TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

26.06.2018.
Preporuka za čitanje:
Senad Švraka - ˝Alea˝

Maštanje je način da svakodnevnicu učinimo ljepšom, da pobjegnemo od briga i problema. Mnogi imaju svoje snove, rijetki ih pokušavaju i ostvariti tako da o onima, koji u tome uspiju, poslije čitamo. Kroz njihove priče mnogi osjete dašak uzbuđenja pravih avanturista.

Tuzlarije


Jedan od onih koji je ostvario snove je Senad Švraka. Tačnije rečeno, na tom je putu jer je od onih koji uvijek hoće više, koji nakon jedne savladane prepreke ide na drugu, stalno razmišljajući šta dalje. Knjiga koju vam preporučujem da pročitate, "Alea", početak je njegovog uzbudljivog života, a poslije će još da plovi, posjeti Saharu, otkrije paragliding, i šta sve ne.

Kao dječak čitao je "S južnih mora" Jacka Londona, "Morska zmija" Julesa Vernea, te avanture Jože Horvata, Mladena Šuteja, Jure Šterka, Joshue Slocuma, Bernarda Moitessiera i drugih moreplovaca, a sada piše o svojim pustolovana.

Život na kojem bi mu mnogi zavidjeli, stabilan posao u Američkoj ambasadi u Parizu, nakon deset godina odlučio je zamijeniti za život na maloj jedrilici "Alea", upuštajući se u nepoznata, opasna mora, te prelazak okeana.

Knjiga opisuje putovanje Alee od 2004. do 2007. godine. Jedrilicom dugom 9 metara krenuo je od Francuske, zatim slijede Hrvatska, Turska, Egipat, Cochin, Uligan, opisujući razna mora, posebno Crveno, piratsku zonu i put preko okeana.

Da napiše ovakvu knjigu, punu detalja, morao je voditi brodski dnevnik ali zbog zanimljivih podataka za mnoge zemlje, narode koji u njoj žive, štivo je vrlo zanimljivo. Od društvenog uređenja, političkih tokova preko raznih običaja, izgleda gradova i ljudi, načina prehrane do brojnih detalja o svemu, čitanjem ove knjige puno se toga nauči, a posebno su edukativni dijelovi o brodovima i morima. Švraka opisuje grebene, struje, valove, biljni i životinjski svijet, razne pojave tako da se čitajući ovu knjigu mnogo toga sazna.

Treba reći da iako je opisano dosta rizičnih situacija, Švraka ne srlja tek tako u razne podvige, nego planira, razmišlja, sagledava mnoge situacije, izbjegavajući nepotreban rizik. Jedno vrijeme na putovanju, društvo mu pravi Nebojša, također Tuzlak.


Dijelovi iz knjige:

(...) Trebalo mi je tri sata da savladam šest milja protiv vjetra da bih zaobišao greben Melana. Poslije toga skrećem ponovo na zapad i situacija se poboljšava. Alea nije više nagnuta pod uglom od trideset stepeni i ponovo ide brzo. El Guna nije više tako daleko, samo moramo voditi računa o brojnim grebenima. Sat kasnije, primičem se obali. Marina nije označena na karti i nisam siguran gdje se tačno nalazi između jednog velikog grebena i obale.(...)

Tuzlarije
Nakon tri dana brze plovidbe, po jakom vjetru i uzburkanom moru, ALEA je spustila sidro u Marsi Fijab, u Sudanu, 30.01.2006.


(...) Uzimam ručni reflektor i palim svjetlo ali kroz gustu kišnu zavjesu vidim samo prijeteće krijeste valova kako u zbijenim redovima nasrću na Aleu. Kiša smanjuje domet reflektora na samo deset metara ali i to što se vidi, dovoljno je strašno! Kakvo more, kakva plovidba, govorim u sebi, nije to za tebe. Sutra prodaji brod i batali ovo dok je još vrijeme. (...)

Tuzlarije
Prvi susret sa podmorskim svijetom Crvenog mora. Shab el Erg, Egipat, 24.01.2006.


(...)Muke petodnevne plovidbe po ružnom vremenu, kao i loše, nesigurno sidrište, bili su kompenzirani ljepotom ovog malog raja. Otkrili smo pravi biser. Uligan je maleno ostrvce, jedva 450 stanovnika tu živi ali u vrijeme našeg boravka, barem 200 je bilo odsutno, što na radu u nekom od mnogobrojnih hotela, što u školi, na drugim, većim otocima. Malo selo u kojem vrijeme kao da je stalo, bilo je uglavnom pusto. Osim dvije prodavnice, osnovne škole, male ambulante i nekoliko državnih institucija, na ostrvu nema nikakve ekonomske aktivnosti. (...)

Senad Švraka rođen je u Tuzli 1964. godine. Nakon Matematičke gimnazije završio je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je na odsjeku filmskog i TV snimanja. Poslije krstarenja od Francuske do Tajlanda, Švraka je kao prvi Bosanac sam preplovio Indijski okean. U Saharu odlazi 2009. gdje je snimio TV serijal od 13 epizoda "Put u Saharu", a zatim opet učestvuje u ronilačkoj ekspediciji u Crvenom moru i Indijskom okeanu.

Trenutno je u Tuzli, a to trenutno treba doslovno shvatiti jer Švraku ne drži mjesto, pa ni rodno.

S.M.


Da bi cijenom bila pristupačnija (15 KM) knjiga ne sadrži fotografije ali fotografije sa krstarenja možete pogledati na FB stranici.

U Tuzli knjigu možete kupiti u knjižari "Point" (iza policijske stanice u Slavinovićima), Ulica Goste Lazarevića 146.

Knjigu možete kupiti i preko interneta