TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

25.02.2019.
Preporuka za čitanje:
Elif Safak - ˝Mimarov šegrt˝

Mimar Sinan, punog imena Koca Mimar Sinan Aga (1489 -1588), bio je naznačajniji graditelj u vremenu četiri turska sultana, Selima I, Sulejmana I, Selima II i Murata III. Izgradio je 365 građevina različitih veličina i namjena, a njegov naznačajniji rad je Sulejmanova džamija u Carigradu koju zovu i Sulejmanija.

Tuzlarije


Nije bio obični graditelj nego izuzetan arhitekta, stručnjak za mnoge oblasti, koji je gradio objekte čiji način gradnje, savršenstvo oblika, odličnih rješenja i nakon više stotina godina zadivljuju struku i sve koji vide te objekte.

O Sinanu i njegovim šegrtima, posebno šegrtu Džahanu i njegovom slonu, govori knjiga "Mimarov šegrt" koju je napisala Elif Safak.

U knjizi se spominju stvarne ličnosti i događaji, neki izmijenjeni tek toliko da priča koju je Safak napisala ima drugačije obrate. Knjiga nije samo o Sinanu, koji je živio čak 99, 5 godina, nego o Turskoj u 16. vijeku, odnosu sa drugim državama, vjerama, naciji, načinu vladavine, ratovanja, zatim položaju ljudi, odnosa prema ženama, djeci i svemu.

S jedne strane surovost ratovanja, otimanja, sam Sinan je dijete armenskih roditelja kojeg su pri odabiru dječaka doveli u Tursku, a s druge nevjerovatne sume novca za razvoj nauke na svim poljima.

Dijelovi iz knjige:

(...) Ništa ne uništava čovjeku dušu više nego prikriveno razočarenje. Izvana, Džahan je radio sve kao i inače – mučio se uz majstora, hranio Čotu, iako više nije zadovoljavao baš svaku njegovu potrebu. Iznutra, međutim, obamrlost mu je obuzela srce, brišući sve znake sreće, poput topljenja snijega koje briše tragove života. Gubio je vjeru u zanat. Ono malo što je znao, tada, jeste da snaga nečije vjere ne ovisi samo o tome koliko je čvrsta i jaka, neko o tome koliko je puta neko u stanju izgubiti je a ipak biti u stanju ponovo je vratiti. (...)

(...) Ne, moja supruga nije i ne može biti ni nalik na nju. A ja ne bih mogao biti zadovoljniji. Ipak, nije prošao ni jedan jedini dan otkako sam napustio Instanbul a da mi Mihrimah nije pala na um. Još je se sjećam. I još me boli. Putujuća bol koja tako brzo prolazi s jednog uda na drugi, da ne bih mogao ni potvrditi da postoji. Ona je sjena koja me slijedi svuda, nadvija se nada mnom kada sam neraspoložen, crpeći svjetlo iz moje duše. (...)



Sinanov šegrt Džahan radio je kupolu na Tadž Mahalu, a jedna od njigovih učenika Mimar Hajrudin Aga napravio je Stari most i Mostaru.

Elif Safak (1971) do sada je objavila 13 knjiga, a "Mimarov šegrt" je njena posljednja knjiga.

S.M.