TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Naložena striktna provedba Zakona o doprinosima

Naložena striktna provedba Zakona o doprinosimaStabilizirati Fond PIO i osigurati redovniju isplatu penzija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine radi finansijske konsolidacije PIO fonda u Federaciji odredila je nekoliko mjera i aktivnosti.


videoprilog Adne Mirvić (Federacija danas)

Kako je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade kazao ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, zaduženi su porezni obveznici u većinskom državnom vlasništvu, javna preduzeća i javne ustanove da u roku od 15 dana izrade program plaćanja zaostalih neplaćenih doprinosa za PIO, tako da u svakoj od naredne tri godine bude naplaćena po jedna trećina (neplaćenih) obaveza uz striktnu provedbu zakona o doprinosima da bi se zaustavilo neplaćanje doprinosa za PIO.

Federalni zavod PIO je zadužen da izradi program smanjenja troškova njegovog funkcioniranja te da novac od doprinosa i drugih izvora troši isključivo za isplatu penzija i materijalne troškove, zatim da hitno obustavi davanje svih oblika kredita zaposlenicima, kao i pomoći udruženjima, stipendija i drugih davanja za koja nema zakonskog osnova.

Poreska uprava FBiH zadužena je da hitno sačini i realizira plan pojačanog inspekcijskog nadzora vezanog za neplaćanje ili neblagovremeno plaćanje obaveznih doprinosa za PIO te da pokrene odgovarajući postupak protiv obveznika koji uz plaću ne uplate i doprinose.

Federalna uprava za inspekcijske poslove dobila je zadatak da hitno sačini i realizira plan pojačanog nadzora u oblasti radnih odnosa radi suzbijanja rada nacrno.

Vlada Federacije je dala zaduženje i Agenciji za bankarstvo FBiH da hitno provjeri i zabranom obavljanja prometa sankcionira banke koje krše Zakon o doprinosima dopuštajući obveznicima doprinosa i isplatu neto plaće bez uplate doprinosa.

Ministar Drljača je na pres-konferenciji rekao i da su nenaplaćena potraživanja po osnovu doprinosa 1.023.780.574,85 KM s tim da se na aktivna privredna društva u vlasništvu i većinskom vlasništvu Federacije odnosi 450.000.000 KM.

Potencijalni prostor za sistemsko djelovanje na povećanju prihoda i primitaka postoji, ali je za to potrebno poduzeti koordinirane aktivnosti Vlade FBiH, poslodavaca, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave FBiH i Federalnog zavoda PIO, ustvrdio je.

-Što se tiče strukture prihoda PIO fonda, najveći dio, 86,31 posto, odnosi se na doprinose. Učešće prihoda po osnovu transfera iz budžeta  FBiH je 13,47 posto, a ostalih prihoda 0,23 posto.Poredeći period januar-april ove godine s istim prošlogodišnjim periodom, evidentan je porast direktnih poreza od 96.365.746 KM, koji su s 389.485.310 KM narasli na 485.851.056 KM. Ukupan porast doprinosa je 37.180.143 jer su sa 907.978.295 KM narasli na 945.158.438 KM.

Doprinosi za PIO su veći za 17.517.834 KM, odnosno sa 505.536.321 KM narasli su na 523.054.155 KM, što ukazuje na to da mjere Vlade daju pozitivne rezultate- riječi su ministra Drljače.

Trajna stabilizacija penzionog fonda moguća je tek stupanjem na snagu novog zakona o PIO, kojim je predviđeno trezorsko poslovanje, što garantuje redovnost isplate penzija te zakona o uvezivanju staža, kao i izmjena i dopuna Zakona o doprinosima, naveo je Drljača.

U međuvremenu, Vlada poduzima određene mjere na stabiliazciji PIO fonda, prvenstveno mjerama zapošljavanja.

Prema podacima Porezne uprave za prva četiri mjeseca ove godine, evidentirano je oko 11.000 novih zaposlenika, što direktno utiče na rast doprinosa a time i na dinamiku isplate penzija.

Uredba Vlade FBiH o zapošljavanju kroz konketne programe uskoro će početi da daje efekte, očekuje se oko 7.000 novozaposlenih, tako da će brojka od 20.000 novozaposlenih u ovoj godini, uskoro biti realizirana, naveo je također ministar.

U ovoj godini je planiran primitak po osnovu prodaje nekretnina u vlasništvu Federalnog zavoda PIO. Procijenjeni prihodi po tom osnovu su oko 36 miliona KM.

U Vladi očekuju skoro okončanje privatizacije bar jednog privrednog subjekta, od čega će novac biti umjeren na stabilizaciju PIO fonda,kazao je ministar Drljača.

U drugoj polovini 2105. Vlada je uspjela vršiti redovnu isplatu penzija, ali je zbog određenih spekulacija o smanjenju penzija, došlo do enormnog priliva, oko 16.000 novih penzionera, što je uz već redovno manji priliv novca u januaru i februaru, značajno opteretilo penzioni fond, pojasnio je.

5477
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Porodice žrtava i struka nezadovoljni: DNK laboratorij ICMP-a iz Tuzle bit će premješten u Haag

VIDEO: Pozitivna priča iz Tuzle: Nakon 25 godina ponovo komšije zahvaljujući projektima EU-a

Potraga za mladićem koji je upao u Miljacku: Solak: Nismo našli ništa što bi nas navelo na neki trag

U Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnost

VIDEO: Desetine ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtava

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

VIDEO: U F+ Selim Berisalić iz Zajednice tehničke kulture BiH: Inovatori u BiH donose medalje, ali se u njih ne ulaže

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji