TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

04.04.2018.
Preporuka za čitanje:
Orhan Pamuk - ˝Snijeg˝

Romani Orhana Pamuka imaju težinu života. Iako su njegova djela čitljiva, Pamuk se svakom romanu posvećuje vrlo ozbiljno, obrađuje historijske činjenice što njegove romane čini složenim. a u isto vrijeme i vrlo zanimljivim.

Tuzlarije


Važna zbivanja u Turskoj analizirana kroz prizmu glavnih junaka, upoznaje čitaoce sa Turskom, političkom situacijom u toj zemlji, ljudima, njihovim odnosom prema vjeri, bolje nego najbolji udžbenik.

Nobelovac Orhan Pamuk radi to na privlačan način jer u svakom romanu, ono najvažnije kaže kroz ljubavnu priču junaka.

Jedan od takvih je i roman "Snijeg". Novinar i pisac Ka i njegova stara ljubav Svila, sada razvedena žena, glavni su akteri priče koja se uglavnom dešava u gradu Kars, u kojem snijeg bez prestanka pada, što u teškim političkim vremenima daje dodatnu ljepotu.

Dijelovi iz knjige:

(...)Tek sad upoznjem Kars, odgovorio je Ka. A što ga više upoznajem, sve mi je jasnije da ovu situaciju neću moći objasniti nikome izvana. Ne mogu reći koliko me rastužuje krhkost života i uzaludnosti pretrpljenih patnji ovdašnjih ljudi. Vjerovati da su patnje uzaludne, to mogu samo ateisti koji patnju nikada nisu osjetili, rekla je Kadif. Jer čak i oni ateisti koji su imali priliku samo i naslutiti, nisu sposobni prebroditi je bez vjere, i oni se na koncu, poklone vjeri (...)


(...) Umjesto da se upusti u potragu za izvorima i korijenima te znatiželje i pokuša imenovati našu ulogu na ovome svijetu, svoje je izlagnje radije oblikovao kao izazov: "Da vidimo sad hoće li Zapad, koji u demokratiju - svoje veliko otkriće, vjeruje više nego Božiju riječ, hoće li se, dakle, taj isti Zapad sad suprotstaviti vojnom udaru, tom otvorenom napadu na demokratiju u našem gradu?" Na tome nije stao nego je zanesen nastavio: "Ili ćemo još jednom biti prisiljeni zaključiti da prave vrijednosti ne leže u demokratiji, slobodi i ljudskim pravima i da je Zapadu stalo samo do toga da ga preostali dio oponaša poput majmuna?" (...)


(...) Šta je ono što muke čekanja razlikuje od ljubavi? Kao i ljubav, i tjeskoba od iščekivanja kod Kaa je počinjala u gornjem dijelu trbuha, negdje među trbušnim mišićima; šireći se iz tog središta pritisnula bi mu prsa, pa čelo i bedra, i u trenu mu uspravljala čitavo tijelo. Osluškivao je zvukove u hotelu i pokušao pogoditi šta je Svila u tom trenu radila. Ulicom je prošla neka žena, pomislio je da je to Svila iako joj ni po čemu nije nalikovala. Kako je lijepo padao snijeg! Kako je bilo lijepo makar i na tren zaboraviti čekanje! Kad je bio mali, u školi su ih cijepili, sve bih ih odveli dole, u školsku kuhinju i dok bi, omamljen smradom joda i ulja od prženja, zasukanog rukava čekao u redu, isto bi ga ovako bolio trbuh
. (...)


Pamuk je napisao romane: "Bijeli zamak", "Zovem se Crvena", "Istambul", "Snijeg", "Devdet – beg", "Ogulari", "Tiha kuća", "Muzej nevinosti" i "Crna knjiga".

S.M.