TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

05.06.2022.
Preporuka za citanje:
B.A. Paris ˝Iza zaključanih vrata˝

U svakodnevnom govoru često se čuje da je neko psihopata. Usput se to kaže za osobe koje se ponašaju ružno, čudno, bahato, bezobrazno. Međutim, prave psihopate je teško prepoznati, vrlo su pametni, znaju kriti mnoge osobine i ponašati se poput kameleona.

Tuzlarije


Prilagođavaju se sredini, društvu, kolegama, a svoje žrtve pomno biraju. U knjizi “Iza zatvorenih vrata” B.A Paris, opisano je ponašanje jednog od njih. U fazi zavođenja, mlad muškarac se djevojci iz dana u dan predstavljao baš onakvim kakvog je oduvijek htjela. On tačno zna šta i kad reći, šta ona voli, šta ne voli. Svoje pravo lice pokazao je nakon vjenčanja.

Ima raznih psihopata čije su patološke osobine manje ili više izražene, s kojima neki provedu cijeli život ne shvatajući da s njima nije nešto u redu. Posebno su vješti kada okreću činjenice, pa se nedužni ili žrtva pravda njemu, vremenom je ubija u pojam, od vesele naprave tužne, plašljive osobe. Postavlja sebe iznad drugih, traži što ne daje, a od osoba koje to prepoznaju odustaje.

Dijelovi iz knjige:

(…) - Slušaj Grace – prekinuo me je Jack, hineći iscrpljenost. Ako doista želiš nazvati policiju, samo izvoli. Ali sjeti se šta se posljednji put dogodilo. Nismo mogli napustiti zemlju dok nisu istražili tvoje tvrdnje i kad su ustanovili da je sve uobrazilja zaprijetili su će nas tužiti za lažnu prijavu. A to je bilo u Americi. Nisam siguran da će policija u ovoj zemlji biti tako dobronamjerna. (…)

(...) Na ideju da se pretvaram kako sam dobila upalu slijepog crijeva, tako da Jack nema izbora nego da me odvede u bolnicu, došla sam zahvaljujući grčevima u trbuhu od gladi. U bolnici će se naći već neko ko će me saslušati. Kad mi je sutradan napokon donio hranu, kako je obećao, večer je već odmakla, što znači da nisam ništa stavila u usta više od četrdeset i osam sati. Sa teškom sam se mukom suzdržavala da ne pojedem više od nekoliko zalogaja, a zatim sam se uhvatila za trbuh i zajaukala da me boli, zahvalna na grčevima zbog kojih je moj bol izgledao stvaran.
(...)

Tuzlarije


B.A. Paris (1958) je francusko-britanska spisateljica. Iza zatvorenih vrata, bio je bestseler New York Timesa i Sunday Timesa.

S.M.