TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Naložena striktna provedba Zakona o doprinosima

Naložena striktna provedba Zakona o doprinosimaStabilizirati Fond PIO i osigurati redovniju isplatu penzija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine radi finansijske konsolidacije PIO fonda u Federaciji odredila je nekoliko mjera i aktivnosti.


videoprilog Adne Mirvić (Federacija danas)

Kako je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade kazao ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, zaduženi su porezni obveznici u većinskom državnom vlasništvu, javna preduzeća i javne ustanove da u roku od 15 dana izrade program plaćanja zaostalih neplaćenih doprinosa za PIO, tako da u svakoj od naredne tri godine bude naplaćena po jedna trećina (neplaćenih) obaveza uz striktnu provedbu zakona o doprinosima da bi se zaustavilo neplaćanje doprinosa za PIO.

Federalni zavod PIO je zadužen da izradi program smanjenja troškova njegovog funkcioniranja te da novac od doprinosa i drugih izvora troši isključivo za isplatu penzija i materijalne troškove, zatim da hitno obustavi davanje svih oblika kredita zaposlenicima, kao i pomoći udruženjima, stipendija i drugih davanja za koja nema zakonskog osnova.

Poreska uprava FBiH zadužena je da hitno sačini i realizira plan pojačanog inspekcijskog nadzora vezanog za neplaćanje ili neblagovremeno plaćanje obaveznih doprinosa za PIO te da pokrene odgovarajući postupak protiv obveznika koji uz plaću ne uplate i doprinose.

Federalna uprava za inspekcijske poslove dobila je zadatak da hitno sačini i realizira plan pojačanog nadzora u oblasti radnih odnosa radi suzbijanja rada nacrno.

Vlada Federacije je dala zaduženje i Agenciji za bankarstvo FBiH da hitno provjeri i zabranom obavljanja prometa sankcionira banke koje krše Zakon o doprinosima dopuštajući obveznicima doprinosa i isplatu neto plaće bez uplate doprinosa.

Ministar Drljača je na pres-konferenciji rekao i da su nenaplaćena potraživanja po osnovu doprinosa 1.023.780.574,85 KM s tim da se na aktivna privredna društva u vlasništvu i većinskom vlasništvu Federacije odnosi 450.000.000 KM.

Potencijalni prostor za sistemsko djelovanje na povećanju prihoda i primitaka postoji, ali je za to potrebno poduzeti koordinirane aktivnosti Vlade FBiH, poslodavaca, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave FBiH i Federalnog zavoda PIO, ustvrdio je.

-Što se tiče strukture prihoda PIO fonda, najveći dio, 86,31 posto, odnosi se na doprinose. Učešće prihoda po osnovu transfera iz budžeta  FBiH je 13,47 posto, a ostalih prihoda 0,23 posto.Poredeći period januar-april ove godine s istim prošlogodišnjim periodom, evidentan je porast direktnih poreza od 96.365.746 KM, koji su s 389.485.310 KM narasli na 485.851.056 KM. Ukupan porast doprinosa je 37.180.143 jer su sa 907.978.295 KM narasli na 945.158.438 KM.

Doprinosi za PIO su veći za 17.517.834 KM, odnosno sa 505.536.321 KM narasli su na 523.054.155 KM, što ukazuje na to da mjere Vlade daju pozitivne rezultate- riječi su ministra Drljače.

Trajna stabilizacija penzionog fonda moguća je tek stupanjem na snagu novog zakona o PIO, kojim je predviđeno trezorsko poslovanje, što garantuje redovnost isplate penzija te zakona o uvezivanju staža, kao i izmjena i dopuna Zakona o doprinosima, naveo je Drljača.

U međuvremenu, Vlada poduzima određene mjere na stabiliazciji PIO fonda, prvenstveno mjerama zapošljavanja.

Prema podacima Porezne uprave za prva četiri mjeseca ove godine, evidentirano je oko 11.000 novih zaposlenika, što direktno utiče na rast doprinosa a time i na dinamiku isplate penzija.

Uredba Vlade FBiH o zapošljavanju kroz konketne programe uskoro će početi da daje efekte, očekuje se oko 7.000 novozaposlenih, tako da će brojka od 20.000 novozaposlenih u ovoj godini, uskoro biti realizirana, naveo je također ministar.

U ovoj godini je planiran primitak po osnovu prodaje nekretnina u vlasništvu Federalnog zavoda PIO. Procijenjeni prihodi po tom osnovu su oko 36 miliona KM.

U Vladi očekuju skoro okončanje privatizacije bar jednog privrednog subjekta, od čega će novac biti umjeren na stabilizaciju PIO fonda,kazao je ministar Drljača.

U drugoj polovini 2105. Vlada je uspjela vršiti redovnu isplatu penzija, ali je zbog određenih spekulacija o smanjenju penzija, došlo do enormnog priliva, oko 16.000 novih penzionera, što je uz već redovno manji priliv novca u januaru i februaru, značajno opteretilo penzioni fond, pojasnio je.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Bori se protiv zločinačkog pothvata dijela političkih elita: Todorić poručio da će se vratiti čim prikupi dokaze

Najviše izgleda za pobjedu ima Borut Pahor: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Sloveniji

Katalonski lider o ukidanju autonomije: Puigdemont: Ne prihvatamo ‘ilegalne’ mjere

Drugi izbori ove godine, nakon parlamentarnih 11. juna: Građani Kosova biraju novu lokalnu vlast

Više od dvije godine su od početka primjene Reformske agende: Kakvi su rezultati?

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Trijumfi Čelika, Š irokog, Sarajevu derbi u Mostaru

Bh. teniser se do sada tri puta sastao s Litvancem : Džumhur protiv Berankisa za titulu na \'Kremlin kupu\' u Moskvi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 25 minuta
Otvaraju se tajni dosjei o atentatu na Kennedyja, što će otkriti?
Objavljeno prije sat vremena
Japanci na parlamentarnim izborima, Abe veliki favorit
Objavljeno prije sat vremena
Milijarder Babiš uvjerljivo pobijedio na češkim izborima
subota, 21.10.2017. 20:54
Kći ukrajinskog tajkuna prošla kroz crveno i ubila šest ljudi, njezin otac: "Pustite je, satima nije jela"
subota, 21.10.2017. 20:22
TOTALNA KONTROLA Madrid je aktivirao članak 155. - što to točno znači za Kataloniju?
subota, 21.10.2017. 19:54
ANALIZA MMF-A Veći porezi bogatima na Zapadu neće naštetiti gospodarskom rastu