TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Počasna mjesta i ručak za 1.500 beskućnika u Vatikanu

Počasna mjesta i ručak za 1.500 beskućnika u Vatikanu

Papa Franjo proglasio je danas sveticom Majku Terezu, dobitnicu Nobelove nagrade za mir i jednu od najutjecajnijih žena u povijesti crkve, 19 godina poslije njene smrti, javljaju agencije.

Papa ju je sveticom proglasio tokom mise posvećene kanonizaciji na Trgu svetog Petra. Kanonizaciju Majke Tereze zaštitnice siromašnih i nemoćnih, s nestrpljenjem su iščekivali milioni ljudi širom svijeta koje je dotaknulo njeno milosrđe. 

Blaženom je proglašena 2003. od strane pape Ivana Pavla II., a da bi postala svetom bila su potrebna dva čuda službeno potvrđena od Pape. Vatikan joj je priznao dva čudesna ozdravljenja pripisana njezinu zagovoru. Prvo još 2002. godine kad je jedna Indijka ozdravila od tumora, a prošle godine u decembru priznao joj je papa Franjo još jedno čudesno ozdravljenje u Brazilu.

Hiljade hodočasnika okupilo se u nedjelju na Trgu svetog Petra kako bi prisustvovali kanonizaciji Majke Tereze, slavnoj katoličkoj misionarki koja je svoj život posvetila pomaganju siromašnima i ranjenima, zidanjem skloništa i bolnica za najsiromašnije, pomagajući materijalno i duhovno, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom cijele noći, hodočasnici su se molili stojeći u blizini crkava, a pred zoru su krenuli ka Vatikanu, pod jakim mjerama bezbjednosti, gdje se očekuje okupljanje najmanje 100.000 vjernika.

Papa Franjo je, slijedeći korake Majke Tereze, podijelio pice za oko 1.500 beskućnika koji su se okupili u Vatikanu povodom njene kanonizacije. 

Beskućnici, od kojih većina živi u smještajima Majke Tereze, koje danas vode njene sljedbenice Sestre milosrdnice, sinoć su krenuli autobusima iz cijele Italije ka Rimu, kako bi učestvovali na današnjoj misi.

Beskućnicima su obezbijeđena počasna mjesta za vrijeme ceremonije, a potom im je serviran ručak u holu Vatikanskog auditorijuma.

Majka Tereza rođena je u Skoplju, 26. augusta 1910. godine, koje je tada bilo u sastavu Osmanskog carstva, a umrla u Kalkuti, u Indiji, 5. septembra 1997. godine. Bila je katolička misionarka albanskog porijekla. Rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima.

Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5.000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979., te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje "Bharat ratna" iz 1980. godine za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, Nagrada Albert Schweitzer i druge. 

Papa Ivan Pavao II proglasio je Majku Terezu blaženom 19. oktobra 2003. godine.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Porodice žrtava i struka nezadovoljni: DNK laboratorij ICMP-a iz Tuzle bit će premješten u Haag

VIDEO: Pozitivna priča iz Tuzle: Nakon 25 godina ponovo komšije zahvaljujući projektima EU-a

Potraga za mladićem koji je upao u Miljacku: Solak: Nismo našli ništa što bi nas navelo na neki trag

U Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnost

VIDEO: Desetine ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtava

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

VIDEO: U F+ Selim Berisalić iz Zajednice tehničke kulture BiH: Inovatori u BiH donose medalje, ali se u njih ne ulaže

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji