TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

08.02.2019.
Preporuka za čitanje:
Pola Hokins - ˝Djevojka iz voza˝

Nekima u životu sve ide niz brdo, baš ništa ne ide kako bi htjeli. Postane im naporno da žive. Treba im podrška, pomoć ali dok ne stigne na pravi način nađu svoju "štaku" da im je lakše doslovno živjeti.

Tuzlarije


Mlada žena Rejčel je alkoholičarka. Postala je to nakon što je počela da pije po čašu, dvije, tri, ... da joj bude lakše. Željela je dijete, nije ostajala trudna i postajala je sve tužnija. Nakon što je postala ovisnica, propao je njen brak, zatim je izgubila posao, prijatelje. Izgubila je i povjerenje ostalih, više je niko nije gledao kao Rejčel, djevojku koja je bila veoma dobra u svom poslu, nego kao alkoholičarku koju su izbjegavali i sažaljevali.

Jedna od rijetkih prijateljica ponudila joj je da živi s njom u stanu dok se ne snađe. Od londonskog predgrađa do Londona svaki dan putuje vozom. Ostala je i bez tog posla ali nastavlja sa svakodnevnim putovanjem, tumara po Londonu, stidi se da kaže prijateljici da je dobila otkaz.

U toku putovanja gleda iz voza, vremenom upoznaje ljude koji žive u kućama pored. Vidi ih na tarasi, prozoru, u sobama.

Knjiga "Djevojka iz voza" je krimić ali ubistvo koje se desilo je sporedno. Glavna priča se vrti oko djevojke koja je ima ozbiljne probleme i oko spoznaje da se to može svima desiti.

Način na koji je napisana knjiga je veoma zanimljiv. U prvom licu jednine govore tri žene čiji su životu na neki način povezani. O muškarcima u knjizi saznajemo iz govora žena.

Dijelovi iz knjige:

(...) Kada se probudim, treba mi vremena da shvatim šta osjećam. Bujica likovanja, pomiješana sa još nečim, bezimeno užasnim. Znam da sam blizu, blizu otkrića istine, ali ne mogu da se otrgnem osjećaju da će ta istina biti stravična (...)

(...) Voljela bih da prestane tako da me zove, jer mi izaziva žmarce, tjera me da se smješkam, odavno ga nisam čula da mi ime izgovara na takav način, skoro budeći u meni nadu. Možda s Anom više ne ide, možda se sjeća nekih dobrih stvari o nama, možda postoji djelić njega kojem nedostaje. (...)



Knjiga je napisana na neobičan i uzbudljiv način pa ne čudi da je svjetski bestseler, a snimljen je i istoimeni film.

Pola Hokins je rođena 1972. godine u Zimbabveu. U Londonu živi od 1989. godine. Uporedo je studirala političe nauke, ekonomiju i filozofiju. Radila je kao novinarka. "Djevojka iz voza" je njena prva knjiga koja je postigla veliki uspjeh


S.M.