TUZLARIJE - VIJESTI

04.04.2018.
4.april 1992. - 4.april 2018.
Odato poštovanje svima koji su dali živote braneći Tuzli i BiH

Delegacija Grada Tuzle, predstavnici raznih udruženja i organizacija, kao i brojni građani Tuzle, danas su na Slanoj Banji, polažući vijence ispred spomen obilježja, odali poštovanje svima koji su dali svoje živote braneći Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu od agresije.

Tuzlarije


Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla, Mirel Mišković, prisjetio se dana kada je sazvana sjednica hitnog karaktera Skupštine opštine Tuzla te teške 1992.godine.

Tuzlarije


- Na današnji dan, 4. aprila 1992. godine, prije tačno 26 godina, sazvana je treća hitna sjednica Skupštine opštine Tuzla koja je po svemu sudeći bila istorijska jer su donesene neke bitne odluke. Na toj sjednici doneseno je niz odluka kojima je spriječena anarhija i bezakonje, sačuvana imovina građana, a istovremno stvoreni su uslovi za organizovanu odbranu grada Tuzle i BiH od agresije. Istovremeno, vodilo se računa da se sačuvaju demokratski principi i ljudska prava svih građana Tuzle, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu i bilo koju opredijeljenost. Koristim priliku da svim građanima čestitam 4. april, dan kada je donesena odluka o organizovanom otporu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Poštovanje je odato onima koji su poginuli u NOR-u 1941. - 1945. godine, u odbrani od agresije 1992 – 1995., dobitnicima najvećih raznih priznanja – Zlatni ljiljan, te civilnim žrtvama rata.


S.M.