TUZLARIJE - VIJESTI

11.04.2017.
Gradska uprava
Održan prvi sastanak Partnerske grupe za razvoj Tuzle
U okviru projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR), kojeg realizuje UNDP, a u kojem učestvuje Grad Tuzla, u ponedjeljak 10.04., u Međunarodnoj galeriji portreta, održan je prvi sastanak Partnerske grupe za razvoj grada Tuzla. Cilj ovog sastanka bio je konstituisanje Partnerske grupe za razvoj Tuzle, kao ključnog mehanizma saradnje i dijaloga u lokalnim razvojnim procesima.

Tuzlarije


Tokom sastanka prezentirani su ciljevi LIR projekta, Partnerstva za razvoj i njegove namjene. Predstavljeni su i članovi Partnerske grupe i sektorskih podgrupa: za ekonomski razvoj, za društveni razvoj i za zaštitu životne sredine, nakon čega je upriličeno potpisivanje zajedničke izjave o partnerstvu.

Za predsjedavajućeg partnerske grupe izabran je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, dok je za zamjenika predsjedavajućeg izabran Vedran Lakić rukovodilac Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla. Usvojen je i poslovnik o radu Partnerstva za razvoj sa akcionim planom.

„U ovakvim okolnostima potrebno nam je dosta sinergije vladinog, poslovnog i nevladinog sektora. Kada su u pitanju partnerstva za održivi ekonomski razvoj, to podrazumijeva i ekologiju, a posebno i oblast koja se tiče društvenih djelatnosti“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te zahvalio predstavnicima institucija, privrednih subjekata i organizacija civilnog društva koji su se odazvali pozivu Grada Tuzla i pristali biti dijelom partnerstva za razvoj grada.

Partnerstvo za razvoj je ključni mehanizam za učešće zajednice u upravljanju lokalnim razvojem, usmjerenog ostvarivanju uticaja građana na odlučivanje o ekonomskom i društvenom razvoju te zaštiti životne sredine u gradu Tuzla. Razlog za uspostavu Partnerstva za razvoj proizilazi iz potrebe da se razvoj zajednice vodi proaktivno i odgovorno, polazeći od principa održivog razvoja, a kroz implementaciju Strategije razvoja grada do 2026., kao i reviziju Strategije, koja je planirana u tekućoj godini.

Tuzlarije