TUZLARIJE - SHOWBUSINESS

04.02.2006.
Ko su kandidati za najprestižniju filmsku nagradu
Trka za ˝Oskara˝ 2006.
Iz mnoštva filmova koji su prijavljeni u borbi za najsjajniju filmsku nagradu, ˝Oskar˝, Akademija je odlučila kojih će pet u svakoj kategoriji nastaviti tu borbu do 5. marta, kada će biti i odlučeni pobjednici.



Krenimo redom od najvažnije kategorije, a to je najbolji film. Nominovani su: ˝Planina prokletih˝, ˝Kapote˝, ˝Fatalna nesreća˝, ˝Laku noć i doviđenja˝ i ˝Minhen˝. ˝Fatalna nesreća˝ je jedini film koji je domaća publika imala prilike da vidi.



To je jedan od onih filmova koji je bio najsporniji kako će ga Akademija prihvatiti s obzirom da se radi o prilično kontroverznom ostvarenju sa rasističkom pozadinom u kojem se isprepliće nekoliko priča. Ovaj film je igrao u američkim bioskopima još prošlog proljeća.



Drugi film je ˝Minhen˝ u kojem se radi o istinitim događajima i pokolju sportista Izraela na Olimpijadi od strane ˝Crnog septembra˝, koji dolazi uskoro u domaće bioskope. Pored njih, tu su dva filma rađena po istinitim događajima, ˝Kapote˝ i ˝Laku noć i doviđenja˝.



Prvi kao centralnu ličnost ima pisca/novinara Trumana Kapotea i prati njegovo istraživanje brutalnih ubistava u Teksasu šezdesetih godina prošlog vijeka.



Nešto širi istorijski značaj, bar za Ameriku, ima drugi navedeni u režiji Džordža Klunija i govori o eri tzv. poslijeratnog lova na vještice u Americi, tokom pedesetih, na čijem čelu je bio republikanski senator Džozef Mekarti i novinaru stanice CBS, koga glumi Dejvid Strathern, koji je odlučio da stane tome na put. Sva ova četiri filma imaju podjednake šanse da se domognu najvažnijeg ˝Oskara˝, odnosno gotovo nikakve.



Razlog za to je opet kontroverzni film Anga Lija ˝Planina prokletih˝, koji je već pokupio sve bitne filmske nagrade do sada, kako u Americi tako i van nje, i šanse za osvajanje glavnog ˝Oskara˝ trenutno se procjenjuju na oko 90 odsto. Vjerovatno svi već znaju da se u filmu radi o zabranjenoj ljubavi između ni manje ni više nego dva kauboja (Hed Ledžer i Džejk Gilenhal).



Nominacije za režiju su ovog puta ˝preslikane˝ sa nominacija za najbolji film: Džordž Kluni (Laku noć i doviđenja), Pol Hagis (Fatalna nesreća), Ang Li (Planina prokletih), Benet Miler (Kapote), Stiven Spilberg (Minhen). Najveće iznenađenje je vjerovatno Benet Miler, a u neku ruku su to i Kluni (Ispovijest opasnog uma) i Hagis (scenario za ˝Djevojka od milion dolara˝).



Iako ima najveće ˝ime˝ u ovoj konkurenciji, Spilbergove šanse su minimalne. Ovo će biti godina Anga Lija. Reklo bi se čak da su šanse Lija za ˝Oskara˝ režiju još veće od onih koje ˝Planina prokletih˝ ima za najbolji film.



Najbolja glavna muška uloga: Filip Sejmor Hofman (Kapote), Terens Hauard (Hustle & Flow), Hed Ledžer (Planina prokletih), Žoakin Feniks (Hod po ivici), Dejvid Strathern (Laku noć i doviđenja). Ovo je jedna od zanimljivijih kategorija, s obzirom da će se do samog kraja voditi borba između Hofmana i Feniksa, dva glumca koji su već dugo cijenjeni u Holivudu, ali su tek sada u prvom planu. Možda malu prednost ima Hofman, pošto je ˝Hod po ivici˝, na iznenađenje mnogih, van konkurencije za najbolji film. Iza njih, s vrlo malim izgledima, je Hed Ledžer. Strathern i Hauard su autsajderi.



Za najbolju glavnu žensku ulogu će konkurisati: Džudi Denč (Pokloni gospođe Henderson), Felisiti Hufman (Transamerika), Kejra Najtli (Gordost i predrasude), Šarliz Teron (Sjeverna zemlja) i Riz Viterspun (Hod po ivici). Apsolutni favorit je Viterspunova, uprkos slabijoj reakciji Akademije na njen film, prvenstveno zato što se među četiri preostale glumice ne nazire ozbiljan rival. Zanimljiv je podatak da nijedna od ovih glumica nije glumila u nekom od filmova nominovanih za glavnu nagradu. To se odavno nije desilo.



Među nominovanima za sporednu mušku ulogu ima dosta poznatih imena: Džordž Kluni (Siriana), Met Dilan (Fatalna nesreća), Pol Đamati (Sinderela Men), Džejk Gilenhal (Planina prokletih) i Viliam Hurt (Istorija nasilja). Vjerovali ili ne, jedna od glavnih ličnosti ovogodišnjeg ˝Oskara˝ je Džordž Kluni, koji je nominovan u čak tri kategorije (pored ove, još režija i scenario) i čini se da je ovo ta u kojoj će ga Akademija i nagraditi. Ostali će vrebati iz sjene i nisu bez šansi za dobitak. Najčudniji kandidat je sigurno Gilenhal, koji je realno glavna uloga u svom filmu i koje se u ovoj kategoriji nalazi samo zahvaljujući tome što ga je studio ˝gurao˝ kao sporednu ulogu.



