TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Postupci javnih nabavki izuzetno podložni korupciji

Postupci javnih nabavki izuzetno podložni korupcijiFoto: Fena/ZPR agencija

Kroz javne nabavke dolazi do transfera značajne sume novca iz javnog u privatni sektor i ovi postupci su izuzetno podložni korupciji i različitim zloupotrebama. U poslednjih pet godina više od 13 milijardi KM utrošeno je za javne nabavke roba, radova i usluga u BiH – kazao je  danas u Sarajevu Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa transparentnosti i integriteta javnih nabavki u BiH.


videoprilog Аenite Huseinbegović (Federacija danas)

Timovi monitora, koje sačinjavaju Fond otvoreno društvo BiH, Razvojna agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centar za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender" Banja Luka je u periodu od aprila do septembra ove godine vršio monitoring 173 ugovorna organa prateći 1.566 aktuelnih postupaka javnih nabavki. Proces monitoringa obuhvatio je sve nivoe vlasti u BiH.

Cilj projekta „Da javne nabavke postanu javne“, kako je kazao Miraščija, jeste da se dokumentuju na relevantnom uzorku različiti oblici kršenja Zakona o javnim nabavkama, kako bi se stvorio snažan osnov za zagovaranje pune transparentnosti postupaka javnih nabavki.

Rezultati monitoringa integriteta ugovornih organa u BiH, po riječima Bojana Kovačevića iz Razvojne agencije Eda, pokazuju da su kod 26,7 posto ugovornih organa utvrđene kritične prakse, kod 38,7 posto ugovornih organa loše prakse, kod 16 posto dobre prakse, dok je nekategorisanih 18,7 posto ugovornih organa.

Kritične prakse, kako je pojasnio, predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koje treba zaustavljati, sprečavati i javno osuđivati, loše prakse predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koji treba pojačano pratiti i poboljšavati, a dobre prakse predstavljaju dobre primjere i odsustvo značajnijih rizika integriteta ugovornih organa.

Rezultati monitoringa transparentnosti ugovornih organa pokazuju da u aprilu ove godine 43 posto ugovornih organa nije na svojoj internet stranici imalo zakonom obavezan plan javnih nabavki. I poslije urgencija, 25 posto ugovornih organa uopšte nije imalo plan nabavki, a vršili su nabavke. Više od 16 posto praćenih nabavki ugovorni organi su proveli nezakonito, jer nisu imali ni plan nabavke, ni odluku kao što propisuje Zakon o javnim nabavkama. Tako je bez plana i odluke, kako je kazala  Aleksandra Martinović iz  Transparency Internationala BiH, utrošeno najmanje 10,8 miliona KM.

Da monitoring već daje rezultate, kako je istaknuto, ukazuje podatak da je, poslije urgencija, do septembra ove godine još 55 ugovornih organa dodalo planove javnih nabavki na svoje internet stranice.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo samo su neki od identifikovanih i prezentovanih brojnih primjera kritične, odnosno loše prakse u procesu javnih nabavki. Istaknute su i pohvale određenih ugovornih organa, odnosno konkretnih postupaka javnih nabavki Ministarstva finansija i trezora BiH, Regulatorne agencije  za komunikacije BiH, Brčko Distrikta, te šest praćenih ugovornih organa u Zeničko-dobojskom kantonu.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
U finalu bolji od Ričardasa Berankisa: Džumhuru titula u Moskvi i novi ranking karijere

Traže uvezivanje radnog staža: ‘Vitezitovi’ radnici pješke krenuli u Sarajevo

Na Krugu 99 o \'Bosanskoj šutnji i legitimizaciji paternalizma\': Krivo se interpretiraju pojmovi u političkoj retorici

Ekshumacija na području Vozuće : Pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba na lokaciji Podsjelovo

Bori se protiv zločinačkog pothvata dijela političkih elita: Todorić poručio da će se vratiti čim prikupi dokaze

Najviše izgleda za pobjedu ima Borut Pahor: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Sloveniji

Drugi izbori ove godine, nakon parlamentarnih 11. juna: Građani Kosova biraju novu lokalnu vlast

Sastanak Plenkovića i Čovića u Zagrebu: Za HDZ važno da izborni sustav u BiH bude pravičan

Astronomsko čudo koje se dešava 22. oktobra i 22. februara: Sunce obasjalo kip faraona Ramzesa II

12. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine: Ubiparip u debiju donio pobjedu Željezničaru u Gabeli