-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

27.08.2021.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Kiša pada. Nije neki dan za vjenčanje ali bez obzira na vremenske prilike danas se udaje kćerka Bakira i Sebije Izetbegović. Povremeno imam utisak da je BiH kraljevina. Ima svoje kraljeve, prinčeve i princeze. Nemaju plavu krv ali imaju sve, i više nego plemići, i žive ovdje kao svjetski bogataši. Danima slušamo o vjenčanju Jasmine Izetbegović, Bakir je rezervisao 50 soba u Hotelu Evropa, za jedan dan će potrošiti što neko neće za života. Jasminu Izetbegović i Ćamila Humačkića u Begovoj džamiji šerijatski će vjenčati reis Husein ef. Kavazović, a predsjednik Turske Tajip Erdoan će biti kum. Erdoan inače stiže sa porodicom i 50 članova obezbjeđenja. Usput će se Erdoan sastati sa članovima Predsjedništva BiH, biće i Dodik, iako je rekao da će osporavati sve odluke koje Predsjedništvo BiH donosi ali eto njega kad Erdoan dolazi. Kakav on i njegova riječ, Erdoan je dobar sa Vučićem, a Dodik igra kako Vučić svira.

Tuzlarije


O ovom vjenčanju ćemo poslije danima slušati, tek ćemo da vidimo kakva je i koliko je koštala vjenčanica, ko su zvanice, šta se jelo, pilo i ostalo. Nedavno smo tako slušali o proslavi rođendana Dragana Čovića na koji je Dodik stigao helikopterom, a ranije smo i o vjenčanju njegove djece.
Nisu sporna djeca naših političara, neka im je sretno ali u zemlji u kojoj se čude što neko neće da radi za 500 KM pa razmišlja o odlasku, u kojoj djeca sa 15 godina upisuju školu s kojom će moći u Njemačku, u kojoj se s fakultetom godinama ne mogu zaposliti, stalne su potrebe za proširenjem narodnih kuhinja, slušati o proslavama koje su bezobrazno neskromne, skupe, u najmanju ruku je neukusno. Kao da se narodu, kojem je dosta njegove muke, pljuje dodatno u lice. A posebna će biti priča o zaštitnim epidemiološkim mjerama i poštivanju propisanog. Nije ni čudo što mnogi zakoni ne poštuju, ima kriminala, korupcije, kad mogu oni mogu i svi, valja ostati pošten u zemlji lopova.

Tuzlarije


Šerijatsko vjenčanje su ovdje imali mnogi, čak i oni koji nisu neki vjernici, to kao nešto znači, šta li, kao i crkveno. Neka me niko pogrešno ne shvati, bilo bi mi žao da se neko uvrijedi ali ja se bojim svega što ima veze sa šerijatom. Šta je šerijatski zakon? Ne postoji ništa konkretno, isto za sve, nego se izvlače zakoni na osnovu napisanog u Kur’anu i raznim tumačenjima. Jako je nepravedan i ponižavajući prema ženama. Konkretno na vjenčanju mladoženji je svjedok jedan muškarac, a mladoj može biti jedan muškarac ili dvije žene. Je li to muškarac vrijedi kao dvije žene? U formularu koji se popunjava, navodi se i podatak o vjenčanom daru koji potražuje mlada, a koji može biti u zlatu (prosjek 300 grama) ili novcu (prosjek 5.000 eura). Kako se samo prodaje priča o nematerijalnim vrijednostima, a propisane tarife.

Tuzlarije


Ne tretiraju se isto sin i kćerka, ni po čemu, a ni kada je nasljedstvo u pitanju. Može muškarac imati više žena a žena može valjda više kamenja (javna kamenovanja). Puno je toga, a posebno sam alergična kada neko ponižavajući položaj žene u islamu opravda time da se navodno žena štiti. Ovih dana slušamo o užasima u Afganistanu, pa se može vidjeti šta je šerijat, daj mi vlast pa da izmišljam zakone da mogu da radim šta hoću, pa i ubijam.

