TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

10.02.2023.
Preporuka za čitanje:
Lana Bastašić ˝Uhvati zeca˝

Roman “Uhvati zeca” priča je o prijateljstvu Lejle i Sare koje su sjedile zajedno od prvog razreda osnovne škole. Netipično prijateljstvo između dvije potpuno različite osobe ali koje su povezane čudnim nitima privrženosti, posebno Sare prema Lejli.

Tuzlarije


O mnogo čemu što se dešavalo, što su doživljale, priča Sara, onako kako se sjeća iako, kad je nešto od toga prepričavala Lejli, ispostavljalo se da imaju dvije verzije priče.

Roman je pun simbolike, dotiče se tema o kojima se ne govori često, a sama Lejla simbolizira i Bosnu. Kroz njen život autorica Lana Bastašić se dotakla mnogo čega. Roman je napisan na zanimljiv način, te ne čudi da je nagrađivan i prevođen.

Dijelovi iz romana:

(...)Imaš nekoga i onda ga nemaš. I to je otprilike cijela priča. Samo što bi ti rekla da ne možeš imati drugu osobu. Ili da kažem ona? Možda je tako bolje, to bi ti se svidjelo. Da budeš ona u nekoj knjizi. Dobro. Ona bi rekla da ne možeš nikoga imati. Ali ne bi bila u pravu. Možeš posjedovati ljude za sramotno malo. Samo što ona voli sebe da posmatra kao nužno pravilo za funkcionisanje cijelog kosmosa. A istina je da možeš imati nekoga, samo ne nju. Ne možeš imati Lejlu. (...)

Tuzlarije


Lana Bastašić rodila se 1986. godine u Zagrebu. Živjela je u Banja Luci, jedno vrijeme i Beogradu, tako da je dobro upoznata sa prilikama s područja bivše Jugoslavije iz raznih perspektiva. Napisala je niz priča koje su objavljene u regionalnom književnim časopisima. Osnovala je školu književnosti “Bloom” u Barseloni, a uređuje i katalonski književni časopis Cor de cop. Roman “Uhvati zeca” (2018) je njen prvi roman.

S.M.