TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Postupci javnih nabavki izuzetno podložni korupciji

Postupci javnih nabavki izuzetno podložni korupcijiFoto: Fena/ZPR agencija

Kroz javne nabavke dolazi do transfera značajne sume novca iz javnog u privatni sektor i ovi postupci su izuzetno podložni korupciji i različitim zloupotrebama. U poslednjih pet godina više od 13 milijardi KM utrošeno je za javne nabavke roba, radova i usluga u BiH – kazao je  danas u Sarajevu Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa transparentnosti i integriteta javnih nabavki u BiH.


videoprilog Аenite Huseinbegović (Federacija danas)

Timovi monitora, koje sačinjavaju Fond otvoreno društvo BiH, Razvojna agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centar za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender" Banja Luka je u periodu od aprila do septembra ove godine vršio monitoring 173 ugovorna organa prateći 1.566 aktuelnih postupaka javnih nabavki. Proces monitoringa obuhvatio je sve nivoe vlasti u BiH.

Cilj projekta „Da javne nabavke postanu javne“, kako je kazao Miraščija, jeste da se dokumentuju na relevantnom uzorku različiti oblici kršenja Zakona o javnim nabavkama, kako bi se stvorio snažan osnov za zagovaranje pune transparentnosti postupaka javnih nabavki.

Rezultati monitoringa integriteta ugovornih organa u BiH, po riječima Bojana Kovačevića iz Razvojne agencije Eda, pokazuju da su kod 26,7 posto ugovornih organa utvrđene kritične prakse, kod 38,7 posto ugovornih organa loše prakse, kod 16 posto dobre prakse, dok je nekategorisanih 18,7 posto ugovornih organa.

Kritične prakse, kako je pojasnio, predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koje treba zaustavljati, sprečavati i javno osuđivati, loše prakse predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koji treba pojačano pratiti i poboljšavati, a dobre prakse predstavljaju dobre primjere i odsustvo značajnijih rizika integriteta ugovornih organa.

Rezultati monitoringa transparentnosti ugovornih organa pokazuju da u aprilu ove godine 43 posto ugovornih organa nije na svojoj internet stranici imalo zakonom obavezan plan javnih nabavki. I poslije urgencija, 25 posto ugovornih organa uopšte nije imalo plan nabavki, a vršili su nabavke. Više od 16 posto praćenih nabavki ugovorni organi su proveli nezakonito, jer nisu imali ni plan nabavke, ni odluku kao što propisuje Zakon o javnim nabavkama. Tako je bez plana i odluke, kako je kazala  Aleksandra Martinović iz  Transparency Internationala BiH, utrošeno najmanje 10,8 miliona KM.

Da monitoring već daje rezultate, kako je istaknuto, ukazuje podatak da je, poslije urgencija, do septembra ove godine još 55 ugovornih organa dodalo planove javnih nabavki na svoje internet stranice.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo samo su neki od identifikovanih i prezentovanih brojnih primjera kritične, odnosno loše prakse u procesu javnih nabavki. Istaknute su i pohvale određenih ugovornih organa, odnosno konkretnih postupaka javnih nabavki Ministarstva finansija i trezora BiH, Regulatorne agencije  za komunikacije BiH, Brčko Distrikta, te šest praćenih ugovornih organa u Zeničko-dobojskom kantonu.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Premijer FBiH se nije sastao s policajcima: Sutra novi protest policajaca pred Parlamentom

VIDEO: Raste nezadovoljstvo i ogorčenost: Desetak bivših radnika TTU pokušalo ući u fabriku

Ministar Š arović sa Larsom-Gunnarom Wigemarkom: Š to prije usvojiti strategiju za ruralni razvoj BiH

U mjestu Poljice kod Maglaja: U saobraćajnoj nesreći poginule dvije osobe

Više stotina ljudi protestovalo zbog nove vlade: Nova austrijska vlada položila zakletvu

Danas glasanje o rezoluciji o Jerusalemu: Da li će Vijeće sigurnosti UN-a odbaciti Trumpovu odluku?

Počinioci zločina nad Rohinjama se moraju suočiti s pravdom: Aung San Suu Kyi bi trebala odgovarati za genocid

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Jedan od najprometnijih aerodroma na svijetu: Hiljade putnika ostalo na aerodromu u Atlanti zbog nestanka struje

Požar izbio u ugostiteljskom objektu: U požaru u Mumbaiju poginulo 12 osoba
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Tusk čestitao Kurzu i poželio mu puno uspjeha, Francuska ga odmah zvala na suradnju
Objavljeno prije 3 sata
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Srušila se pozornica na glazbenom festivalu u Brazilu, poginuo DJ
Objavljeno prije 4 sata
Službeno počela predsjednička kampanja u Rusiji, Putin bez prave konkurencije
Objavljeno prije 4 sata
Turski sud oslobodio njemačku novinarku koju su sumnjičili za podržavanje terorizma
Objavljeno prije 4 sata
Trump: Kina i Rusija žele potkopati američku sigurnost i prosperitet
Objavljeno prije 5 sati
Istraživanje: Hrvatska je za njemačke turiste srednje sigurna zemlja