-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

28.04.2007.
Servisne informacije
... malo tuzlarija





Evo danas nam u Tuzlu dolazi predsjednik Pakistana. Ili se ja dobro ne sjećam ili ovakva priprema nije bila za nekog drugog predsjednika. Zato se kao kroz maglu sjećam kada je nekada davno dolazila štafeta za druga Tita. Prije toga, već dugo bi bile pripreme za slet, malo šta je meni bilo lijepo kao kada se vjezbalo za slet. Pošto je to bilo u nižim razredima osnovne škole, ne sjećam se baš svakog detalja, ali neke su mi stvari ostale u glavi. Vježbali bi na časovima fizičkog i na stadionu. Dječaci bi tada igrali fudbal jer oni nisu uvijek učestvovali u sletskim vježbama. Bilo je lijepo kada dođemo na stadion a dječaci nam donose vodu i gledaju kako mi to ponavljamo i ponavljamo, svaki pokret, da bude savršeno, iako neće drug Tito doći da nas gleda nego naši roditelji i važni ljudi iz grada. Neki važni drugovi i drugarice tada.

Dok traju pripreme za slet, u tom periodu stigne i štafeta do Tuzle na svom putu do Beograda, izađu građani da je pozdrave. Osim te omladinske bila je i pionirska, i znam da smo jednom nosili tu pionirsku. Pripreme su isto bile ozbiljne, osim u školi moralo se vježbati i kod kuće. Trčala sam ja tako po kući sa raznim predmetima, vježbam kako je uzmem, pa se okrenem, pa malo trčim i predam dalje. Dolazi konačno i taj dan kada stiže pionirska šrafeta, tu su i nastavnice fizičkog, da nas rasporede. Reda nastavnica dvije djevojčice, dječak u sredini, pa dva dječaka djevojčica u sredini. Moje mjesto je bilo negdje u blizini kina „Mladost“ i stavi mene sa strane a jednog dječaka u sredini. Odmah je to meni bilo krivo ali moje razočarenje je tek stiglo poslije, kada su meni i drugoj djevojčici predali cvijeće a njemu štafetu. Ni dan danas ja njega ne pozdravljam, vidim ga nekad i samo se smrknem, samo on i ja znamo šta je bilo između nas, i da nema vremena koje to može ublažiti.

Da se vratim sletu. I to se vježbalo kod kuće, sjećam se da je bila jedna teta Azra, koja je tu bila nešto glavna, ona je valjda radila koreografiju ili šta li već. Bilo je dobro i kada stignu haljinice za slet, sve iste a mi kako koja, nekoj bude mini nekoj midi. Roditelji su dužni da se u tim svečanim momentima uključe u sve to i svima kupe iste patike i štramplice, da tu nema jedna ovako jedna onako. Jedne godine haljine su bile crvene i žute sa volanom na bijele tufnice, ja sam nosila tu žutu. Taj dan kada bude slet, rijeke djece obučene u te iste haljine idu prema svojim školama gdje se poredaju pa polako do stadiona. Stadion pun, svako dijete maše tamo nekoj tačkici za koju misli da je to njegova mama ili tata, naš Tito. Na stadionu se za nas poredaju bijele tačke, zabodene ekserom da mi budemo poredani k´o jedan. Prvo idu mali iz obdaništa, pa mi iz osnovnih škola, pa onda srednje škole, a na kraju vojska. Vojska je bila ozbiljna, u uniformi i sa puškama.

Nevjerovatna je bila ta volja, da to sve bude dobro, ta želja da učestvujemo u tome. Eto, mogu danas da mašem predsjedniku Pakistana i zahvalim mu se što me je podsjetio na neka druga vremena, da u životu ima pravde, ja bih sada napisala kako sam ja nosila štafetu, a ovako moram reći da sam nosila cvijeće.

I na kraju da kažem u Tuzli je dan divan. Pas zvani „žućo“ koji je ugrizao po evidenciji 11 ljudi, a kažu da se neki nisu javili, još nije uhvaćen (pošla sam napisati uhapšen). Ne smijem ni reći šta ga čeka, ali priča se po mahali da suđenja neće biti.

Pjesma za danas je naša prošlogodišnja predstavnica na Eurosongu, Hari Mata Hari i Lejla. Nešto gledam, i njegov i spot za ovu godinu imaju neke čamce. Nađu oni za spotove najljepše prizore da čovjek odmah poželi da dođe u Bosnu ... samo neka u Tuzlu ne dolazi od Zagreba, najbolje je da ga spuste padobranom direktno na Korzo.



S.M.

Priredio(la): S.M.                



OSTALE VIJESTI
Indijsko gospodarstvo jako poraslo
Izraelska vojska: U središtu smo Rafaha
Nijemci testirali autosjedalice, ovo su najbolje
Istraživanje: U velikim gospodarstvima će godinama biti teško kupiti prvu nekretninu
Potvrđeno: SAD je odobrio Kijevu da koristi američko oružje unutar Rusije
Biden je nagazio crvenu liniju
Zelenski želi da SAD prijeđe "crvenu liniju": Rusi nam se smiju. Igraju se lova
Saudijska Arabija najavila prodaju udjela u naftnom divu Aramcu
Može li osuđeni Donald Trump postati predsjednik?
Ruskom naftnom divu znatno porasla dobit
Amerika još nije imala ovakvu predsjedničku utrku. Što će biti s Trumpom?
Ukrajina potpisala sigurnosni sporazum sa Švedskom, traže dodatnu vojnu pomoć
Miletić želi da Hrvatska odbije svaki prijedlog WHO-a
Njemačka će dopustiti Ukrajini da zapadno oružje koristi na ruskom teritoriju
Kosa iz auta koji su koristili osumnjičeni za Dankino ubojstvo poslana na vještačenje
Medvedev: Rusija, nažalost, ne blefira. Prijeti najgori mogući scenarij
Umjesto Gripena, Švedska Ukrajini šalje avion koji je vrjedniji od svih silnih F-16
Američki i kineski ministri obrane sastali se u Singapuru
Troje djece zadržano u bolnici nakon pada vrtuljka u Ljubuškom
Trump je proglašen krivim. Sada će postati još bogatiji







SVASTARIJE

Može li osuđeni Donald Trump postati predsjednik?

Trump je proglašen krivim. Sada će postati još bogatiji

Meksikom vladaju narkokarteli i siromaštvo. Ova žena želi to promijeniti

Kina neće sudjelovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini

Povijesna presuda. Trump proglašen krivim po svim točkama optužnice

Kineski znanstvenici tvrde da su prvi put uspjeli izliječiti dijabetes tip 2

Španjolska obustavlja progon Katalonaca koji su organizirali referendum o neovisnosti

Spektakularna aurora mogla bi se ovih dana ponoviti. Gdje i kada?

VIDEO Ponovno eruptirao vulkan na Islandu. Proglašeno izvanredno stanje

Osoba umrla na amsterdamskom aerodromu nakon što je upala u motor aviona





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi