TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
U Goraždu otvoreni 14. 'Dani jabuke'

U Goraždu otvoreni 14. 'Dani jabuke'

U Goraždu je otvorena 14. privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke“. Sajmu i ove godine prisustvuje veliki broj izlagača. Uz predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti BPK-Goražde, lokalnih zajednica u njegovom sastavu i građane, otvaranju manifestacije prisustovali su i zvaničnici s federalnog nivoa, predstavnici drugih općina iz BiH, kao i gosti iz regiona.


videoprilog Hasana Gabele (Federacija danas)

Manifestaciju je zvanično otvorio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  Šemsudin Dedić.

- Sajam u Goraždu je jedan od naših tradicionalnih sajmova koje održavamo širom Federacije BiH i s obzirom na to da poljoprivreda i prehrambena industrija u našoj zemlji dugoročno imaju ogromne potencijale, ovi sajmovi su prilika da te potencijale i predstavimo i zajednički razvijamo – istakao je resorni ministar.

On je takođe kazao da se putem federalnog ministarstva trenutno realizuju značajni projekti u oblasti poljoprivrede na području BPK Goražde, među kojima je i projekt navodnjavanja te da je plan ovog ministarstva da i u budućnosti pomaže razvoj poljoprivrede i poljoprivredne infrstrukture na ovom prostoru. 

Na ceremoniji otvaranja govorio je i premijer BPK Goražde Emir Oković koji je ovom prilikom ukazao na značaj podrške međunarodnih organizacija, resornog federalnog ministarstva i ustanova u njegovoj nadležnosti  u realizaciji projekata koji su doprinijeli razvoju poljoprivrede na prostoru ovog kantona.

Posebno je istaknut doprinos Agencije za vodno područje slivova rijeke Save i IFAD-a.

- Moram se zahvaliti tim ljudima koji su u veoma kratkom vremenu u posljednje dvije i po godine milionske projekte doveli na ovo područje i čini mi se da podrška Federacije i resornog federalnog ministarstva u posljednjem periodu nikada nije bila veća – kazao je premijer izrazivši još jednom zahvalnost predstavnicima spomenutih institucija te nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Zadovoljstvo zbog današnjeg prisustva sajmu iskazali su na ceremoniji otvaranja i predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, te dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zlatan Sarić.

Uime Ministarstva za privredu BPK-Goražde gostima i posjetiocima sajma obratio se resorni ministar Anes Salman.  

- Prisustvo velikog broja izlagača je potvrda da sve ono što se radi ima smisao i svrhu i veliki je broj onih koji traže svoje mjesto na ovom sajmu. Cilj organizatora i naših poljoprivrednih proizvođača je da se napravi jedna reprezentativna manifestacija koja će u najboljem svjetlu predstaviti naš grad i naš kanton – kazao je on.

Zvaničnom otvaranju prethodila su obraćanja predstavnika organizatora – predsjednika Upravnog  odbora i Skupštine Privredno-kulturne manifestacije „Dani jabuke“ Mirsada Hubanića i Mirsada Kurtovića, kao i obraćanje gradnonačelnika Goražda Muhameda Ramovića.

U okviru sajma i ove godine će biti održane edukativne radionice, stručna predavanja, kao i kvizovi znanja za učenike srednjih poljoprivrednih i ugostiteljskih škola.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
U finalu bolji od Ričardasa Berankisa: Džumhuru titula u Moskvi i novi ranking karijere

Traže uvezivanje radnog staža: ‘Vitezitovi’ radnici pješke krenuli u Sarajevo

Na Krugu 99 o \'Bosanskoj šutnji i legitimizaciji paternalizma\': Krivo se interpretiraju pojmovi u političkoj retorici

Ekshumacija na području Vozuće : Pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba na lokaciji Podsjelovo

Bori se protiv zločinačkog pothvata dijela političkih elita: Todorić poručio da će se vratiti čim prikupi dokaze

Najviše izgleda za pobjedu ima Borut Pahor: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Sloveniji

Drugi izbori ove godine, nakon parlamentarnih 11. juna: Građani Kosova biraju novu lokalnu vlast

Sastanak Plenkovića i Čovića u Zagrebu: Za HDZ važno da izborni sustav u BiH bude pravičan

Astronomsko čudo koje se dešava 22. oktobra i 22. februara: Sunce obasjalo kip faraona Ramzesa II

12. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine: Ubiparip u debiju donio pobjedu Željezničaru u Gabeli