TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

25.03.2023.
Preporuka za čitanje:
Ashley Audrain ˝Impuls˝

Iako ima slučajeva gdje je majka vrlo srtoga, nepravedna, gruba prema djetetu, majčina ljubav se smatra posebnom, najvećom, bezuslovnom, bezgraničnom. Srećom, uglavnom su brojnije majke koje jako vole svoju djecu, a one koje djecu zanemaruju i zlostavljaju, povremeno se spominju. Utisak je da se izbjegava priča o ženama koje se ne snalaze u ulozi majke, i da je umjetnost puna predivnih portreta majke i djeteta, koje odišu ljubavlju i nježnošću.

Tuzlarije


U romanu "Impuls" koji je napisala Ashley Audran, opisana je veza, brak u kojem majka ne osjeća vezu sa djetetom. Trudi se, ali osjeti da nešto nije u redu. Glavni ženski lik Blythe želi da bude majka kakva njena njoj nikad nije bila, ali ne ide joj. Dijete prestaje da plače kad ga uzme otac, a ne majka. Kroz njeno razmišljanje shvata se i njena patnja. Nakon rođenja djeteta i problema koji se dešavaju, supružnici se udaljavaju. Rođenje sina, s kojim Blythe osjeća što s prvim djeteom nije, dovodi do promjena ali strašna tragedija donosi promjenu u životima svih.

Dijete koje odrasta bez pažnje, ljubavi, koje je na sve načine zanemareno, može kao odrasla osoba taj nedostatak razviti u životnu traumu koju ispoljava na razne načine. Nedostatak ljubavi, kao karika koja nedostaje i ne može se ničim nadomjestiti, bez obzira na životna postignuća i ljubav koju dobija od drugih.

U romanu su na vrlo realan način opisani životi više žena koje su patile, koje su drugima nanosile bol, životi djece koja ne vole svoju majku što inače, vrlo zanimljiv roman, čini tužnim i potresnim. Također se traži veza sličnog ponašanja groz generacije jedne porodice, moć gena preko kojih se prenosi i dobro i loše kroz generacije.


Dijelovi iz romana:


(...)Jedan dan je bio naročito težak. Naljutila se svaki put kada bih joj prišla, udarajući nogama i mašući rukama. Udarala je glavom o zid, a onda pogledala u mene da vidi šta ću uraditi. A onda je to ponovila. Nije jela cijeli dan. Znala sam da je gladna ali nije dozvoljavala da hrana prođe kroz njena usta znajući da sam ja ta koja nudi. Cijelo njeno drijemanje sam provela plačući, tražeći znakove poremećaja u ponašanju na internetu i brisanju historije pretraživanja. Nisam željela da ti to vidiš i nisam željela biti majka s takvom vrstom djeteta (...)

(...) Nas dvoje. Nijedan par ne može zamisliti kakav će mu odnos biti nakon što dobiju dijete. Međutim, očekuje se da ćete u tome biti zajedno. Da ćete raditi timski tamo gde je to moguće. Naša operacija je funkcionisala. Naše dijete je bilo sito, naspavano, okupano, uljuljkano, obučeno, presvučeno, i ti si radio sve što je u tvojoj moći. Čuvala sam je čitav dan ali čim bi ušao na vrata, bila je tvoja. Strpljenje. Ljubav. Privrženost. Bila sam zahvalna na svemu što si joj pružao, a što nije željela od mene. Posmatrala sam vas i bila sam ljubomorna. Željela sam ono što ti imaš. (...)


Tuzlarije


Ashley Audrain (1982.) kanadska je spisateljica. Bavila se drugim poslovima ali je nakon zdravstvenih problema sina odlučila da se posveti sinu, radi od kuće, te je tako i počela pisati. Roman "Impuls" je u veoma kratkom vremenskom periodu postao svjetski bestseler.

S.M.