TUZLARIJE - VIJESTI

17.04.2017.
Kolegij gradonačelnika Imamovića
Rebalansom Budžeta na raspolaganju dodatnih 7 miliona KM
Tuzlarije


Rebalans budžeta za 2017. godinu, prosječna cijena stambenog prostora, te izvještaji o radu i poslovanju JP Razvojno poduzetnički centar Tuzla – inkubator Lipnica, JP SKPC "Mejdan" doo Tuzla, JP "Veterinarska stanica" doo Tuzla i JU "Gradski stadion Tušanj" Tuzla, bile su teme današnjeg Kolegija gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

Rebalansom Budžeta na raspolaganju dodatnih oko 7 miliona KM

Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Tuzla za 2017. godinu obrazložila je šefica Službe za budžet i finansije Suada Isaković, navodeći da je Budžet usvojen u januaru 2017. godine u iznosu nešto većem od 50 miliona KM, a Odlukom o izmjenama i dopunama Budžeta predviđena su sredstva u iznosu nešto većem od 57 miliona KM. Na predlaganje odluke o rebalansu budžeta uticalo je okončanje procedure dodjele građevinskog zemljišta na Sjenjaku, te iskazani suficit za 2016. godinu.

Na Kolegiju je Odluka o rebalansu utvrđena i proslijeđena Gradskom vijeću Tuzle na usvajanje, a za vijećnike je pripremljena detaljna informacija koja sadrži i promjene u nekim budžetskim stavkama.

Prosječna cijena stambenog prostora 1081, 70 KM

Prosječna konačna građevinska cijena korisne stambene površine služi kao osnovica za utvrđivanje naknade za pogodnosti koje mogu nastati prilikom korištenja građevinskog zemljišta. Na osnovu prikupljenih podataka od privrednih društava koja obavljaju građevinsku djelatnost, konkretno Tehnograd - Company doo Tuzla, Tehnograd doo za građevinarstvo i inženjering, Tom – Cat doo Tuzla, Giprom doo Tuzla, Dženex doo Tuzla i Luciana doo Lukavac, utvrđeno je da su u 2016. godini troškovi gradnje po metru kvadratnom iznosili u prosjeku 1081, 7 KM.

Tuzlarije


Javna preduzeća čiji je osvinač ili suosnivač Grad Tuzla poslovala pozitivno

Direktori javnih i drugih preduzeća, čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla, podnijeli su izvještaje o radu i poslovanju u 2016.godini.

Prema riječima direktora Inkubatora Lipnica Murisa Nišića, preduzeće je poslovalo pozitivno, a prethodna godina bila je jedna od najuspešnijih. Radila su 33 preduzeće u kojima je zaposleno 214 osoba. Gradonačenik Imamović podsjetio je da to nije u pitanju firma koja treba da ostvaruje dobit nego da stvori uslove za druga preduzeća, te je funkcija Inkubatora zadovoljena. Jednim od usvojenim zaključaka ponovljena je inicijativa prema Vladi Federacije BiH da se rudnički prostori, koji bi bilo korisni za Inkubator, prebace na upravljanje lokalnom nivou vlasti.

Pozitivno je poslovalo i JP SKPC Mejdan, direktor Mirsad Filipović je rekao "najbolje u zadnjih 30 godina". Uvedene su određene mjere štednje, zadržana je funkcija objekta. Svakodnevno trenira 25 – 27 klubova, svaki drugi dan se održavaju utakmice. Uz dobru organizaciju menadžmenta direktor je istakao i podršku Grada Tuzla, te naglasio da podršku od resornog ministrastva, odnosno Vlade TK, gotovo nema. Cijene usluga Mejdana su gotovo socijalne, a potrebna su ulaganja u opremu, obnovu objekta kao i poboljšanja na polju energetske efikasnosti. Rebalansom budžeta za Mejdan je odvojeno još 120.000 KM za uređenje svlačionica.

JP "Veterinarska stanica" također je pozitivno poslovala, obavljala svoju funkcioju ali prema riječima direktora Jasmina Ferizbegovića, njihovi problemi su druge prirode. Prije svega u nelojalnoj konkurenciji, anarhiji uzimanja javnih poslova, uzurpaciji ovlasti, što dovodi do haotične situacije u kojoj se ne poštuje struka. Planirano je da se na jednom od Kolegija posebno razmatraju problemi sa kojima se susreće Veterinarska stanica Tuzla.

JU "Gradski stadion Tušanj" ove godine obilježava 10 godina od osnivanja. Osnivanje je, prema riječima direktora Dževada Šećerbegovića, bila dobra odluka. Mnogo šta je poboljšano, radi se Istočna tribina, planirano je uvođenje grijanja u "balon" što bi poboljšalo uslove treniranja. Stadion Tušanj također je završio 2016. godinu sa pozitivnim finansijskim izvještajem iako je i u ovom slučaju teret pao na Grad Tuzlu. Rebalansom je odvojeno još 10.000 KM za Stadion, za potrebe rješavanja problema grijanja.

S.M.