TUZLARIJE - VIJESTI

14.05.2018.
˝Vino Salis˝ 19. i 20. juna u Tuzli:
Međunarodni festival vina, prateće opreme i gastronomije

Međunarodni festival vina, prateće opreme i gastronomije pod nazivom "Vino Salis 2018", biće održan 19. i 20. juna u Tuzli.

Tuzlarije


Organizaciju ovog festivala potpisuje kompanija Rare and Pure d.o.o., a kako je najvljeno danas u Tuzli, festival će biti izložbenog karaktera.

Tuzlarije


- Dolazi nam oko 60 vinarija iz regiona i bit će podijeljene u dvije sale. Imat ćemo fokus na bh.vinima, tako da će u jednoj sali biti okusi Hercegovine, u čemu nam je dosta pomogla Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona. Osim vina, predstavit ćemo i sireve, ulja i kompletan gastro program, kazao je Fikret Nadarević iz kompanije Rare and Pure d.o.o.Tokom obraćanja novinarima on se također osvrnuo i na problem vinara u Bosni i Hercegovini.

- Trgovački lanci postavljaju nemoguće uslove za izlaganje i teško se pojaviti na policama. Zbog toga je potrebno podizati vinsku kulturu i raditi na edukacijama jer je ova regija najveći potrošač vina. Cilj nam je staviti Tuzlu na vinsku kartu Evrope, a kroz sajam našim ugostiteljima prezentirati sve ono što je značajno za ovu oblast, dodao je Nadarević.

Predstavnik Vinarije Tolj, Josip Joco Tolj, izrazio je zadovoljstvo jer će ova vinarija uzeti učešće na prvom Festivalu vina, prateće opreme i gastronomije.

Tuzlarije


- U Hercegovini je registrirano oko 40 vinarija, i mnogo je neregistriranih. Imamo, također, više vinogradara koji proizvode grožđe i proslijeđuju vinarijama. Nadam da će novi zakon o vinu, koji se čeka, omogućiti lakši rad u ovoj djelatnosti, kazao je Tolj.

Tolj navodi da će na ovom festivalu učešće uzeti 20 izlagača iz Hercegovine, kako bi se predstavile autohtone sorte, prije svega Žilavka i Blatina, koje su prepoznate na svjetskim izložbama vina mnogo ranije.

- Želimo da vratimo sliku onoga što se konzumiralo od 14.vijeka, otkad potiču zapisi da su se pila ta vina na našim područjima, dodao je on.

Po njegovim riječima u BiH egzistira 49 vinarija, od kojih je 38 na području Hercegovine.

Tuzlarije


Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije Vino Salis 2018 je međunarodnog karaktera, a pored izlagača iz Hercegovine učešće će uzeti i izlagači iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

S.P.