TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Holandija djelimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka u Srebrenici

Holandija djelimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka u SrebreniciFoto: Ilustracija

Holandski žalbeni sud potvrdio je u utorak da je Holandija djelimično odgovorna za ubistvo 300 Bošnjaka koji su potjerani iz holandske baze UN-a  nakon što su vojnici bosanskih Srba zauzeli okolnu regiju.

Presuda Haškog žalbenog suda potvrđuje odluku iz 2014. da su holandski mirovnjaci mogli znati da će ljudi koji su potražili utočište u bazi u selu Potočari biti ubijeni od vojnika bosanskih Srba ukoliko budu prisiljeni da odu - kao što i jesu.Videoprilog Vildane Kurtić (Federacija danas)

Presuda se smatra izuzetkom jer  Ujedinjene nacije (UN) uživaju imunitet od krivičnog progona. Holandski slučaj, ipak, jedinstven je jer smatra državu koja učestvuje u mirovnoj misiji UN-a odgovornom za svoje akcije, prenosi Reuters.

Munira Subašić: Velika nepravda za žrtve

Predsjednica Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić nepravednom je ocijenila današnju drugostepenu presudu suda u Hagu izrečenu po tužbama više od šest hiljada preživjelih žrtava genocida u Srebrenici podnesenim protiv Vlade Holandije, javlja Anadolu Agency (AA).

"Evo danas sam doživjela veliku nepravdu u svom životu. Ovo nije presuda Muniri, ovo je presuda muslimanima, presuda u kojoj nisu mogli prihvatiti odgovornost za deset hiljada muslimana, a odgovorni jesu. Bez obzira na sve, u procentu od 30 posto sud prihvata da su odgovorni. Ipak će ostati zabilježeno da su oni odgovorni i zabilježeno je da su majke podnijele tužbu protiv njih", kazala je Subašić.

Almedina Pašić je u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice izgubila oca Mevludina Pašića, koji je bio i uposlenik pri holandskom bataljonu snaga Ujedinjenih nacija (UN).

"Očekivala sam puno više. Očekivala sam da će konačno, nakon ovoliko godina, stvarno reći 'jeste, mi smo krivi', ali to se nije desilo. Mi ćemo ići dalje, došla sam ovdje danas zbog svog oca. On je bio na spisku od ovih 350 žrtava, a bio je i uposlenik baze UN-a", kazala je Pašić.

Okružni sud u Hagu potvrdio je drugostepenom presudom da je Holandija djelimično odgovorna za smrt blizu 300 Bošnjaka koji su protjerani iz UN-ove baze u Srebrenici.

Odluka Haškog žalbenog suda potvrdila je odluku iz 2014. godine u kojoj je navedeno da su holandske snage trebale "znati da će muškarci koji su tražili utočište u njihovoj bazi u Potočarima biti ubijeni od strane vojske bosanskih Srba ukoliko ih se natjera da napuste bazu, kao što je i bilo".

federlana.ba/Fena/AA Hag presuda Srebrenica zrtve Holandija

5471
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka

Igrane utakmice nogometne Lige prvaka u grupama A, B, C i D: Džeko postigao dva gola, Pjanić strijelac za Juventus