TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

08.02.2020.
Osvrt na pročitano:
Mihail Bulgakov ˝Majstor i Margarita˝

Književni kritičari za roman “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova kažu da je njegovo najbolje djelo. Teško ga je svrstati u neku književnu kategoriju, u pitanju je roman koji je teško razumljiv. Potrebno je imati predznanje iz religije, raznih mitologija, masonskog pokreta da se slože kockice. Miješa se stvarno sa nestvarnim. Likovi lete, imaju nadnaravne moći, tu su vještice, mačak koji ima ljudske osobine, scene masovne hipnoze, i još puno toga.

Tuzlarije


Radnja se uglavnom dešava u Moskvi, u vrijeme kada su se mnogi izjašnjavali kao ateisti i negirali postojanje Boga. Sve počinje kada iz neke druge dimenzije stigne Sotona u liku Wolanda i počinje razgovarati sa ljudima iz svijeta književnosti o religiji. Ubrzo se počinje dešavati niz neobjašnjivih, neprirodnih događaja zbog čijih opisa mnogi sudionici završavaju u ludnici.

Negativci, oni koji imaju nepošten odnos prema drugima, skloni lažima, materijalnom, prevarama, u romanu se kažnjavaju.

Prema ovom romanu snimani su i filmovi i niz pozorišnih komada, stalna je inspiracija umjetnicima za stvaranje novih djela. Vrlo slojevit, komplikovan, majstorski napisan “Majstor i Margarita” je moderan roman sa elementima fantastike, pun filozofskih misli i simbolike, spada u ruska klasična djela.

Dijelovi iz romana:

(...)Legao sam bolešljiv, a probudio sam se bolestan. Odjednom mi se učinilo da će jesenska tama probiti stakla, prodrijeti u sobu i da ću se u njoj ugušiti kao i crnilu. Ustao sam kao čovjek koji ne vlada sobom. Viknuo sam, u meni se pojavila misao da bježim k nekome, makar gore svom graditelju. Borio sam se bezumno sam sa sobom. Smogao sam snage da dođem do peći i pripalim drva u njoj. Kad su zapucketala, a vratašca se zalupila, meni kao da je malo postalo lakše. (...)

(...) Margarita Nikolajevna nije oskudjevala u novcu. Margarita Nikolajevna mogla je kupiti šta god joj se sviđalo. Među znancima njezina muža bilo je zanimljivih ljudi. Margarita Nikolajevna nije nikada dirnula šporet. Margarita Nikolajevna nije poznavla užase života u zajedničkom stanu. Jednom riječju... je li bila sretna? Ni trenutka. Od vremena kada se sa devetnaest godina udala i dospjela u vilu, ona nije znala za sreću. Bogovi, bogovi moji! Šta je htjela ta žena?! Šta je htjela žena kojoj je u očima uvijek tinjao neki neuhvatljiv plamićak? (...)


Tuzlarije


Mihail Bulgakov (1891 -1940) pisao je pripovijetke, priče, feljtone, filmske scenarije, opere. Svoj najpoznatiji roman “Majstor i Margarita” pisao je punih deset godina, a objavljen je 25 godina nakon njegove smrti. Bulgakov je sa najboljim ocjenama završio medicinu, ali nije dugo radio kao ljekar, posvetio se pisanju.


S.M.