TUZLARIJE - VIJESTI

15.10.2018.
Haris Selmanović i naši Tuzlaci osvojili Dalmaciju

U Zadru je od 11. do 13. oktobra održana konferencija i hackathon My Smart City. Događaj se organizuje u sklopu projekta CODE – Suradnja i razvoj prekograničnog poslovnog okruženja a jedan od učesnika u projektu je i BIT Centar Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlu je na 24-satnom hackathonu predstavljao tim pod nazivom Panonski mornari koji su činili Tarik Dahić, Haris Selmanović, Tarik Fazlić i Adnan Dizdarević sa Fakuteta elektotehnike, te Tarik Omerćehajić sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Tema hackathona je bila PAMETNI GRADOVI, tačnije rješenja koja poboljšavaju kvalitetu života građana ili se bave ekološkim pitanjima.

Naši mornari su u konkurenciji od 11 ekipa u kategoriji studenata osvojili 1. mjesto i vrijednu nagradu u iznosu od 10.000 kuna.

Njihova ideja nazvana “Student Cast” je platforma putem koje studenti komuniciraju i dijele informacije o zbivanjima na kampusu. Platforma se također može koristiti za formiranje grupa za učenje, te olakšava širenje bitnih informacija na kampusu. Zasnovana je na najnovijim tehnologijama, te za rad aplikacije nije striktno potrebna veza sa intenetom.

“Koristimo distribuiranu mrežu zasnovanu na peer to peer komunikaciji što je velika prednost platforme jer ne postoji rizik da padne zajedno s mrežom, te je uvijek dostupna za komunikaciju. Temu smo dobili na dan takmičenja, tako da je takmičenje bili veoma izazovno jer smo prvo morali osmiliti rješenje a onda raditi cijelu noć na implementaciji”, rekao nam je jedan od članova Panonskih mornara.

Nadamo se da će ovi studenti, inspirisani znanjem i iskustvom koje su stekli na ovom internacionalnom događaju, u budućnosti doprinijeti uvođenju Tuzle u svijet “pametnih gradova”.