TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Počasna mjesta i ručak za 1.500 beskućnika u Vatikanu

Počasna mjesta i ručak za 1.500 beskućnika u Vatikanu

Papa Franjo proglasio je danas sveticom Majku Terezu, dobitnicu Nobelove nagrade za mir i jednu od najutjecajnijih žena u povijesti crkve, 19 godina poslije njene smrti, javljaju agencije.

Papa ju je sveticom proglasio tokom mise posvećene kanonizaciji na Trgu svetog Petra. Kanonizaciju Majke Tereze zaštitnice siromašnih i nemoćnih, s nestrpljenjem su iščekivali milioni ljudi širom svijeta koje je dotaknulo njeno milosrđe. 

Blaženom je proglašena 2003. od strane pape Ivana Pavla II., a da bi postala svetom bila su potrebna dva čuda službeno potvrđena od Pape. Vatikan joj je priznao dva čudesna ozdravljenja pripisana njezinu zagovoru. Prvo još 2002. godine kad je jedna Indijka ozdravila od tumora, a prošle godine u decembru priznao joj je papa Franjo još jedno čudesno ozdravljenje u Brazilu.

Hiljade hodočasnika okupilo se u nedjelju na Trgu svetog Petra kako bi prisustvovali kanonizaciji Majke Tereze, slavnoj katoličkoj misionarki koja je svoj život posvetila pomaganju siromašnima i ranjenima, zidanjem skloništa i bolnica za najsiromašnije, pomagajući materijalno i duhovno, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom cijele noći, hodočasnici su se molili stojeći u blizini crkava, a pred zoru su krenuli ka Vatikanu, pod jakim mjerama bezbjednosti, gdje se očekuje okupljanje najmanje 100.000 vjernika.

Papa Franjo je, slijedeći korake Majke Tereze, podijelio pice za oko 1.500 beskućnika koji su se okupili u Vatikanu povodom njene kanonizacije. 

Beskućnici, od kojih većina živi u smještajima Majke Tereze, koje danas vode njene sljedbenice Sestre milosrdnice, sinoć su krenuli autobusima iz cijele Italije ka Rimu, kako bi učestvovali na današnjoj misi.

Beskućnicima su obezbijeđena počasna mjesta za vrijeme ceremonije, a potom im je serviran ručak u holu Vatikanskog auditorijuma.

Majka Tereza rođena je u Skoplju, 26. augusta 1910. godine, koje je tada bilo u sastavu Osmanskog carstva, a umrla u Kalkuti, u Indiji, 5. septembra 1997. godine. Bila je katolička misionarka albanskog porijekla. Rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima.

Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5.000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979., te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje "Bharat ratna" iz 1980. godine za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, Nagrada Albert Schweitzer i druge. 

Papa Ivan Pavao II proglasio je Majku Terezu blaženom 19. oktobra 2003. godine.OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Bori se protiv zločinačkog pothvata dijela političkih elita: Todorić poručio da će se vratiti čim prikupi dokaze

Najviše izgleda za pobjedu ima Borut Pahor: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Sloveniji

Katalonski lider o ukidanju autonomije: Puigdemont: Ne prihvatamo ‘ilegalne’ mjere

Drugi izbori ove godine, nakon parlamentarnih 11. juna: Građani Kosova biraju novu lokalnu vlast

Više od dvije godine su od početka primjene Reformske agende: Kakvi su rezultati?

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Trijumfi Čelika, Š irokog, Sarajevu derbi u Mostaru

Bh. teniser se do sada tri puta sastao s Litvancem : Džumhur protiv Berankisa za titulu na \'Kremlin kupu\' u Moskvi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 25 minuta
Otvaraju se tajni dosjei o atentatu na Kennedyja, što će otkriti?
Objavljeno prije sat vremena
Japanci na parlamentarnim izborima, Abe veliki favorit
Objavljeno prije sat vremena
Milijarder Babiš uvjerljivo pobijedio na češkim izborima
subota, 21.10.2017. 20:54
Kći ukrajinskog tajkuna prošla kroz crveno i ubila šest ljudi, njezin otac: "Pustite je, satima nije jela"
subota, 21.10.2017. 20:22
TOTALNA KONTROLA Madrid je aktivirao članak 155. - što to točno znači za Kataloniju?
subota, 21.10.2017. 19:54
ANALIZA MMF-A Veći porezi bogatima na Zapadu neće naštetiti gospodarskom rastu