-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

20.12.2011.
Servisne informacije
....i malo tuzlarija


Konačno mogu da napišem da je pao snijeg. Počeo je jučer (dakle 19.12.) sa kišom. Mokri snijeg, teško se zadržava ali eto ima ga. Baš mi je drago, volim jasne pokazatelje godišnjih doba, i ne samo godišnjih doba, volim da je sve jasno i u ljubavi, prijateljstvu, poslu, nemam ja kad čitati između redova, reci šta je i kako je da ne lutam mislima pogrešnim sokacima. Slikala sma vrh brda da se vidi snijeg, na ulicama ga već nema.



Dan rudara jedan je od praznika koji se u rudarskoj Tuzli tradicionalno obilježava i danima prije 21.12., vrše se pripreme, obilaze rudnici i sl. Tako članovi Uprave JP Elektroprivreda BiH dva dana obilaze rudnike, sedam rudnika – zavisnih društava u sastavu Koncerna JP EP BiH, danas će da borave u rudnicima Đurđevik i Kreka. Inače, neki nisi baš sretni što su im priključili rudnike, jer boljima gore, a rudnicima bolje, kako i bude kada se slabiji veže za jače. Iz sličnih razloga ni BiH kao i druge slične zemlje nisu baš dobrodošle u Evropsku uniju. Mi smo njima repovi s kojima ne znaju šta će, kao siromašni rođaci koji vječito kubure.
Ali, da ne širim temu, o Danu rudara će biti riječi, i ove godine će se održati manifestacija Skok preko kože.

Najavljen je protest legalnih prevoznika sa područja Tuzlanskog kantona. Slični protesti održavali su se mnogo puta bez nekog pomaka u korist legalnih prevoznika. Tako da će biti vijest kada se nešto promijeni a ne protesti koji će za koji dan da se i zaborave. Na prvu se pomisli da je vlast nesposobna ali izgleda da je veoma sposobna, i to za svoje interese jer kod svega nelegalnog neko vjerovatno ima koristi pa mu odgovara ovakva situacija da neki plaćaju državi sve što treba, a neki ništa državi ali nekome ispod stola vrlo vjerovatno.

U Narodnom pozorištu Tuzla će biti održana press konferencija i to u povodu najave predstave „Tri sestre“, a u zgradi Vlade TK press u povodu održavanja redovne sjednice Vlade. Prvo je bilo malo neobično kad su ukinuli prisustvo predstavnika medija na sjednicama, nego poslije organizuju press i kažu šta su usvojili (a i redovno pošalju informaciju na čemu su im novinari zahvalni), a sada vidim da je to bolje. Prvo, jer se smanjuje mogućnost greške u novinarskim izvještajima, štedi se na vremenu i dosta je sve pojednostavljeno.

Sjednice Općinskog vijeća Tuzla su maratonske, nemoguće je ostati cijeli dan i biti koncentrisan, a nije ni jednostavno pratiti, pa izvještaja bude svakakvih, sve zavisi šta koju redakciju zanima. Mediji imaju moć da akcentriraju mnogo šta iz raznih razloga, a srž informacije zna ostati po strani.

Evo jednog citata koji mi se dopada a puno toga objašnjava:
„Stara je izreka da je novinar univerzalna neznalica. Nije to ništa netačno. Jer novinar mora da piše o svemu, a sve ne može da zna kao stručnjak. A i dobro je da je tako, jer ako bi on bio stručnjak, ne bi bio i ne bi mogao biti dobar novinar. On je popularizator, on obaveštava mase, a tu je osnovno kako on to čini, osnovno je način kako će događaj ili stvar prikazati." (Moša Pijade)

Pa kad se na to doda da je novinar, kao i drugi, prije svega čovjek, onda se možemo samo nadati da taj čovjek ima u sebi poštenja i morala bar malo, inače će za malo novca baciti ljagu na nekoga bez da se osvrne. A kad se kod nas za nekoga zalijepi etiketa prati ga godinama, da se na vrh zgrade popne i govori „ljudi lažno sam optužen“ ništa ne vrijedi jer narod je pročitao u novinama, vidio na TV-u i misli da je to tačno.

Na mnogim tuzlanskim zgradama se može vidjeti natpis „Eli je nevin“, išarane su mnoge fasade od strane vjerovatno prijatalje mladića koji je zaista bio lažno optužen za silovanje. Ostali su natpisi ali i novinski naslovi oko brutalnog silovanja kojeg nije ni bilo.

Kao što vidite imamo tri izvještaja vezana za tuzlanske plesne klubove, da ima još koji i to bi bilo. Tako je i za karate, plivanje, i sve ostalo. Više klubova bude na istim takmičenjima, svaki klub za sebe šalje informacije, i šta možemo nego objaviti. Objavujemo tako i za sport, i škole, i mnogo šta što nam šalju. Neka, mi i postojimo zbog čitaoca pa im ustupamo medijskog prostora koliko god možemo. Zna biti smiješno kad pošalje neka škola informaciju o nekom takmičenju i sl., nakon desetak minuta stiže E-mail od još bar dvije škole.

I za kraj spot, zumba u režiji Šakire, i to je još preporuka od naše kolegice rekovalescenta. Samo neka se ona šigica i ne drži savjeta ljekara. Gadno je to kad se čovjek počne osjećati bolje pa misli "e mogu sad kao prije", ali tijelo pamti i vraća nam i dobrim i lošim, zato čuvajte ga, mazite i pazite, biće vam zahvalno. Nisam dugo na zumbi bila, nema se kad ali ima nešto u ovim pokretima, dobri su i za tijelo i duh, bar se ja na zumbi osjećam ženstveno.



Imate mahanje

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 4 dječaka i 8 djevojčica

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 126 pregled

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir narušen je 4 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, dogodilo se 8 saobraćajnih nesreća


OSTALE VIJESTI
Španjolska nije dala brodu s oko 27 tona eksploziva za Izrael pristane u Cartageni
Krenule pripreme za najgore. Putinov iznenadni napad probudio je Europu
Moldavija ide na referendum za ulazak u EU. U isto vrijeme i predsjednički izbori
Vrhovni zapovjednik NATO-a: Rusija nema dovoljno vojnika za proboj Harkiva
Papa: Američki katolički konzervativci su zarobljeni u samoubilačkom stajalištu
Velika čistka Šojguovih kadrova. Sprema se zaokret u vojsci
Fica operirali satima, stanje mu i dalje ozbiljno. Ministar objavio motive atentatora
Belgijski premijer tužio novinara koji je pozvao na njegovo ubojstvo
Poljska vojska nudi ljetne kampove umjesto sezonskih poslova. Ovo je ponuda
Izraelci tenkom gađali izbjeglički logor u Gazi. Ubili pet vlastitih vojnika
Napad nožem u Švicarskoj. Muškarac napao prolaznike pa se 2 sata skrivao u zgradi
Tinejdžer u Alžiru nestao prije 26 godina. Pronađen živ u susjedovoj štali
Objavljeno zašto je u akciji Uskoka uhićen bivši dožupan. S njim uhićen i poduzetnik
Ficov oporavak je upitan. "Atentatora je smetala vladina politike prema Ukrajini"
Talijanski desničar tvrdio da će zabraniti naziv prošek. Picula to demantirao
Uskoro važan sastanak NATO-a, američka ambasadorica upozorila Srbiju
Policija pretresa ured AfD-ovog političara zbog mita i korupcije povezane s Rusijom
Znakovita poruka Xija i Putina Americi: "Produbit ćemo vojnu suradnju"
Susjed o atentatoru na slovačkog premijera: Rekao mi je zašto je bio ljut na njega
Rusi napadaju važan grad. Ako prodru do jezera, Ukrajinci će biti na rubu pucanja







SVASTARIJE

SAD zabrinut, prognoze su sumorne. ˝Ako sad ne zaustave Ruse, izgubit će rat˝

30.000 djece migranata ove godine pokušalo prijeći smrtonosnu Panamsku prevlaku

Veliki požar u Njemačkoj, troje poginulih i 16 ozlijeđenih

Izraelci granatama ubili petoricu svojih vojnika u Gazi

U Europi već 20 godina nije bilo atentata na političare. Sve do danas

VIDEO Atentator na slovačkog premijera rekao zašto ga je upucao

Danas je ustrijeljen Robert Fico. Tko je on?

Izvršen atentat na slovačkog premijera

Sjećate se broda koji je srušio most u Americi? Posada je otad ˝zarobljena˝ na njemu

RS protiv jedinstvenog broja za hitne pozive pa BiH ne može do milijardu eura iz EU





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi