TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

15.11.2019.
Preporuka za čitanje:
Milan Kundera ˝Šala˝

U romanu "Šala" glavni junak ima sličnu sudbinu kao i sam pisac Milan Kundera. Knjiga govori o perspektivnom, talentovanom studentu koji će zbog šale napisane svojoj djevojci biti izbačen iz Komunističke partije i fakulteta. Obilježen i osramoćen godine provodi u vojsci, radeći u rudniku. Za vrijeme jednog izlaska zapazi djevojku Luciju koja na njega ostavi snažan utisak. Ni nakon izslaska iz vojske Ludvik nije mogao da se pomiri sa situacijom u kojoj se našao, u njemu se javlja mržnja i želja za osvetom. Roman je kao i mnogi Kunderni o komplikovanim ljudskim odnosima, prijateljstvu, ljubavi, uticaju države i društva na živote građana.

Tuzlarije


Roman "Šala" Kundera je napisao prije romana "Nepodnošljiva lakoća postojanja", koji će ga izdići na nivo svjetskih pisaca. Optužen za individualizam izbačen je iz Partije. Poslije nasilnog gušenja Praškog proljeća 1968. godine, postao je persona non granta u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a 1978. godine oduzeli su mu i pasoš. Nedavno mu je češki premijer Andrej Babiš vratio državljanstvo ali se pisac, koji decenijama živi u Francuskoj, o tome nije izjašnavao.


Dijelovi iz knjige:

(...) Tako sam ostao da ležim, san je između mene i jučerašnjeg susreta podigao kao neki zid, valobran iza kojeg sam se (bar trenutno) osjećao siguran. Neću reći da je tog jutra Lucija nestala iz moje svijesti već da se opet vratila u svoju nekadašnju apstraktnost.
U svoju apstraktnost? Da, kada je Lucija, onako tajanstveno i bezobzirno nestala iz Ostrave, nisam u početku imao praktično nikakve mogućnost da za njom tragam. A kako su godine prolazile (poslije mog izlaska iz vojske), postepeno sam gubio želju za takvim traganjem. Sam sebi sam govorio da bi Lucija, ma koliko da sam je volio, makar bila i jedina na svijetu, ipak bila nezamisliva bez situacije u kojoj smo se upoznali i zavoljeli. (...)


(...) Bilo je to zbog toga što sam čitavim svojim bićem odbijao da se pomirim sa svojom sudbinom. Vojnici sa crnim oznakama, među kojima sam se našao, imali su samo strojnu obuku, bez oružja, i radili su u rudnicima. Za svoj rad bili su plaćeni (u tom pogledu stajali su bolje nego drugi vojnici), ali je to za mene bila slaba utjeha kad bih pomislio da su to isključivo ljudi kojima mlada socijalistička republika neće da povjeri oružje jer ih smatra za neprijatelja. (...)

Tuzlarije


Ove godine Milan Kundera je napunio 90 godina. Još uvijek piše. Po njegovom najpoznatijem romanu "Nepodošljiva lakoća postojanja" snimljen je film.


S.M.