TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

26.02.2020.
Preporuka za čitanje:
J. K. Rowling: Upražnjeno mjesto

J.K. Rowling stekla je svjetsku slavu serijalom o Harryju Potteru, dobitnica je brojnih nagrada, uključujući i Oreden britanskog carstva za doprinos dječijoj književnosti. Međutim, Rowling je svojim prvim romanom za odrasle “Upražnjeno mjesto” pokazala da se odlično snalazi u svim žanrovima.

Tuzlarije

Obiman roman, napisan na 600 strana je toliko dinamičan da se čita brzo i teško ispušta iz ruku. Opisuje se život u malom engleskom gradu Pegfordu. Na izgled sve izgleda gotovo idilično, međutim ispod površine kriju se loši, komplikovani odnosi između supružnika, roditelja i djece, nastavnika i učenika. Nakon iznenadne smrtni vijećnika Barryja Fairbrothera sve dolazi do izražaja. Ambicije, sukobi i tajne.

Brojni likovi su tako realno opisani da cijeli roman dobija na autentičnosti stvarnog života, priča o ljudskoj prirodi kakva se može staviti u bilo koje mjesto na svijetu. Razlike između bogatih i siromašnih, porodično nasilje, seksualno zlostavljanje, narkomanija, samo su neke od tema s kojima se Rowlingova odlično snalazi.


Dijelovi iz romana:

(...) Uvijek je posebno razmišlajo o Ruth, kao dobroj i poštenoj. Kad je bio dijete, roditelji su mi izgledali crno-bijeli, jedan koji ulijeva strah i loš, drugi ljubazan i dobar. Ali kako je odrastao, stalno je zamjerao Ruth na svjesnom sljepilu, stalnim opravdanjima za muža, nepokolebljivoj vjeronosti lažnom idolu (...)

(...) Fats je bio siguran da će Andrew biti zbunjen i povrijeđen njegovim hladnim ponašanjem, i bilo mu je drago zbog toga. Fats nije pitao sebe zašto mi je drago, ili zašto je posljednjih dana bio obuzet željom da izaziva bol. Nedavno je zaključio da je preispitivanje sopstvenih motiva neistinito, izmjena u njegovoj ličnoj filozofiji, koja je sad postala lakše primjenjiva. (...)


Tuzlarije



J.K. Rowling (1965) živi u Edinburghu. Njen serijal o Harryju Potteru preveden je na 74 jezika i prodan u 450 miliona primjeraka širom svijeta.


S.M.