TUZLARIJE - VIJESTI

02.01.2018.
KUD ˝Nur Bosna˝:
Gosti iz Hagena oduševljeni tuzlanskim gostoprimstvom

Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Nur Bosna" Hagen (Njemačka) krajem decembra boravili su u Tuzli gdje su nastupili na obilježavanju 40. godišnjice postojana i rada KUD "Mladi rudar" iz Dobrnje.

Tuzlarije


Amina Šanderović kazala je da je ovo prvi put da članovi KUD-a u domovinu dolaze kao jedan tim.

- Ranije smo imali priliku često da nastupamo po Njemačkoj i drugim evropskim zemljama, ali ovo gostovanje za nas je zaista poseban doživljaj. Hvala domaćinu KUD "Mladi rudar" Dobrnja za gostoprimstvo koje ne možemo riječima opisati. Toliko truda, rada i ljubavi su nam pokazali za vrijeme našeg boravka u Tuzli. U njima smo našli prijatelje, suigrače, sugrađane, drugare i drage osobe. Postavili smo temelj našeg prijateljstva, na nama i na budućem generacijama našeg društva je da to sačuvamo - kazala je Šanderović za Tuzlarije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Merima Alić, predsjednica KUD-a "Nur Bosna" kazala je da im ovo gostovanje u Tuzli puno znači.

- U Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazimo za raspuste, a ovoga puta smo iznenadili članove našeg društva i drago nam je da smo imali priliku tuzlanskoj publici pokazati sve ono što radimo. Zahvaljujemo se na lijepom gostoprimstvu zaista su nas domaćini dirnuli u srce - kazala je Alić.

Na svom repertoaru ovo društvo ima nekoliko koreografija koje pokrivaju teritoriju Bosne i Hercegovine, ali i nekih bivših jugoslovenskih republika. Tuzlanska publika bila je u prilici da pogleda igre "Splet bošnjačkih igara", "Podrinje" i "Vranjanske djevojačke igre".

Splet bošnjačkih igara


Podrinje


Vranjanske djevojačke igre.


Također, u Domu kulture u Dobrnji održano je nekoliko zajedničkih probi tuzlanskog i njemačkog KUD-a, a sve to pod stručnim rukovodstvom koreografa Emira Bašića.Rastanak je izgledao ovako.Gosti su osjetili i udahnuli kulturu naroda koji žive na ovom prostoru te zasigurno ponijeli lijepe utiske. Nisu nedostajala pitanja o misterijama koje krije Panonsko more, o famoznoj soli koja je oduvijek Tuzlu činila posebnom. Pogledi su zastajali i na prekrasnom trgu, na gradskom parku, kao i na pločama Korza. Sve je praćeno dodatnim pitanjima i divljenjem onome što Tuzla nudi.

S.P.