Tuzlarije


Jedno vrijeme sam se zanimala za dešavanja u zemljama u kojima uglavnom žive muslimani. Šokiralo me koliko se za kratko vrijeme, dolaskom kojekavih novih na vlast, drastično pogoršavalo stanje za žene. Od žena koje su živjele normalno, svele su se na bića, blago rečeno, drugog reda.

Čitajuči sve to, ko se s kim bori, ko je protiv koga, zaključila sam da muslimani imaju puno neprijatelja, imaju ih u cijelom svijetu ali njima i ne trebaju vanjski neprijatelji. Međusobno se ubijaju. I to je taj apsurd zakona koje sprovodi čovjek, na osnovu tumačenja nekih, a vjeruju i klanjaju se istom Bogu. Poklaše se međusobno. U jučerašnjim samoubilačkim napadima koje su izveli pripadnici tzv. Islamske države Khorasan, poginulo je 90 a povrijeđeno je preko 150 ljudi. Talibani, od kojih se strahuje, osudili napad. Moglo bi se o ovome do sutra pisati, sve ovo govori do čega može dovesti vjerski ekstremizam kojeg se treba dobro paziti. U kombinaciji sa politikom koju potpiruje zapad kako im odgovara, ubitačan je. Koliko god izgledalo nevjerovatno, može nekome pasti na pamet da i kod nas uvodi razne zakone.

Tuzlarije


Kad se nešto svaki dan gleda, navikava se, ali oni koji dođu nakon nekog vremena vide promjene kod nas, uglavnom loše. Neki dođu, sve im lijepo ovdje, koji dan se zezaju, vide rodbinu, prijatelje, jedu ćevape, sjede u kafićima i zaključe da su dobro uradili kada su otišli, jer jednom se živi, pa neka se proživi u miru i sigurnosti. Inače, kakvih ima, reis Husein ef. Kavazović i nije loš. Kad već ima vremena da vjenčava, trebao je doći na dženazu našem Muhamedu efendiji Lugaviću, koji je prije svega bio pošten i dobar čovjek, znao šta je BiH, šta može, šta ne može, i na šta treba paziti.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 8 djevojčica i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 156 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, zabilježena su 3 krivična djela i 10 saobraćajnih nezgoda.

Transfuziologija - 27. augusta 2021. godine, krv je darovalo 28 osoba


OSTALE VIJESTI
Ovo su rezultati u dijaspori
Netanyahu britanskom šefu diplomacije: Sami ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti Iranu
Njemački i britanski šefovi diplomacije pozvali Izrael na suzdržanost od eskalacije
U izraelskim napadima uništeno više od 4000 embrija u Gazi
Rusi nadograđuju svoje tenkove-kornjače. Sad imaju radijske ometače
U BiH pronađena djevojčica iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima
Rusi raketirali Černihiv, poginulo najmanje 13 ljudi
Birači izvan Hrvatske: Putovala sam dva sata, ali htjela sam glasati, volim Hrvatsku
VIDEO Napad na glavnu rusku bazu na Krimu, goleme eksplozije, izbio požar
Kako je Iran od moderne države postao zemlja islamističkih fanatika
Britanski pedijatri: Šamaranje djece je neprihvatljivo, zakonom ga zabranite
Osnivač Telegrama: Aplikaciju će uskoro koristiti više od milijardu ljudi
Tijelo bostonskog policajca nađeno u snijegu. Za ubojstvo optužena njegova djevojka
SAD: Pitanje je hoće li Palestina dobiti svoju državu ako postane članica UN-a
BBC potvrdio: Ubijeno najmanje 50.000 Rusa
Stotine evakuirane nakon erupcije indonezijskog vulkana Ruang
UN pokušava spriječiti glad u Gazi: "Stalno neki novi problemi"
Gruzija želi uvesti zakon o stranim agentima: "Vlada je u dosluhu s Putinom"
Erdogan napao Netanyahua. SAD: Evo što znamo o izraelskom protunapadu
Kanađanin se obogatio prevarivši više od milijun Amerikanaca







SVASTARIJE

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo

VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača

Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup

Počinje suđenje Trumpu, prvo protiv nekog bivšeg predsjednika Amerike u povijesti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi