TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Uskoro o pooštravanju sankcija za sve učesnike u saobraćaju

Uskoro o pooštravanju sankcija za sve učesnike u saobraćaju

Izmjene i dopune zakona o sigurnosti saobraćaja donose nove rigorozne kazne i za najmanje prekršaje. Ovaj zakon u državnom parlamentu prošao je prvo čitanje, a javna rasprava bit će održana početkom septembra. Izmjenama se mijenjaju određena pravila, pooštravaju propisi i kaznena politika, a nadležni objašnjavaju – sve s ciljem poboljšanja sigurnosti. Najveća novčana kazna predviđena zakonom iznosi hiljadu maraka.


videoprilog Melise Teletović (Dnevnik 2)

Izmjene su nužne i kaznama su obahvaćeni svi: vozači, pješaci, motociklisti te biciklisti. Svi će se oni morati pridržavati novih zakonskih propisa. "Veliki dio kazni je povećan u odnosu na postojeće kako bi se i represivnim mjerama pokušalo utjecati na sve sudionike u saobraćaju", navodi Igor Pejić, sekretar Minstarstva prometa i komunikacija BiH.

Od stotinu do tri stotine maraka vozači će morati platiti ako budu pričali na telefon tokom vožnje. Ista kazna ih čeka i ako nemaju svezan pojas. Od 400 do 1.000 maraka vozači će morati platiti  ukoliko na prvom sjedištu budu vozili dijete mlađe od 12 godina. Svi koji budu vozili više od 30 kilometara na sat preko dozvoljenog platit će istu kaznu. Četdredest maraka će platiti ako na mjestu suvozača budu imali pijanu osobu.

"Svaki vozač i drugi učesnik u saobraćaju, poput pješaka koji bude zatečen na pješačkom prijelazu, a kod kojeg se utvrdi da u organizmu ima 1,5 gram ili više po kilogramu, ili ako odbije testiranje na alkohol bit će lišen slobode i zadržan do otrježnjenja, što dosad nije bila praksa", pojašnjava Irfan Nefić, portparol MUP-a KS-a.

Nainteresantniji član u zakonu svakako se odnosi na pješke. Za vrijeme kretanja preko ceste bit će im zabranjeno da koriste mobitele kao i slušalice, a za to će platiti 40 maraka. Motoristi uhvaćeni bez kaciga platit će deset maraka više. Stručnjaci podržavaju izmjene, ali ipak tvrde da kroz zakonske odredbe treba i preventivno djelovati.

"Nove izmjene zakona nisu predvidjele instrument kako da u potpunosti naplatimo kazne, jer ima osoba koje su dužne za neplaćene kazne za prekršaje u sobraćaju i preko 20.000 maraka", smatra Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosati prometa.

U prijedlogu novog zakona uvedene su i kazne za bicikliste. Noću ne smiju na ulicu bez svjetlosnog prsluka. Ne smiju imati slušalice, a nije im odobreno ni korištenje telefona. Kacige ipak nisu problem, tako da biciklisti mogu voziti i bez njih, jer ih Zakon drugačije ne obavezuje.

5478
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Porodice žrtava i struka nezadovoljni: DNK laboratorij ICMP-a iz Tuzle bit će premješten u Haag

VIDEO: Pozitivna priča iz Tuzle: Nakon 25 godina ponovo komšije zahvaljujući projektima EU-a

Potraga za mladićem koji je upao u Miljacku: Solak: Nismo našli ništa što bi nas navelo na neki trag

U Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnost

VIDEO: Desetine ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtava

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

VIDEO: U F+ Selim Berisalić iz Zajednice tehničke kulture BiH: Inovatori u BiH donose medalje, ali se u njih ne ulaže

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji