TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

28.07.2022.
Preporuka za čitanje:
Elisabet Norebek ˝Reci da si moja˝

Za one koji vole trilere sa elementima psihološke drame, dobra je knjiga “Reci da si moja”, koju je napisala Elisabet Norebek.

Tuzlarije


Riječ je o mladoj ženi, psihologu, udatoj, majci tinejdžera koja je s teškom mukom izgradila svoj život nakon tragedije. Vrlo mlada rodila je djevojčicu, koja je kada joj je bilo godinu dana, nestala. Tijelo nikada nije pronađeno, poglasili su je mrtvom. Stella je uspjela nastaviti sa životom ali više nikada nije bila ista osoba. Nikada nije prestala da se nada da je njeno dijete živo, osjećala je da jeste.

Raspad njenog gotovo savršenog života počinje kada u njenu ordinaciju uđe djevojka za koju je Stella ubjeđena da je njena izgubljena kćerka. Ovo je priča o ljubavi majke, bobri jedne žene da dođe do istine, a također govori koliko je teško kada se neka priča ne završi. Kada se osoba proglasi mrtvom, a niko je mrtvu ne vidi, ne ukopa se, najbliži se i dalje nadaju. U ovoj knjizi kada su svi odustali majka nije. Također, i knjizi se vidi koliko psihički bolesne osobe mogu da manipulišu drugima i vješto skrivaju svoje pravo lice.

Dijelovi iz knjige

(...) Ovo je moj život. Ovo su moji izbori i moram biti iskrena i reći joj kako stoje stvari. Okrećem se i gledam u nju.
“To nije tvoja odluka”, izgovaram mirno. Uglavnom joj se ne suprotstavljam. Skoro nikad joj se ne protivim. Ali ne mogu dalje ovako. Dobri odnosi moraju da izdrže poneki konflikt. Mama izgleda šokirano mojom izjavom. Povrijeđena je. Uvrijeđena. Vidim to na njoj. Objesila je lice, zinula je. Izgleda kao da sam je ošamarila. I već vidim da priprema jedan od onih svojih govora o tome koliko je rastužujem i koliko sam nezahvalna zbog svega što je učinila za mene. Kako me je podigla i vodila me čitavog života (...)


Elisabet Norebek, skandinavska autorka, završila je master studije iz oblasti inženjerstva na Kraljevskom institutu za tehnologiju, ali uživa da čita i piše trilere.

S.M.