Kao i u slučaju muške sporedne uloge, i među ženskim sporednim ulogama je teško odabrati sigurnog dobitnika. Nominovane su: Emi Adams (Junebug), Ketrin Kiner (Kapote), Fransis Mekdormand (Sjeverna zemlja), Rejčel Wajsz (Brižni vrtlar) i Mišel Vilijams (Planina prokletih). Zdrav razum kaže da će pobjednica biti Britanka Rejčel Vajsz. Ali, zanimljive nominacije su i Ketrin Kiner, koja do sada nije imala neku zapaženu ulogu, za Vilijamsovu, koja je prilično napredovala od ˝Dovson krika˝, kao i Emi Adams, koja je dosta odmakla od ˝Okrutnih namjera 2˝.



Interesantna je i kategorija dugometražnog dokumentarnog filma, u kojoj su glavni favoriti jesenja boks-ofis senzacija ˝Marš pingvina˝, djelo francuskih autora o putovanju carskih pingvina svake godine preko Južnog pola (postao drugi najprofitabilniji dokumentarac svih vremena, poslije ˝Farenhajta 9/11˝) i briljantni ˝Enron: Najpametniji momak u sobi˝, o sada već legendarnom finansijskom skandalu. Iz prikrajka vreba ˝Murderbol˝, priča o USA reprezentaciji u kvadriplegičarskom ragbiju (da, u kolicima...), koja pokušava da se kvalifikuje za Paraolimpijadu. Pored njih u konkurenciji su još ˝Darvinova noćna mora˝ i ˝Ulična borba˝.



U kategoriji za najbolji film sa neengleskog govornog područja nijedno ostvarenje sa prostora bivše Jugoslavije se nije plasiralo u pet najboljih. Tu šansu da se bore za zlatnog kipića dobili su: ˝Žoje Noel˝ iz Francuske, njemački ˝Sofi Šol˝, ˝Raj sada˝ iz Palestine, koji je publika imala vidjeti na Sarajevo film festivalu, ˝Nemoj reći˝ iz Italije i ˝Tsotsi˝ iz Južnoafričke Republike. Ovdje je najveći favorit ˝Raj sada˝, iako mu ˝za vratom diše˝ italijanski ˝Nemoj reći˝.



Od dugometražnih animiranih filmova koji su u zadnjih desetak godina postali popularni prvenstveno zahvaljujući izvrsnoj kompjuterskoj animaciji, su ˝Pokretni dvorac˝ japanskog majstora anime Mijazakija, Tim Bartonova ˝Mrtva nevjesta˝ i ˝Valas i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri˝, koji ima ubjedljivo najveće šanse za osvajanje prestižne nagrade. Ovo, primite sa rezervom jer se kod ˝akademaca˝ nikada ne zna.



Statistički redoslijed izgleda ovako: ˝Planina prokletih˝ (osam nominacija), ˝Fatalna nesreća˝ (šest), ˝Laku noć i doviđenja˝ (šest), ˝Memoari jedne gejše˝ (šest), ˝Kapote˝ (pet), ˝Minhen˝ (pet), ˝Hod po ivici˝ (pet)...







OSTALE NOMINACIJE

Najbolji originalni scenario:



Pok Hagis i Bobi Maresko - ˝Fatalna nesreća˝



Džordž Kluni i Grant Heslov - ˝Laku noć i doviđenja˝



Vudi Alen - ˝Završni udarac˝



Noah Baumbah - ˝The Squid and the Whale˝



Stiven Gagan - ˝Siriana˝



Najbolji adaptirani scenario:



Lari Mekmartri i Dajana Osana - ˝Planina prokletih˝



Den Futerman - ˝Kapote˝



Džefri Kejn - ˝Brižni vrtlar˝,



Džoš Olson - ˝Istorija nasilja˝,



Toni Kušner i Erik Rot - ˝Minhen˝



Najbolja originalna muzika:



˝Planina prokletih˝



˝Brižni vrtlar˝



˝Memoari jedne gejše˝



˝Minhen˝



˝Gordost i predrasude˝



Najbolja pjesma:



˝In the deep˝ - ˝Fatalna nesreća˝



˝It´s hard out here for a pimp˝ - ˝Hustle & flow˝



˝Travelin´ Thru˝ - ˝Transamerica˝



Najbolji kratki film:



˝Ausreisser˝ (The Runaway)



˝Cashback˝



˝The Last Farm˝



˝Our Time Is Up˝



˝Six Shooter˝



Najbolja kinematografija:



˝Betmen: Početak˝



˝Planina prokletih˝



˝Laku noć i doviđenja˝



˝Memoari jedne gejše˝



˝Novi svijet˝



Najbolji kostim:



˝Čarli i fabrika čokolade˝



˝Memoari jedne gejše˝



˝Pokloni gospođe Henderson˝



˝Gordost i predrasude˝



Najbolja šminka:



˝Narnijske hronike: Lav, vještica i ormar˝



˝Sinderela Men˝



˝Ratovi zvijezda III: Osveta Sita˝



Najbolji vizuelni efekti:



˝Narnijske hronike: Lav, vještica i ormar˝



˝King Kong˝



˝Rat svjetova˝

Priredio(la): v.k.