TUZLARIJE - VIJESTI

12.05.2018.
˝Majski cvijet 2018˝:
Pobjednica festivala Ana Maria Vasiljević iz Sarajeva

Mali talentirani pjevači iz cijele Bosne i Hercegovine učinili su da i ovogodišnji Međunarodni festival dječije pjesme “Majski cvijet” posjetiteljima ostane u najljepšem sjećanju.

Tuzlarije


Podsjetit ćemo vas, "Majski cvijet” počeo je sa radom 1974. godine, a njegovi osnivači bili su Šimo Ešić, Vinko Krajtmajer i Branislav Pero Štumpf. Festival je održavan sve do početka devedesetih, a brojni tuzlanski mališani nastupali su na ovoj manifestaciji.

Festival je ponovo pokrenut prije dvije godine zahvaljujući Udruženju gradski dječiji hor "Slavuj” i dirigentici, profesorici Renati Bagarić, u dogovoru s osnivačem. Zanimljivo je napomenuti da je ova manifestacije zadržala logotip i obilježja po kojima je "Majski cvijet” bio prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji.

Tuzlarije


- Kao organizatori, presretni smo što šira javnost prepoznaje značaj ove manifestacije i pruža nam pomoć i podršku da istrajemo u svojim nastojanjima. Iza nas su mjeseci napornog rada, no sa ponosom možemo reći da je i Gradski dječiji hor "Slavuj", kao organizator ove značajne manifestacije, i ove godine uspješno odgovorio velikom zadatku. Trudili smo se da pričinimo veliku radost svima kojima je sve ovo namijenjeno, a isto tako nadamo se da će festival živjeti i rasti zajedno s našim mališanima, kazala je za Tuzlarije Renata Bagarić, dirigentica hora "Slavuj" zahvalivši se pokroviteljima festivala i to: predsjedniku Federacije BiH, gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću, zlatnom sponzoru BH telecomu i ostalim sponzorima te svim prijateljima koji su prepoznali važnost ovog projekta i pomogli realizaciju festivala.

Tuzlarije


U festivalskom dijelu programa publika u ispunjenoj dvorani Bosanskog kulturnog centra je bila u prilici da posluša 12 novih, veselih, zanimljivih, tematski i muzički raznolikih kompozicija. Mališani su pjevali uživo uz pratnju Gradskog dječijeg hora "Slavuj". Osim djece iz BiH, učešće je uzelo i nekoliko mališana iz zemalja regiona.

Na kraju programa proglašeni su i pobjednici festivala. Prvo mjesto osvojila je Ana Maria Vasiljević iz Sarajeva koja se predstavila pjesmom "Najbolje za nas". Druga nagrada otišla je u ruke Džejne Hadžić iz Tuzle, a koja je otpjevala pjesmu "Vanzemaljac". Treće mjesto osvojila je Sarajka Ilma Ćatović za pjesmu "Kontam ba".

Uručene su i nagrade autorima kompozicija. Nagradu za najbolji tekst dobio je Midhat Kušljugić, dok je za aranžman nagrađen Igor Vukojević. Najbolja muzika Đorđe Jovančić.

Pobjednička pjesma.


Tokom festivala predstavljena je i himna festivala "Majski cvijet".Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.