore napravili mali izuzetak. Naime, njihov performans “Vino i književnost” bit će igran u 19:00 sati. Karakteristika ovogodišnjeg Festivala je i to što su skoro sve planirane predstave na neki protkane politikom.

- “Pozorište bez granica 2016” otvorit će domaćini Festivala, Draft teatar, predstavom “Đe sam ja tu”. Riječ je o zajedničkom projektu Dragana Tešića i Envera Hasića. Osvrćući se na ovogodišnju, slučajnu ili namjernu, tematiku Festivala Enver Hasić je to objasnio teatarskim revoltom na aktuelnu i uopće dosadašnju političku situaciju u našoj, kao i zemljama regiona. “Đe sam ja tu” je, kaže Hasić, presjek situacije, uslova života i stanja u kakvom svi mi živimo.

Tuzlarije


Tuzlarije


- Pokušali smo kroz ljubavni trougao, koji se kasnije pretvara u ljubavni četverougao, da napravimo koalicione odnose koji se zapravo nalaze i u našim strankama, gdje su ljudi spremni jedni drugima da obećaju sve i svašta, a znamo da od toga neće biti ništa, kazao je između ostalog Hasić.

Planirano je da se sve predstave izvode na otvorenom, u Međunarodnom Ateljeu “Ismet Mujezinović”, ukoliko to budu vremenski uslovi dozvoljavali. U suprotnom će sve predstave biti igrane na istoj adresi, samo u zatvorenom prostoru. Organizatori Festivala ove godine ljubitelje pozorišta pozivaju da umjesto političkih skupova biraju predstave prijatelja iz Šida, Bara, Visa, Travnika i Tuzle s jednim zajedničkim ciljem – druženje i razmjena ideja, u duhu mira i tolerancije.

Ulaz na sve predstave je besplatan, a “Pozorište bez granica 2016” se održava u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”.

Program festivala:

06.09.2016. (utorak) 19:55 Svečano otvaranje festivala 20:02 – DRAFT Teatar Tuzla, BIH - „Đe sam ja tu“ (komedija). Režija D. Tešić i E. Hasić.

07.09.2016. (srijeda) 20:02 – Kazalište BESA Vis, Hrvatska, autorski projekat Ivana Lukića „PENDREKMEN“ (monodrama)

08.09. 2016. (četvrtak) 20:02 – AP Branislav Nušić, Šid Srbija- Cvetin Aničić „Želim da se oslobodim“ (drama).

09.09. 2016. (petak) 19:00 – Mala Scena Dom Kulture, Bar, Crna Gora Milun Lutovac „Vino i književnost“ performans za dobre ljude i dobre duše, dr. Svatozar Savić i mr. Milun Lutovac. 20:02 –Draft Teatar Tuzla, BiH, monodrama Dragana Tešića „S kime s čime u EU“ (monodrama)

10.09. 2016. (subota) 20:00 - Svečano zatvaranje Festivala 20:02 – Pozorište Travnik, Rusmir Agaćević Rus- THE KATETERI (komedija)

S.P.