TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Naredna dva mjeseca krizni period za isplatu penzija

Naredna dva mjeseca krizni period za isplatu penzijaFoto: Fena/Almir Razić

Osiguranje stabilnosti funkcioniranja penzijskog sistema u Federaciji BiH je složeno pitanje koje se mora sistemski riješiti, a u međuvremenu se traže rješenja da se u narednih dva do tri mjeseca stanje stabilizira i isplata penzija vrati u prihvatljive vremenske okvire - istaknuto je danas nakon sastanka predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare s predstavnicima Vlade Federacije BiH i nadležnih institucija.

"Svjesni ukupne finansijske i ekonomske situacije tražili smo rješenja i to ćemo nastaviti i to svako po svojim nadležnostima, počevši od Vlade FBiH i Mirovinskog fonda. Dobili smo informaciju od predstavnika Mirovinskog fonda, ravnatelja i predsjednika UO, da kada stabiliziramo to  za peti mjesec, da će u šestom biti normalizirana isplata mirovina u roku kako je to i ranije bilo", izjavio je predsjednik Čavara napominjući da je nedopustivo da se naprimjer 22. u mjesecu isplaćuje penzija za prošli mjesec.  

Konkretno, kako je kazao federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, sljedeći mjesec očekuju da će do 15. isplatiti penzije, a već od juna te penzije bi trebale biti redovne u skladu  s dogovorom koji imaju udruženja penzionara i Vlada. "Radi se o pitanjima kako obezbijediti sredstva koja su nedostajuća, s obzirom  na to da će po procjeni sljedeći mjesec trebati 160 miliona KM. Realna je opcija da će doprinosi i isplate iz budžeta FBiH pokriti nekih 95 posto sredstava i da će trebati nekih desetak miliona maraka. Radi se također i o određenim vrstama pozajmica od domaćih institucija", dodao je Drljača.

Po njegovim riječima, Vlada u projekcijama za ovu godinu ima i donošenje zakona o uvezivanju staža, a po kojoj je planirano oko 50 miliona maraka i ta sredsta bi trebala dobrim dijelom omogućiti i stabilizaciju sistema PIO fonda. "Radimo na kratkoročnim rješavanjima u naredna dva mjeseca i očekujemo da će  se vrlo brzo nakon toga stabilizovati stanje", dodao je Drljača.   

Federalni premijer Fadil Novalić istakao je neodgovaran odnos prema penzionom sistemu u zadnjih deset do 15 godina i problem preduzaća koja isplaćuju neto plaće, a ne uplaćuju doprinose.  "Vlada FBiH je odlučna da ćemo harmonizirati pet do šest zakona po kome više neće biti moguće uplaćivati platu bez obaveza. Moramo shvatiti da to ne možemo riješiti za jedan dan jer ne smijemo obustaviti željeznice, zdravstvo, rudnike", naveo je premijer.

Dio sredstava pokušat će se iznaći i iz izvora iz privatizacije, a kako je kazao Novalić, u maju bi bi trebala biti privatizirana makar jedna kompanija, vjerovatno Bosnalijek, ukoliko ne bude nekih pravnih blokada.

"Za devet mjeseci imali smo 15.700 novih penzionera, a za četiri godine prije toga je bilo 14.500. To je veliki udar na Fond PIO", dodao je Novalić.  

 

Videoprilog Danice Jokić (Federacija danas)

Direktor Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje Zijad Krnjić je kazao da je broj zahtjeva za penzioniranje smanjen u prva tri mjeseca u odnosu na isti period prošle godine.

Na sastanku kod predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare koji je bio posvećen stanju  u penzionom sistemu prisustvovali su premijer Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, resorni ministrar Vesko Drljača, direktor Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje Zijad Krnjić, te predsjednik Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje Eugen Ćubela.

Prije toga, Čavara je održao sastanak s predstavnicima Vlade FBiH, nadležnih institucija i preduzeća, a na kome se razgovaralo o ubrzanju izgradnje autoceste na koridoru 5-C i brze ceste kroz Lašvansku dolinu. federalna.ba/Fena Penzija kriza
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a : Usvojena deklaracija o vojnoj neutralnosti RS-a

Nakon što je 26. jula smijenjen Nikola Š pirić: Bira se predsjednik komisije za nadzor nad radom OSA-e

Jurgen Stock se sastaje sa ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a u BiH

Danas sastanak zdravstvenih radnika sa Konakovićem i Ademaj: Da li će tokom sastanka doći do rješenja?

Ročište na Zagrebačkom županijskom sudu danas u podne: DORH traži istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih

Prijetnja koja djeluje brzinom kakva ranije nije viđena: Britanci suočeni sa najvećom terorističkom prijetnjom u povijesti

\'Ne želim da budem dio te parodije\': Član izborne komisije u Keniji podnio ostavku uoči izbora

Otvoren kongres Komunističke partije Kine: Xi obećao izgraditi modernu socijalističku državu

Grupu švercera vodio Meksikanac, a finansirao Brazilac: U Peruu zaplijenjeno 1,3 tone kokaina i uhapšeno 17 osoba

Liverpool deklasirao ekipu Maribora, Spartak bolji od Seville: Neriješeno u derbiju Lige prvaka, favoriti uglavnom pobijedili
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Kineski predsjednik: Spriječit ćemo neovisnost Tajvana
Objavljeno prije 3 sata
Maduro poručio Trumpu: Izgledam kao Staljin, ali nisam on
Objavljeno prije 3 sata
Čelnik MI5 zabrinut: Britanija je suočena s najvećom terorističkom prijetnjom u povijesti
Objavljeno prije 3 sata
Američki senatori postigli dogovor oko Obamacarea, Trump ga podržao
Objavljeno prije 3 sata
Trump najavio prodaju borbenih lovaca Grčkoj
Objavljeno prije 3 sata
200 tisuća Katalonaca izašlo na ulice zbog hapšenja nezavisnih aktivista